Kaç yaşına kadar akne sorunu normaldir?

0
Hormonal değişimler, stres, yanlış kozmetik kullanımı gibi faktörler yüzünden yetişkinlerde de bazen akne görülebilir.

Bazı dönemler cildiniz kadife gibi pürüzsüzken, bazen de yüzünüzü akneler mi basıyor? Bu yaşta hala olur mu demeyin, maalesef aknenin yaşı yok. Ergenlik sonrası görülen akne problemi hakkında La Roche Posay uzmanı Dr. Elif Ebru Filiz ile akneyi, sebeplerini ve çözüm yollarını konuştuk.

Akne her cilt tipinde görülür mü?
Yoğunlukla yağlı ciltlerde olmakla beraber her cilt tipinde akne görülebilir. Özellikle hormonal değişimler, stres, yanlış ürün kullanımları gibi faktörlerden dolayı kuru ciltte bile zaman zaman akne çıkabilir.

Cildin hangi bölgeleri akneye daha çok yatkın?
Yağ bezlerinin yoğunluğu vücudumuzda yukardan aşağıya doğru azalır. Dolayısıyla en çok yüzde (özellikle alın, yanak ve çene bölgesinde), sırtta ve dekolte bölgesinde akne görülür. Kollarda da nadir de olsa aknelenme olabilir.

Akneli bölgeler nasıl temiz tutulmalı?
Cilt tipine uygun sabun ve alkol içermeyen, siyah noktaya sebep olmayan, hipoalerjik ürünlerle hijyen sağlanmalıdır. Makyaj yapılıyorsa mutlaka aynı özellikleri taşıyan bir makyaj temizleyici ile cilt temizlenmeli, kurulama esnasında kullanılan havlunun hijyenine dikkat edilmelidir. Aslında en doğrusu, yumuşak bir kağıt havlu kullanmaktır.

Akne bir ergenlik sorunu mu? Kaç yaşına kadar akne sorunu normaldir?
Akne özellikle ergenlikte hormonal değişimlerden dolayı sıklıkla görülür. Fakat yaşam tarzı, stres, hijyen, ve ileri yaşlardaki hormonal değişimlerden dolayı her yaşta görülebilir. Menopoz bitiminden sonra yağ bezlerindeki sebumun azalması ile doğru orantılı olarak aknelenmeler de azalır.

Kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığı nedir?
Erkeklerde özellikle ergenlik döneminde androjen hormonunun fazlalığından dolayı aknelenme daha sık olur. Daha sonraki dönemlerde ise, hormonal değişimlerin etkisi ile kadınlarda akne sorunu fazlalaşır.

Mevsim değişiklikleri akneleri nasıl etkiler?
Aknenin bilinen bir mevsimi olmamakla birlikte, kışın özellikle vücudun kapalı bölgelerinde akne çoğalabilir. Yazın da terlemenin artışı ve bazen de güneşin etkisi ile akneye yatkınlık artar.

Güneş akneleri nasıl etkiler?
Her ne kadar geçtiğimiz uzun yıllar boyunca dermatologlar güneş ışığını akne tedavisinde kullanmış olsalar da, UV ışınlarının akne lezyonları üzerindeki etkisi tartışmalıdır. Bazı hastalarda yaz mevsiminde akne şikayetleri azalırken, bazılarında ise artmaktadır. Yapılan çalışmalarda UV' nin komedon oluşumunu arttırdığı ve bunun da akneyi şiddetlendirdiği kanıtlanmıştır.

Çikolata ve yağlı yiyecekler akneyi artırır mı?
Yiyecekler ve aknelenme arasındaki ilişki hakkında şu ana kadar kanıtlanmış kesin bir bilgi yoktur. Fakat kişi kendisini gözlemleyerek cildinde aknelenmeye sebep olan bir yiyecek bulabilirse, onu yemeyi azaltmalı veya kesmelidir.

Stres ve çalışma ortamı akneyi nasıl etkiler?
Günümüzde akne şikayetlerinin en büyük sebebine stres diyebiliriz. Akne aynı zamanda sosyal bir sorun olduğu için kişiye psikolojik rahatsızlık verir ve bu da akneyi sürekli tetikler.

Akneli yüzler makyaj yapmalı mı? Makyaj malzemeleri seçerken nelere dikkat edilmeli?
Makyaj malzemeleri siyah noktaya sebep olmayan, su bazlı, hipoalerjik kısacası dermatolojik içeriklerle hazırlanmış olmalıdır.

Bunların temizliği içinse sadece yıkama jeli gibi temizlik ürünleri değil, makyaj temizleme ürünleri kullanılmalıdır.

Tıraş olmak akneleri tetikler mi? 
Aknelenmenin tıraş ile birlikte artmasının sebebi tıraş malzemelerinin hijyeni ile ilgilidir.
Uygun ürünler kullanıldığında gözenekler düzenli olarak ölü hücrelerden arındırıldığı için aknelenme azalabilir. Ama aynı zamanda oluşmuş aknelere zarar vermeden tıraş olmak da önemlidir.

Kese yapmak aknelere zarar verir mi?
Kese esnasındaki sürtünme akneli cildi tahriş eder ve gözeneklerin fazlaca açılmasından dolayı, cilt akneye sebep olan bakterilere elverişli hale gelir.

Ne zaman doktora başvurmalı?
Aknelerde sıklıkla iltihaplanma ve ağrı görüldüğünde, akne şikayeti kronikleştiğinde doktora mutlaka gidilmelidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe