Bahar Depresyonundan Korun

0
Mevsim geçiÅŸlerinde yaÅŸanan depresif duygular birçok insan için ortak. Depresif ve yorgun hissetmek sadece sonbahara özgü deÄŸil, güneÅŸ ışınları ile düzenli olarak karşılaÅŸmaya baÅŸlama evresi olan ilkbaharda da gözleniyor. 

Diyetisyen ve YaÅŸam Koçu Gizem Åžeber’in vereceÄŸi doÄŸru beslenme taktikleri ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak besinlerle bu keyifsiz süreci yaÅŸamadan atlamanız mümkün.

BAHARI DEPRESYONA GÄ°RMEDEN KARÅžILAMANIN 5 BESLENME YOLU

Kahvaltı ihmale gelmez… Gün içerisinde nasıl hissettiÄŸinizle ettiÄŸiniz kahvaltı arasında büyük bir baÄŸ var. Günün ilk öğünü aslında günün nasıl geçeceÄŸini büyük oranda belirliyor. Bu nedenle içerisinde peynir, yumurta, süt gibi kaliteli protein kaynaklarının; tam tahıllı ekmek, müsli gibi kaliteli karbonhidratların ve vitamin kaynağı olan sebze ve/veya meyvelerin olduÄŸu kahvaltılar tercih edilmeli ve uyandıktan en fazla 1 saat içerisinde tüketilmeli.


Kafeini abartmayın… Kafein belli bir dozda alındığında kiÅŸinin enerjik ve zinde hissetmesine yardımcı olurken, çok aşırı dozlarının depresyonu tetiklediÄŸi biliniyor. Bu nedenle siz siz olun, baharı güzel karşılamak adına günde 2-3 kupadan fazla kahve tüketmeyin.

Demir önemli konu… Demir yetersizliÄŸinin kiÅŸiyi daha mutsuz ve depresif hissettirdiÄŸi bilinen bir gerçek. Aynı zamanda demir yetersizliÄŸi daha kısa zamanda yorulmaya ve halsizliÄŸe sebep oluyor. Bahar süresince de sofralardan demirin kaliteli kaynakları olan et, tavuk, balık, kuru baklagiller, koyu yeÅŸil yapraklı sebzeleri eksik etmeyin.

D vitamini için balık ancak her gün güneÅŸ… D vitamini yetersizliÄŸinin kilo almayı kolaylaÅŸtırdığı, zayıflamayı zorlaÅŸtırdığı ve kiÅŸiyi depresyona sürüklediÄŸi biliniyor. Balık besinsel D vitamini kaynaklarının başında gelse de, hiçbir besin güneÅŸlenme kadar etkili olamıyor. Günde 15 dakika uzun kemiklerinizin olduÄŸu bölgeler baÅŸta olmak üzere, güneÅŸ koruyucu sürmeden ve direk güneÅŸ ışınları ile temas edecek ÅŸekilde güneÅŸlenmeye özen gösterin.

Sıfır karbonhidrat depresyona sokar… Yaza hazırlık sebebi ile yapılacak bilinçsiz diyetler sonucu depresyon haline girmek mümkün. Özellikle hiç tahıl ürünü içermeyen karbonhidrat yoksunu diyetlerin kiÅŸileri daha agresif ve depresif hale getirdiÄŸi bilimsel araÅŸtırmalarca da kanıtlanmış durumda.

BAHARI GÜLÜMSEYEREK GEÇİRMENİZİ SAĞLAYACAK BESİNLER

Balık: Omega-3 yaÄŸ asitlerinin mental saÄŸlık üzerinde etkisi olduÄŸu bilimsel çalışmalarca çok defa kanıtlandı. Aynı zamanda sadece uzun dönemli mental saÄŸlığı korumakla kalmıyor, depresyona karşı da kalkan oluÅŸturuyor. 150.000 kiÅŸi üzerinde yapılan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre sık balık tüketen kiÅŸilerde depresyon görülme riski %17 daha düşük. Balıklar, omega-3’ün et kaliteli ve etkili kaynağı. Haftada 2-3 kez ızgara balık tüketin. Kızartma iÅŸleminin omega-3 yaÄŸ asitlerinin etkisini kaybetmesine neden olduÄŸunu unutmayın.

Kuruyemişler: Bitkisel omega-3 kaynağı olmalarının yanı sıra, E vitamininden zenginler. İçerdikleri aminoasitler ile mutluluk hormonu sentezine de yardımcı oluyorlar. Günde 1 avuç kavrulmamış fındık, badem ve ceviz gibi sağlıklı kuruyemişlere beslenme düzeninde yer açın.

Ispanak: İçerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini korumasının yanı sıra vücudun toksik öğelerden arınmasına da yardımcı olur. Folattan zengin ıspanak bu vitamin içeriği ile sinir sistemine de destek olur. Haftada 2-3 kez ıspanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen gösterin.

Tam tahıllı ekmek: The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre beyaz ekmek, beyaz ÅŸeker, pirinç gibi glisemik indeksi yüksek gıdaların tüketilmesi depresyon riskini arttırıyor. Tam tahıl ürünleri içeren ve sebzeden zengin bir beslenme stili ise düşük glisemik indeksi ile kan ÅŸekerinin kontrollü yükselip düşmesini saÄŸladığından ve içerdiÄŸi vitamin ve lifler sebebi ile depresyona karşı koruma saÄŸlıyor.

Kabak çekirdeği: Mutluluk hormonu olarak bilinen seratoninin vücutta üretilmesi açısından önemli yeri olan triptofandan zengindir. Günde 1 avuç kadar kabak çekirdeği tüketmenin daha iyi hissetmeye katkısı olduğu düşünülüyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe