500 Yıllık Sağlık Kaynağı

0

Beş asırlık şifa kaynağı mesir macunun her derde deva olduğu bilimsel verilerle de kanıtlanıyor. Kırk bir çeşit baharat ile hazırlanan, UNESCO’nun koruma altına aldığı kültürel mirasımız olan sağlık ve şifa kaynağı mesir macunu; öksürükten, mide rahatsızlıklarına, cilt hastalıklarından, kansızlığa, halsizliğe ve günümüzün en büyük sorunu asabiyete de iyi geliyor.


Çağımızın rahatsızlığı stres ve asabiyete 41 çeşit baharat ile yapılan mesir macunu iyi geliyor. Şifalı Mesir macunları insanların en büyük sorunlarından biri olan, asabiyete yani çabuk öfkelenmeye iyi geldiği belirtiliyor. Mesir macununun içinde bulunan baharatların iştah açıcı, uyarıcı, gaz ve idrar söktürücü özelliklerinden dolayı, bağırsak florasını olumlu etkilediği ve kolon kanseri ihtimalini de azalttığı vurgulanıyor. İçeriğinde bulunan tanen ve reçinelerin antimikrobiyal özelliği sebebiyle, iltihaplı hastalıklara, cilt rahatsızlıklarına karşı iyileştirici özelliği bulunuyor.

Mesir Macunu Cinsel Gücü de Arttırıyor
Özellikle baharın gelişiyle birlikte yenilmesi tavsiye edilen mesir macununun, hormonları harekete geçirdiği, prostat ve cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunduğu belirtiliyor.

Mesir Macunu Nedir, Hangi Baharatları İçeriyor?
Mesir macunu 41 değişik baharattan oluşmaktadır. Bu baharatlardan bazılarına örnekler;

ANASON: İştah açıcı ve karminatif olarak kullanılır. Karminatif etki bağırsaklardaki fermantasyona engel olmasından ileri gelir.
HİNDİSTAN CEVİZİ ve BEŞBASE: Kaynatılmış suyu mide ağrılarına iyi gelir. Etkisi bileşimdeki uçucu yağlardan ileri gelir.
ÇİVİT: Halk arasında kabakulak ve pnömonide iyi gelir. Bebeklerin ağız mukozasındaki ağrılı yaraların tedavisinde kullanılır.
ÇÖPÇİNİ: Kökünün kaynatılmış suyu egzamada kullanılır. Bileşimindeki tanenden dolayı astrenjan etkisi vardır.
ÇÖREK OTU: Gaz söktürücü olarak kullanılır.
DARFÜLFÜL: Bedeni ısıtıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır.
HARDAL TOHUMU: İştah açıcı ve mideyi yatıştırıcı olarak toz halinde kullanılır. Cilt hastalıklarında iltihabı ve ağrı giderici etkisi vardır.
HAVLİCAN: Öksürük kesici ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır. Sindirimi kolaylaştırır, gazı dağıtır, balgamı giderir.
HİYARŞENBE: Müshil olarak kullanılmaktadır. Bileşiminde antrekion türevi vardır.
KAKULE: Lezzet verici , gaz söktürücü, iştah açıcı olarak kullanılır.
KARABİBER: Öksürük kesici, uyarıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır.
KARANFİL: Ağız kokusu giderici, diş çürüklerinde ve ağrılarında kullanılır.
Bileşimindeki karanfil esansı antiseptik ve ağrı gidericidir.
KEBABE: İdrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.
KİMYON: Baharat, gaz söktürücü, iştah açıcı ve terletici olarak kullanılır.

İşte kullanılan diğer baharat çeşitleri; Yenibahar, Zencefil, Galanya, Krem tartar, Kişniş, Havlıcan, Anason, Sakız, Safran, Tarçın, Udülkahr, Hardal, Misrafi, İksir, Meyan Kökü, Kalemi barit, Tiryak, Sarı helile, Kara helile, Raziyane, Zerdecub

Uluslararası Mesir Macunu Festivali 19-24 Nisan’da Kutlanacak

500 yıllık geleneği yaşatmak amacıyla, her yıl Nisan ayında düzenlenen festival, Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Manisa’yı Mesir’i Tanıtma Turizm Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Uluslararası katılımla 19-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan 476. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacak.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe