Kıskanmak sevgiyi mi gösterir?

0
Kıskançlık her ne kadar aşkın ifadesi olarak görülüp 'seven insan kıskanır' denilsede görülse de aslında kıskançlık, kontrol ve sahiplenme duygusu ile kaybetme korkusundan kaynaklanır. 

Aşağılık kompleksi olan insanlar daha kıskanç bir davranış sergiliyor, hatta şiddet bile uyguluyor... Uzm. Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, kadın erkek ilişkilerinde kıskançlığın sebeplerini anlattı.

Yakın ilişkilerde, evlenme ya da sevgili bulma isteği ile ilişkileri sürdürmenin en önemli sebeplerinden biri, kişiye ait olma duygusunu yaşatması ve özgüvenini yükseltmesidir. Ayrıca olumlu benlik anlayışı da eşler tarafından desteklenir. Sonuç olarak eşlerimizin bizim yerimize başka birini koyduğunu gördüğümüzde ait olma duygusunu ve olumlu benlik anlayışımızı kaybetme tehlikesi yaşarız. Bu da kıskançlığın ortaya çıkmasına sebep olur. Kıskançlık gıpta ettiğimiz bir takım kişisel özelliklerle daha fazla ateşlenir, çünkü bizden daha etkili ve hayranlık duyduğumuz özelliklere sahip olan kişileri daha çok kıskanırız. Genel olarak kadınlar çekiciliğe ve popüler olmaya gıpta ile yaklaşırken, erkekler güç sebep olur ve zenginliğe gıpta ederler.

Aşağılık kompleksi daha fazla kıskanç yapıyor
Bazı insanlar diğerlerine göre daha fazla kıskançlık yaşarlar. Mesela aşağılık kompleksine eğilimli kişiler genelde kendilerini güvensiz ve yetersiz hisseder, bu yüzden de ilişkilerinde eşlerini devamlı kıskanırlar. Aynı zamanda kişinin gerçek ben (sahip olduğuna inandığı özellikler) ile olmak istediği ben (sahip olmak istediği özellikler) arasında büyük farklılıklar varsa yine bu kişi de kıskanmaya eğilimlidir.

Zenginliğe, üne, popülerliğe ve fiziksel çekiciliğe önem veren kişiler de ilişkilerinde kıskanmaya yatkındır.

Kıskançlık evlilikte dayak nedeni
Evliliklerde ve beraberliklerde fiziksel şiddetin sebeplerinden biri sıklıkla kıskançlıktır. Bu tür ilişkilerde şiddet genelde üçüncü kişiye değil de eşe veya sevgiliye uygulanır. Kıskançlık konusunda kadınlar ve erkekler birbirlerinden farklı davranırlar. Kadınlar, kıskançlık duygularını kabul ederken, erkekler genellikle inkâr ederler. Kadınlar eşlerinin bir başka kişiyle duygusal yakınlaşma olmadan sadece cinselliği yaşamalarını, ilişkilerini sürdürmek uğruna tolere edebilirken, erkeklerse eşlerinin cinsellik olsun ya da olmasın karşı cinsi beğenmelerini bile kıskanırlar. Ayrıca kıskançlık ortaya çıktığında kadınlar genelde kendilerini suçlarken, erkekler kıskançlıklarından dolayı tipik olarak eşlerini veya üçüncü kişiyi suçlarlar.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe