Topuk dikeni kilo sebebi

0

Topuk dikeni, kişide fiziksel aktivitelerde kısıtlılık, eklemlerde kireçlenme ve istenmeyen kiloya neden oluyor. Bunun yanı sıra, komşu eklemleri ve omurgayı etkilemeye başlayan topuk dikeni, diz ekleminde menisküs yırtığına, diz ve kalça eklemlerinde kireçlenmeye, omurgada postür bozukluğuna bağlı kronik ağrıya, omurga eğriliğine ve bel fıtığına yol açabiliyor.


Topuk dikeninin önemine deÄŸinen Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Önder Taylan Çifçi, topuk aÄŸrısının düztabanlarda, yüksek kavisli ayaklarda, kilo problemi olanlarda, topuklu ayakkabı ya da babet tarzı düz ayakkabı kullananlarda, diyabetiklerde, çeÅŸitli romatizmal hastalıklarda ortaya çıkabildiÄŸine dikkat çekti. Dr. Önder Taylan Çifçi topuk dikeni ile ilgili şöyle konuÅŸtu: “Hastalar tipik olarak sabah yataktan kalktıktan sonra ilk birkaç adımda topuk aÄŸrısı ile karşılaşırlar ve bu aÄŸrı kendiliÄŸinden yürüme ile azalır. Bir yerde uzun süre oturduktan sonra ilk kalkmada oluÅŸan aÄŸrı ve gün sonu aÄŸrıları, çok tipiktir ve tanı koydurucudur. Hastalar çok uzun süre yürüdüklerinde veya ayakta kaldıklarında topuk aÄŸrısından ÅŸikâyet ederler. Ä°lerleyen zamanla ayakta ÅŸiÅŸme, çeÅŸitli kemik deformiteleri, ayak bileÄŸinde aÄŸrı gibi sorunlar tabloya eklenir. EÄŸer topuk dikeni rahatsızlığı tedavi edilmezse, kronik bir duruma dönüşebilir ve kiÅŸinin yürüyüş ÅŸeklini deÄŸiÅŸtireceÄŸi için zamanla ayak, diz, kalça ve sırt problemlerine yol açabilir.”

Nasıl Tedavi Ediliyor?
Dr. Önder Taylan Çifçi, topuk dikeni hastalarında uygulanan tedavilerin başında aşil germe egzersizlerinin geldiğini, kişiye özel hazırlanan tabanlıklar kullanılarak basma esnasında hissedilen ağrıların azaltılmasının sağlandığını ve ağrı kesici ilaçlarının yanı sıra buz uygulamasının önerildiğini söyledi. Uygulamaların altı hafta gibi bir sürede fayda sağlamaması durumunda ise fizik tedaviye başlandığını belirtti.

En Etkili Tedavi Yenileyici Enjeksiyon Yöntemi
Dr. Çifçi; topuk dikeni tedavisinde baÅŸlangıç uygulamalarından sonraki aÅŸamaların, doktorun tercihine göre kortizon ya da prp enjeksiyonları olduÄŸunu ama bu iki yöntemin de olumsuz ya da yetersiz olduÄŸunu söyledi şöyle konuÅŸtu: “Kortizon enjeksiyonu zaten zayıf ve gergin olan baÄŸ dokusunun kemiÄŸe tutunmaya çalışan kısmını daha da zayıflatır ve taban çökmesine zemin hazırlar. Prp enjeksiyonu ise tedavi konusunda daha isabetli bir tercih olmakla birlikte genellikle yetersizdir. Topuk Dikeninde en etkili tedavi Rejeneratif (yenileyici) enjeksiyon yöntemidir. Ayak tabanını oluÅŸturan ve ayak kubbesini destekleyen plantar fasyanın güçlendirilmesi tedavinin ana hedefidir. Seanslar halinde uygulanan proliferan solüsyonlar o bölgede vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirerek bir tamir süreci baÅŸlatır. 3 haftada bir uygulanan seanslarla birlikte hastaya evde uygulamak üzere egzersiz programı verilmelidir. Ortalama 4-6 seans enjeksiyon tedavisi ile vücudun ağırlığını taşımakta zorlanan zayıf plantar fasya doÄŸal yoldan güçlendirilerek kalıcı bir iyileÅŸme ve aÄŸrı kontrolü saÄŸlanır. Plantar fasya güçlendirildiÄŸi için sonuçlar kalıcıdır. AÄŸrı genellikle nüksetmez. Böylece uzun vadede oluÅŸabilecek, diz ve bel rahatsızlıklarının önüne geçilmiÅŸ olur.”

Topuk dikenini önlemek için:
• Ä°stirahat çok önemlidir (Gerekli durumlar dışında ayakta kalmamak - uzun mesafe yol yürümemek gerekir ),
• Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır,
• Kaliteli, saÄŸlıklı, tabanı yumuÅŸak ortopedik ayakkabı kullanmalıdır,
• Fazla kilo varsa zayıflamak topuklarınıza binecek yükün azalmasına yardımcı olacaktır,

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe