Kış aylarında sofranızda mutlaka bulunsun

0
Kışın et tüketmek vücuda olumsuz etkilerde bulunabiliyor...

Kış döneminde et tüketiminindeki artışın vücuda olan olumsuz etkileri ile yaygınlaşan enfeksiyon riskine karşı kışa özgü sebze ve meyveler öneriliyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenmek için tüm yiyeceklerin mevsiminde tüketilmesinin prensip haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Yaz ürünlerinin yaz döneminde, kış ürünlerinin ise kış döneminde daha faydalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Türk, kış dönemi sebze ve meyvelerinin içerdikleri vitamin ve minerallerin vücudun o dönemde ihtiyaç duyduğu gereksinimleri tam olarak karşıladığını vurguladı.

Prof. Dr. Türk, kış mahsulü olan limon, nar, ıspanak, pırasa, marul, brokoli, turp, havuç, lahana, karnabahar, yer elması, mandalina, portakal ve elmanın bu dönemde yazlık sebze ve meyvelere göre daha ucuz olduğuna işaret ederek, bunun kışlık sebze ve meyvelerin tüketilebilmesini kolaylaştırdığını belirtti.

-KIŞIN ÖZELLİKLE TÜKETİLMESİ GEREKEN SEBZELER-

Kışın havaların soğumasıyla birlikte vücut direncinin azaldığını ve takviye besinlere ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Prof. Dr. Türk, şunları kaydetti:

''Et tüketiminindeki artışın vücuda olan olumsuz etkileri ile yaygınlaşan enfeksiyon riskine karşı en iyi ilaç kışa özgü sebze ve meyvelerin tercih edilmesidir. Kışın yaygınlığı artan solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinden çok, enfeksiyonlara yakalanmamak için vücut direncinin artırılması esastır. Yaz meyve ve sebzelerinin cazibesine kapılıp, kış aylarında bu döneme özgü koruyucu kalkanlarımız olan kışlık sebze ve meyveleri soframızdan eksik etmemeliyiz.

Havuç A vitamini, turunçgiller C vitamini, yeşil sebzeler ise sağlayacakları E vitaminiyle kış aylarında sağlığımızı koruyacak, sağlıklı kalmamızı sağlayacaktır. Kış döneminde yükselen tansiyon, kırmızı pancarla kontrol altına alınabilir. Tansiyon hastalarına kırmızı pancarı özellikle öneriyorum. Şuan içinde bulunduğumuz mevsimsel geçiş döneminde ise herkes için C vitamini açısından son derece zengin olan mandalinayı tavsiye ediyorum. Kansere karşı koruyucu etkisi bilinen brokoli, karnabahar ve lahana da sofralardan hiç eksik edilmemeli.''

Prof. Dr. Türk, kışlık sebzelerle çocukların damat tadına uygun şekilde yemekler hazırlanması ve kış sebzelerinin onlara sevdirilmesi, okula başlayan çocuklara günde en az bir bardak süt içirilmesinin çocukları kış dönemi hastalıklardan koruyacağını sözlerine ekledi.

AA

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe