Beyninizin erken yaşlanma riskini 16 adımda ölçün

0
Bütün organların fonksiyonlarını düzenleyen, vücudun efendisi beynimizin, 16 risk faktörü nedeniyle normalden daha erken yaşlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi, NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, 4 genetik faktör dışında kalan 12 riske karşı uyardı. Tanrıdağ, beynimizin erken yaşlanmasının önüne geçmek için Beyin Erken Yaşlanma Risk Analizini, herkesin kendisine yaparak önlem alabileceğini söyledi.

Her organ gibi beynin de yaşlandığını ancak beynin yaşlanmasının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Tanrıdağ, çevre faktörleri, genetik faktörler gibi unsurların önemli olduğunu söyledi. Prof. Tanrıdağ şöyle konuştu:

“Beynin yaşlanması genetik mekanizmaların kontrolü altındadır. Bundan dolayı her kişide beyin yaşlanması farklıdır. İnsanların bir bölümünde biyolojik yaşlanma, beyin işlevlerine, beynin yaşlanmasına erken yansıyabildiği gibi bazı kişilerde daha geç beyin yaşlanması görülebilir. Beyin yaşlanmasına katkıda bulunan diğer unsurlar arasında yaşam, beslenme tarzı ve hastalıklar yer alır.

Genetik faktörleri yok edemeyiz ancak diğer risk faktörlerini analiz ederek ve önlem alarak beynimizin erken yaşlanmasını önleyebiliriz”

Erken beyin yaşlanmasında 16 risk faktörü var

Beyin yaşlanması kavramında bilinenlerin bilinmeyenlerden çok daha fazla olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Tanrıdağ, şunları söyledi:

“Beyin yaşlanmasında çok önemli bir konu da bilinenlerin büyük bir bölümü bizim tarafımızdan kontrol edilebilecek risk faktörleridir. Bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre ortaya konulan Erken Beyin Yaşlanması Risk Envanteri'nin bilinmesi toplum ve birey sağlığı açısından önem taşıyor. Erken beyin yaşlanmasının ortaya konmasının Alzheimer hastalığı ve diğer demanslar, depresyon, aile içi huzursuzluklar, erken emeklilik gibi konularda erken tanı değeri var. Bu faktörlerle ilgisi olmayanlara oranla erken beyin yaşlanması için riskimiz var demektir. Bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre ortaya konulan bu 16 faktörden ilk dördü şu an için bizim kontrolümüz dışında görünüyor. Ama geri kalan 12’si alınacak tedbirlerle ortadan kaldırılabilecek ya da sınırlanabilecek risk faktörleri.

Dolayısıyla % 75 oranındaki risk faktörlerine etki ederek, beyin sağlığımız açısından, beynin erken yaşlanmasını önleme açısından önemli bir oran olarak ortaya çıkıyor."

İşte beynin erken yaşlanmasına katkıda bulunan riskler :

1-Ailenizde Alzheimer hastalığı ya da herhangi bir türden bunama (demans) hastası varsa!
2-Alzheimer, demans ya da bunama ile ilgili yapılan genetik testlerde annenizden ya da babanızdan gelen 19. kromozomunuzun hastalık taşıdığını söyleyen tek APOE4 ya da her ikisinden gelen çift APOE4 gen parçacıklarınız varsa!
3-Ailenizde uzun yıllardan beri tedavi görmekte olan bir şizofreni ya da depresyon hastası varsa!
4-Şizofreni, depresyon, tanıları aldıysanız!
5-Bilinç kaybına neden olan tek, bilinç kaybına neden olmasa da birkaç kez kafa travması yaşamışsanız!
6-Uzun zamandır alkolle aranız iyi ise!
7-Şeker, tansiyon ve yüksek kolesterolünüz varsa!
8-Sigara içiyorsanız!
9-Eğer kalp hastasıysanız ya da bir kalp atağı geçirmişseniz!
10-Bir beyin damar hastalığı geçirdiyseniz!
11-Tiroid beziniz yeterli çalışmıyorsa!
12-Kansızlık varsa ve kanınızda B12 vitamini düşükse!
13-En az haftada 2 kezden ortalama olarak da 30 dakikadan az egzersiz yapıyorsanız!
14-Tuz ve karbonhidrattan zengin besleniyorsanız!
15-Çalıştığınız işte ya da evde yeni şeyler öğrenmiyorsanız!
16-Okula gitmediyseniz ya da okulu bitirdikten sonra kitap sayfası açmamışsanız!
Beyninizin erken yaşlanmasına göz yumuyorsunuz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe