Titizliğin temeli 4G kuralından geçiyor

0
Titiz Misin programının sunucusu Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral Dünyayı giderek daha çok kirlettiğimizi, gereksiz tüketim hırsıyla ekosistemi sarstığımızı söyledi. “Çok basit olarak görünen titizlik bile 4G kuralına uyularak gerçekleştirilirse, bireysel olarak yapacaklarımız Dünyanın dengesine ve temizliğine katkıda bulunacaktır.” dedi.

Egosistem, Ekosistemin yerini alıyor...

Doç. Dr. Oğuz Özyaral “Dünyada insanoğlu, yaşam tarzı ile her şeye hâkim olma dürtüsü sayesinde ekosistemin yaşamsal döngüsünü bozuyor. Yeni bir denge unsuru oluşturarak yaşam piramidinin tepesinden, dünyayı yönetmek istiyor. Bu dürtü maalesef tüm dengeleri bozarak hepimizin içinde olduğu Ekosistem yerine, insanoğlunun kendi elleri ile yarattığı Egosistemi getirmektedir. İhtiyaç fazlası ürünlerin piyasaya sürümünün arttığı, pek çok atığın çöplüklerde yığıldı ve tarım alanlarının azaldığı dünyamızda tek çare aklı başa toplamaktan geçiyor. Egolarımızla yaşıyoruz, yarınımızı düşünmüyoruz, gelecek nesillerin mirasını tüketiyoruz.

Haberlerden duyduğumuz Küresel Isınma tanımlaması gerçek ısınma mı, yoksa Küresel soğuma mı? Bütün bunları anlamalı ve derhal çalışmalıyız. Bugünün ihtiyaçları ne acıdır ki yarının sorunları olacaktır. Durup düşünme zamanı.” diye konuştu.

“Bütün bunları yapmaya hakkımız var mı?” diye soran Doç. Dr. Oğuz Özyaral “Bunun için biz de 4G Kuralını tanıyalım, anlayalım, yaşamımıza sokalım, uygulayalım ve uygulatalım.” şeklinde konuştu.

4G Nedir?

“Geri Dönüştür”: Hiçbir şey çöp değildir. Mutlaka ayrıştırılmalı ve geri dönüştürülmelidir. Örneğin Pet şişeleri başka amaçla kullanmak söz konusu olamayacağından geri dönüştürülmelidir.

• “Geri Kazan / Geri Kullan”: Kullanım dışı kalan ürünler, torbalar, kutular, kartonlar, şişeler, kumaş parçaları vb. ürünleri başka amaçla tekrar tekrar yeniden kullanmalıyız. Bunun için bağışta bulunmalı, yeni tasarımlar yapılmalıdır. Tek kullanımlık ürünlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Sebze, meyve kabuklarını çöpten bahçeye döndürelim, kendi gübremizi yapalım.

“Gerile”: Tasarruflu olalım, ihtiyacımız kadar olanı alalım. Gereksiz hiçbir şey almayalım. Elektrik, su, kömür, doğal gaz gibi enerji kaynaklarını israf etmeyelim. Suyumuza sahip çıkalım.

• “Geri Çevir”: Eğer ihtiyaç değilse, kullanmayacağın ürünleri reddet, alma, gereksinimi olanlara verilmesini sağlayalım. ✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe