Dijital çağda çocuk yetiştirmenin 10 kuralı

0

Çocuklarımız teknolojiyle kuşatılmış olarak büyüyor. Artık her ev, internete bağlı cihazlarla dolu. Teknoloji çocuklarımızın günlük yaşamlarının sıradan bir parçası haline geldi. Gün boyunca fark etmeden cihazlar, uygulamalar ve sosyal medya hesapları arasında geçiş yapıp duruyorlar. 


Onlar için “dijital yaşam” yaşamın ta kendisi. Türkiye distribütörlüğünü Lidyum Bilişim’in üstlendiği F-Secure, internet üzerinden gelecek tehlikelere karşı çocuklarını korumak isteyen ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken konuları 10 başlık altında topladı.

Hepimiz İyi Ebeveynler Olmak İçin Çabalıyoruz

Hepimiz iyi ebeveynler olmak ve çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmek istiyoruz. Endişelerden uzak büyümelerini, zamanlarını yeni yetenekler geliştirmek için harcamalarını ve kendi düşüncelerini şekillendirebilmeleri için, onları korumayı, kötülüklerden uzak tutmayı ve hayal kırıklığına uğradıklarında onları yatıştırmayı umuyoruz. Ebeveynler olarak görevimiz, onların çocukluğunu korumak, hayatta gelişmeleri ve ilerlemeleri için araçlar sunmak ve yetişkinleri anlamaları için yardımcı olmak.

İşte dijital ebeveynlikle ilgili sıraladığı 10 pratik ipucu;

1. Dijital Ebeveynlik Diye Bir Şey Yok: Sadece ebeveynlik var, çevrenizde söylenenlere aldırmadan bir şekilde oluyor. Siz ebeveynsiniz. Bunu kontrol altına alın. Çok zor bir şey değil, okumaya devam edin.

2. Aktif Olun: Öğrenmiş olduğunuz kuralların hiçbiri yarın uygulanmayacak. Çocuklarınız dijital dünyada yetişiyor ve anlık olarak teknolojiye adapte oluyorlar. Teknoloji ve trendlerle ilgili sizden çok daha fazla şey biliyorlar. Bunu kabul edin. Destek için onlara danışın. Aktif olun ve onların hayatları, ilgi alanları, umutları, hayalleri ve korkuları hakkında bilgiler edinin.

3. Onlara Araçlar Verin: Çocuklarınızı teknolojiden izole etmeyi denemeyin. Bunu hiçbir şekilde başaramayacaksınız. Çocuklarınızın internete nereden ve nasıl erişebileceklerini bir saniyeliğine durup düşünün. Bu asla kazanamayacağınız bir savaş. Bunun yerine onlara öğrenmeleri, keşfetmeleri, sosyal ve yaratıcı olmaları için güvenli araçlar verin.

4. Açık ve Dürüst Olun: Çocuklarınıza tehlikelerden bahsedin, endişelerinizi ve uzak durmalarını istediğiniz şeyleri anlatın. Çocuklar düşündüğümüzden çok daha zeki. Ayrıca onlar da karmaşık ve tehlikeli şeylerden uzak durmak isterler. Bir örnek olarak kendinize bakın. Gerçekten her gördüğünüz linke tıklıyor musunuz? Herhangi bir güvenlik önlemi olmadan bilinmeyen alanlara göz atıyor musunuz? Kişisel bilgilerinizi düşünmeden, her girdiğiniz siteye veriyor musunuz?

5. Casusluk Yapmayın: Çocukların da kişisel bir alanı olduğunu unutmayın. Aslında bu karmaşık bir konu, çocuğunuzun mahremiyet alanı, tahmin edilebileceği gibi o büyüdükçe genişler. Çocuğunuza ve onun kişisel alanına saygı duyun. Açık ve saydam olun. Aynısını ondan da bekleyin.

6. Konuşun: Çocuklarınızla hangi kurallar üzerinde mutabık kalmış olduğunuzun bir önemi yok, yeni ve beklenmedik olaylar gelişebilir. Eğer açık ve aktif olursanız, çocuğunuz kafasını karıştıran konularla ilgili size danışacaktır. Konuşmaya hazır olun.

7. Sınırları Belirleyin: Neye izin verip neye vermediğinizi ve sebeplerini açıklayın. Çocuklarınızı sürekli kontrol edemezsiniz. İstemediğiniz şeyleri yapmalarını engellemek için etraflarına duvarlar da öremezsiniz. Bunları sizden gizli yapmak için herhangi bir yere gidebilirler. Doğru kararlar vermeleri için onlara yardımcı olun.

8. Kuralları Görülebilir Hale Getirin: Sistematik olun. Gelişigüzel kurallar belirlemeyin. Önemli kuralları yazın ve her zaman görülebilecek bir yere asın. Çocuğunuz açık ve her zaman erişilebilir kuralları daha istekli takip edecektir.

9. Kuralları Uygulayın: Eğer uygulanmıyorlarsa kural koymanın hiçbir önemi yoktur. Çocuğunuzun kuralları anladığından emin olun. Kuralları mutlaka uygulayın. Örneğin bir günlüğüne bütün cihazları ortadan kaldırın. Eğer yeni sorunlar tespit ederseniz koyduğunuz kuralları tekrar düzenleyin.

10. Asla Çok Geç Değil: Belki bütün bunlar size çok karmaşık gelebilir ancak uygulamak zorundasınız. Çocuğunuza rehberlik etmek ve kurallar konusunda anlaşmak için hiçbir zaman çok geç değildir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe