Cildinizi soğuğa hazırlamak için 12 ipucu

0
Yaz aylarında deniz, kum, güneş üçlüsünden herkes bol miktarda yararlanmak ister. Özellikle de güneşten. Ancak vücudumuz için son derece yararlı olan güneşin istenmeyen yan etkilerinden en önemlisi de güneş lekeleridir. 

KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kaliteli Yaşam Polikliniği Koordinatörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş güneşin bedenimize verebileceği zararları ve yazdan kışa geçerken güneş lekelerinden nasıl kurtulabileceğimizi anlatıyor.

Ruh ve beden sağlığımızda önemli bir yere sahip, dünyamızın enerji kaynağı olan güneşin kaliteli yaşam için faydaları şüphesiz tartışılmaz. Ancak güneş faydalarının yanı sıra vücudumuza pek çok zarar da verebilir. Bu mevsim cildimizi hem yazın olumsuz etkilerinden arındırmak hem de cildimizi kışa, soğuğa hazırlamak açısından özel ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.

Sonbahar ayları cildimiz için çok önemlidir;
Yaşınız kaç olursa olsun solar yaşlanma; güneşe karşı teslim olmuş tüm savunmasız ciltlerde moleküler düzeyde gelişen bir dizi olaydır ve serbest radikallerin açığa çıkışı ve oksidasyon denen olay sonucu gerçekleşir. Erken yaşlanma kaçınılmazdır. Tatilde kumsal, havuz, deniz, güneş derken bunların cildimize, saçlarımıza ve vücudumuza verdiği zararları unutuveriyoruz ve güneşe teslim oluyoruz. Gerçek şu ki, insan cildinin yazın gördüğü bütün zararlar sonbahar aylarında ortaya çıkıyor ve bronz tenin pırıltısı giderken bu kez kendimizi kısa sürede toparlanmanın ve sağlıklı görünüme kavuşmanın planlarını yaparken buluyoruz.

• Ciltte kırışıklık, hücre yenilenmesinde aksama, melanin pigmentinin aşırı çalışması sonucu dengenin bozulması ile meydana gelen güneş lekeleri, ciltte savunma mekanizması olarak kalınlaşma ve nem kaybı-kuruluk, çiller, sivilcelerde artma (Sivilcelerin güneşin ve deniz suyunun etkisiyle tedavi olduğunu ve azaldığı düşünülebilir ama gerçekte öyle değildir. Ultraviyole ışınları cildi kurutup, yağ üretimini düzenler fakat iklimin değişmesiyle sivilcelerde artış görülebilir. Önce aşırı bir kuruma, sonra da çok fazla yağlanma hissedilen sivilceli ciltlerde, tedavi uygulanmazsa problem daha da artabilir),

• Kılcal damar genişlemeleri, varis,
• Cildin elastikiyetini kaybetmesi ve sarkmalar,
• Saçlarda kuruluk ve matlaşma, çabuk kırılma, kepeklenme (Güneşin yaydığı ultraviyole ışınları ile deniz suyundaki tuz ve havuzlardaki klor bunda önemli etkenlerdir),
• Tırnaklarda incelme ve sararma gibi erken yaşlanma belirtilerini de aynı güneş ışınları yapmaktadır.

Aynı zamanda ani hava değişimleri, soğuk hava, rüzgar, yağmur gibi etkenlere karşı cildi korumak ve güçlendirmek gerekmektedir.

Kuru ve gergin cilt görünümünün giderilmesi için, mevsime ve cildin o anki ihtiyacına uygun doktor önerisiyle günlük bakım ürünlerinin kullanılması, bariyer görevi yapan cildimizin ancak yapısına uygun ürünlerle nemlendirilmesi ile olumsuz dış faktörlerin cilt altına ulaşılması engellenebilir. Bu nedenle kışın nemlendirici kullanımı çok önemlidir. Soya, yeşil çay, yenileyici maske, vitaminli meyve maskesi, antioksidan maskeler ve nem maskeleri cildin ihtiyacını ciddi oranda karşılamaktadır. Ayrıca kışın genellikle gerekli olmadığı düşünülerek güneş koruyucuların kullanılmadığı görülmektedir. Bu yanlıştır, kesinlikle kullanılması gerekmektedir ama yine mevsimine uygun olması tercih edilmektedir. Ev bakımı ürünleri kesinlikle doktor önerisiyle kullanılması gerektiği, yanlış kullanılan ürünlerin tedavi etmek yerine sorunları daha da artırdığı bilinmektedir.

KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kaliteli Yaşam Polikliniği Koordinatörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, hekim tarafından cildin ihtiyacına göre belirlenen bir protokol dahilinde uygulanan işlem ve detayları şu şekildedir;

1 - Cilt bakımları; soruna yönelik ve cilt yapısına uygun ürünlerle yapılan cilt bakımları cilde kaybettiği nemi kazandırır,

2 - Oksijenterapi; fotoyaşlanma belirtilerinde, cilt neminin azaldığı her durumda, hassas, etkili ve güvenli bir yöntemle canlı ve sağlıklı bir cilt görünümü sağlar,

3 - Peelingler; Karbon peeling uygulamada kullanılan karbon solüsyonu mikrosaniyelik atımlarla gözeneklerin içine iyice yerleştirilir ve bu noktalar hedef haline getirilir. Sonrasında yapılan nanosaniyelik atımlar ile bu partiküller tümüyle patlatılarak temizlenir. Uygulamadan hemen sonra ciltte fark edilebilen bir pırıltı görülür. Güneş lekeleri ve melasmada (hormonal etkilerle olan lekelenme) oldukça etkili bir tedavi sağlar. Her mevsim uygulanabilir olması ve en hassas ciltte dahi yapılabilir olması tedavide ciddi bir avantaj sağlar.

Fraksiyonel karbondioksit lazer ; Akne izleri, çatlaklar, benlerin alınması, sarkmada, yara izlerinde, kırışıklıklarda ve cilt yenilemede kullanıldığı gibi cilt rengini düzenlemede de kullanılan bir tedavidir. Özellikle yüzeysel lekelerde tercih edilir.

Water peeling; düşük frekansta ultrason kullanarak soyma fonksiyonu ile ölü hücreleri, aşırı sebumu, havada bulunan kirletici maddeleri, örneğin makyaj gibi ve diğer zararlı maddelerin artıklarını ortadan kaldırır ve bunu yaparken kişinin sosyal hayatında kesinti olmaz. ilk seansta bile cildinizin üzerindeki yağ butonlarının ve siyah noktaların kaybolduğunu görürsünüz. Su ile yapılan uygulama cilde kesinlikle zarar vermemekle birlikte anında ferahlama ve canlılık getirmektedir.

Bunların dışında kimyasal peelingler ve enzimatik peelingler de cildi ölü hücrelerden arındırmak amacıyla üst tabakasının uzaklaştırılması işlemidir.

Özellikle peelingler güneş lekeleri, kırışıklıklar ve akne izlerinin giderilmesinde, cildin nem ve yağ dengesini kontrolde faydalıdır. Cildin canlı ve homojen bir görünüm almasını sağlar.

4 - Gençlik aşısı; kullanılan saf hyalüronik asit sayesinde cilde kaybettiği nemi kazandırarak leke tedavisine katkı sağlar. 3 doz halinde yapılır.

5 - PRP; (trombositten zengin plazma) cilde nem kazandırma ve hasarlı bölgelerde iyileşmeyi hızlandırma özelliği sayesinde leke tedavisinde de destek amaçlı kullanılabilir. 2 hafta arayla 3-4 seans uygulanır.

6 - Mezolifting; yüze; nem, dolgunluk, gerginlik, renk ve ışıltı vererek, anında diri ve genç bir görünüm sağlar,

7 - Hyaluronic Acid uygulamaları; cildin nem dengesini kazanmasında, yenilenmesinde ve yapılanmasında yararlanılan yöntemlerdendir,

8 - İğneli Radyo Frekans; Cilt yenileme, toparlama, yara izi, leke tedavisi gibi uygulamalarda yararlanılan uygulamadır,

9 - Radyo Frekans ve Ultra Skin yöntemleri; Radyo Frekans ve Ultra Skin ile cilt gençleştirme ile cilt elastikiyetinin kaybına bağlı olarak oluşan sarkma ve kaş, alın, yanak, ağız kenarı, yüz konturu, çene hattı ve gıdı bölgesi ile göz çevresinde kırışıklıklarında cerrahi bir işlem olmadan düzelme ve gençleşme sağlanmaktadır,

10 - Göz Mezoterapisi ve özel göz peelingleri; gözaltı morluk ve torbalanmaları için kullanılan yöntemlerdir,

11 - Saç Mezoterapisi ve PRP ler; yüzde ince ve derin kırışıklıkların olduğu bölgelerde, izlerde, çatlaklarda, saç dökülmesinde, cilt tonunu sıkılaştırmada, dekolte, kol, el yaşlanma izlerini azaltmada kullanılabilen bir yöntemdir.

12- Lazerle cilt yenilemeleri, elastikiyet kayıplarında, lekelerde, cilt gözeneklerinin genişlemesinde kullanılmaktadır.

Unutulmamalıdır ki güneş sadece yaz aylarında, tatilde veya kış sporları yaparken değil günlük hayatımızda, kışın da korunulması ve zararlarına karşı önlem alınması gereken bir tehlikedir. Kaliteli yaşamın vazgeçilmezi olan güneşe karşı koruyucu önlemler özellikle ozon tabakasındaki incelmenin olduğu son yıllarda daha da önem kazanmıştır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe