Hareketsiz yaşam tarzı çocukları da tehdit ediyor!

0

Türkiye’de en hareketsiz yaş grubunun yüzde 63’lük gibi büyük bir oranla 13-19 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerin çıkması dikkatleri hareketsizliğe bağlı gelişen hastalıklara yöneltiyor. 

Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin “İyi Yaşa” Programı kapsamında çocuklardaki hareketsizliği ve neden olduğu sonuçları değerlendirdi. Kaşıkçı “Hareketsizlik bel ve boyun fıtıkları başta olmak üzere erken yaşlarda oluşan postür bozukluğuna omurilik eğriliğine (skolyoz), boyun düzleşmesine, baş ağrısına, sırt ağrısına ve birçok fiziksel rahatsızlıklara davetiye çıkartıyor” dedi.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin İyi Yaşa Programı kapsamında önerilerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, 13-19 yaş aralığında bulunan çocuk ve gençlerin gelişiminde hareketin önemine dikkat çekti. Günümüzde 13-19 yaş arasındaki gençler için fiziksel aktivite çeşitliliğinin oldukça zengin olduğunu söyleyen Kaşıkçı, “Bu çeşitliliğe rağmen gençlerin büyük bir kısmı vakitlerinin çoğunu ya tablet, akıllı telefon ve bilgisayar kullanarak, ya da TV izleyerek geçiriyor. İçinde harekete yer vermeyen bu yaşam tarzı ise bel ve boyun fıtıkları başta olmak üzere erken yaşlarda oluşan postür bozukluğuna, omurilik eğriliğine (skolyoz), boyun düzleşmesine, baş ağrısına, sırt ağrısına ve birçok fiziksel rahatsızlıklara davetiye çıkartıyor” dedi.

“Türkiye’nin dörtte üçü hareketsiz”
“Türkiye Toplumu Fiziksel Aktivite Düzeyi Araştırması”na göre toplumun dörtte üçünün yeterli fiziksel aktivite düzeyine sahip olmadığını vurgulayan Kaşıkçı, “Bu tablo bize gençlerin neden bu denli yüksek hareketsiz bir yaşam oranına sahip oldukları konusunda önemli ipuçları veriyor” dedi. Yaşam tarzı alışkanlıklarının özellikle “çocuk” yaşta oluştuğuna dikkat çeken Ayça Kaşıkçı “Çocukken öğrenilen alışkanlıklar ve bireysel değişimler “ergen” yaşa gelindiğinde olgunlaşma gösterip bir yaşam tarzı haline geliyor. Bu nedenle çocuklara doğru beslenme ve fiziksel aktivitenin önemini erken yaşlarda aşılamak büyük önem taşıyor” dedi.

Beden sağlığında ergenlik dönemi faktörü
Çocukların ilk ergenlik (11-18) ve son ergenlik (12-20) dönemlerine de dikkat çeken Kaşıkçı, “Ergenlikle birlikte gelişen ve değişen vücudu kontrol etmek için bilinçsizce yapılan hareketler ileriki yaşları için birçok sorunu da beraberinde getirebiliyor. Özellikle kızların göğüslerini gizlemek için omuzlarını içeri doğru kıvırmaları, erkeklerin ise birden boylarının uzamasıyla üst bedenlerini kamburlaştırarak yürümeleri bel ve boyun fıtıklarının yanı sıra, erken yaşlarda oluşan postür bozukluklarını da beraberinde getiriyor” dedi. Kaşıkçı gençlerin erken yaşta doğru vücut duruşunu temel alan egzersizler yapmalarının önemli olduğunu belirtti.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe