Kırık kalp, kredi kartı düşmanı...

0
İngiltere’de 2000’den fazla kadının katıldığı bir araştırmada, duyguları değiştiğinde kadınların harcama alışkanlıklarındaki değişim incelendi.

Araştırmaya göre, kadınlar en fazla alışverişi ayrılıkla biten bir ilişki sonrası yapıyor. Böyle günlerde alışveriş için harcanan paranın ortalaması yaklaşık 190 TL’yi bulabiliyor.

Can sıkıntısı, bir arkadaşla çıkan tartışma, işyerinde kötü geçen bir gün sonrası AVM’lerde ya da internet sörfü sırasında yapılan alışverişler ise bütçede 110-125 lira arasında gediğe yol açıyor.

İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, başarısız biten bir ilişki kredi kartı limitlerine büyük zarar veriyor.

Araştırma, kötü bir ayrılık sonrası mutsuzluk yaşayan kadınların, mutlu olmak için normale göre çok daha fazla alışveriş yaptıklarını ortaya koydu.

Alışveriş alışkanlıklarını hem dünyada takip eden hem de ülkemizde araştıran Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral’a göre alışveriş, bir çok insan için ama özellikle kadınlar için bir terapi... Ertesi gün bütçe aşımından dolayı pişmanlık duyulması da sıklıkla yaşanan bir durum.

Kayral’ın bu saptamasına örnek olan 2 binden fazla kadının katıldığı araştırmaya göre, ayrılıkla biten bir ilişki sonrası kalbi kırık kadınlar daha fazla dışarı çıkıyor ve mutsuzluklarını bastırabilmek için özellikle giyim ve ayakkabıya para harcıyorlar. Böyle günlerde alışveriş için harcanan paranın ortalaması yaklaşık 190 TL’yi bulabiliyor.

Aybaşlarında yeni şeyler için 175 TL gibi paralar harcanırken, sadece vitrin gezmek için ya da internet mağazalarına göz atmak niyetiyle atılan adımlarda ise ortalama 130 TL harcanabiliyor.

Araştırmaya göre, can sıkıntısı nedeniyle çıkılan alışverişlerde yaklaşık 125 TL harcanırken, gün içinde yaşanan bir tartışma nedeniyle sakinleşmek için çıkılan alışverişlerde ortalama 115 TL harcanıyor.

İş yerinde kötü bir gün geçirdikten sonra alışverişler ise bütçede ortalama 110 TL değerinde bir gedik oluşturmakta.

Kadın kadına alışveriş tehlikeli
Araştırmanın şaşırtıcı sonuçlarından biri de her on kadından dokuzunun alışveriş sırasındaki ruh hallerinin alışveriş kararını etkilediğini kabul etmesi.

Araştırma, deneklerin %56’sının zor bir gün geçirdikten ya da belirli bir ruh hali içinde olmalarından dolayı alışverişten kaçındıklarını da ortaya koymakta. Çünkü bu grup, gerçekten harcamak istediklerinden fazla harcayacaklarının bilincindeler. Ama yine de %53 oranında denek, kendilerini neşelendirmek için özellikle online alışverişi tercih ettiklerini belirtiyorlar.

Anketten çıkan bir başka sonuç da aynı anda iki kadının alışverişe çıkması, birbirlerini teşvik etmelerinden dolayı daha fazla kredi kartı kullanımıyla sonuçlandığı şeklinde.

Alışverişe çıkanların %79’u ilk başta kendilerine kesin bir harcama limiti belirleyerek yola çıksalar dahi, bunların % 32’si online alışverişlerde bu limitin üstüne çıkmaktan kendini alamadıklarını söylemekteler.

Araştırmada alışveriş yapmak için en popüler nedenler olarak; ihtiyaç duyulan bir şeyi almak, arkadaşlarla birlikte dışarıda vakit geçirmek ya da tatil alışverişi yapmak öne çıksa da, her üç kadından biri sadece sıkıntı gidermek amacıyla düzenli olarak mağazalara girmekteler.

Bir diğer üçte birlik kısım ise vitrin gezmek ya da internette mağazalara bakmayı sıkıntı giderme vasıtası olarak kullanmakta iken, %28’lik bir bölüm ise maaş aldıkları zaman vitrinlere bakmaya başlıyor.

On kadından dördü, maaş aldıkları zaman ilk iş olarak online ya da offline bir mağazaya koştuklarını itiraf etmekteler.

Diğer %17’lik bir grup ayrılık sonrası kendilerini biraz olsun iyi hissetmek için alışverişe çıktığını söylerken, %12’lik bir grup da işyerinde kötü geçen bir gün sonrası alışverişe çıkmanın kendilerini rahatlattığını ifade etmekteler.

Böyle durumlarda mutluluğu arttıran özel siteler de yok değil. İngiltere’de Quidco, ABD’de Ebates ve Türkiye’de de Avantajix, bu tip alışveriş terapisi gereken durumlara pansuman olmaya çalışıyorlar ve alışveriş yapanlara üste para vermek suretiyle kalp kırıklıklarının bir nebze de olsa tamirine yardımcı oluyorlar.

DUYGUSAL ETKİLER SONRASI ORTALAMA HARCAMALAR:
Ayrılık sonrası 190 TL
Maaş günleri 175 TL
Vitrin gezme ya da internette gezinti 130 TL
Sıkıntı sonrası 125 TL
Biriyle tartıştım 115 TL

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe