Akşam Yemeğinin Bir Saati Var mı?

0
Saat 18:00’den sonra akşam yemeği yenmez efsanesi son buldu. Özellikle de diyet yaparken akşam yemeği saatini takıntı yapmayın...

Akşam yemeğinin saat kaçta yenilmesi gerektiğine dair pek çok söylenti var. Ancak hayatın gerçekleri, yemek saatlerini herkes için değişken kılabilir.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “Bunun yazı var kışı var, orucu iftarı var, yılbaşı yemeği, misafiri var… Yemek saati pek de öyle antibiyotik saatini takip etmek gibi değildir. Sağlıklı beslenmede önemli olan saat kaçta yediğiniz değil, ne yediğinizdir” diyor.

Akşam Yemeğinin Bir Saati Var mı?

Uzman Diyetisyen Işın Sayın “Kendimizi kulaktan dolma hurafelere uymak için bu denli sıkmak niye? Sağlıklı beslenmek veya zayıflamak o kadar da zor değil ki… Bu uğurda asosyal olmak, gerçek hayatta “sürdürülebilir” değildir.

 Deneyimlerimiz bize; katı ve asosyal kurallarla, kilo verme ve sağlıklı beslenmenin sürdürülemediğini gösteriyor. İşe önce “Akşam yemeğini 18:00’den sonra yemeyin” efsanesine bir son vererek başlayalım. Düşünün ki; yeni başladığınız bir iş yerinde, ilk kez iş yemeğine veya tanışma partisine davetlisiniz. Ya da sevgilinizle yemeğe çıkacaksınız. Aksilik bu ya, tam da 2 gün önce bir yerde okudunuz ki; görüşlerine değer verdiğiniz biri, akşam yemeğinin saat 18:00 den sonraya kalmaması gerektiğini söyledi. Canım bir günden ne çıkar dediniz, geçtiniz…

Ertesi gün işte fazla mesaiye kaldınız, sonraki gün trafik tıkandı, bir sonraki gün işten sonra bir yere uğramanız gerekti… Yani? Zayıflama diyeti uygularken de, sağlıklı beslenmeye çalışırken de önemli olan saat kaçta yediğiniz değil, ne yediğinizdir. Eğer siz önden lavaş, tereyağı, tulum peyniri, üzerine kaşar peynirli kıtırlı çorbayla tırnak pide, üzerine tereyağlı soslu İskender, yanında 330 ml. şekerli meşrubat, üstüne 1 tekerlek künefe yiyorsanız; bunun saatiyle ilgili detaya boşuna girmeyin… Kahvaltıda bile yeseniz, kilo alabilirsiniz.”

Ne Zaman Yediğiniz Değil, Ne Yediğiniz Önemli

Aslında önemli olan gün boyu yediklerinizin, harcadığınız kalorinin altında kalmasıdır. Konu, tamamen matematiğe dayanır diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın “ Matematik enerji açığı var diyorsa, kilo verirsiniz. Yatmadan önce de aşırı ağır yememek yeterlidir. Yoksa, akşam 21:00 de yiyeceğiniz, ızgara, salata, çorba, yoğurttan size zarar gelmez. Ya da saat:21:00 de sebze/bakliyat yemeğiyle yiyeceğiniz 1-2 dilim esmer ekmek ve yoğurttan kalp krizi geçireceksiniz diye bir kural yoktur. Bir yiyecek öğle saatinde 200 kcal ise, gece yenildiğinde 500 kcal ye çıkmaz.” Şeklinde konuşuyor.

Nelere Dikkat Edelim?

• Yatış saatinden 3 saat öncesine kadar akşam yemeği, 2 saat öncesine kadar meyve, hatta yatarken süt tüketilebilir.
• Önemli olan günün herhangi bir saatinde ve yatmadan hemen önce aşırı yağlı ve aşırı karbonhidrat içeren besinler tüketmemektir, anormal porsiyonlarda hayvansal besin almamaktır.
• 1 günde toplam yediklerinizin kalorisi, harcadığınız enerjinin altında kalıyorsa, gece 21:00 de akşam yemeği yemiş olmak size zarar vermez.
• Saat kaçta yediğinizden çok, o saatte ne yediğiniz önemlidir.
• Ağır bir şeyler yemenin de hafif bir şeyler yemenin de saati yoktur.
• Akşam yemeği antibiyotik değildir, saatine çok takılmayın, fakat; abur cubura dikkat edin.
• Güvenli atıştırmalıkları hangi saatlere hangi miktarda yerleştirebileceğinizle ilgili diyet uzmanınızdan profesyonel yardım alın.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe