Günde 2,5 Litre Su Kaybediyoruz!

0

“Hiçbir şey suyun yerini tutmaz” derler. Su o kadar gerekli ki, insan vücudunun temel yapıtaşlarından hücrenin büyük kısmı sudan oluşuyor. Kanın %92’sinde, kemiklerin %22’sinde, beynin ve kasların %75’inde de su var. Peki günlük koşuşturmacamızda hangimiz yeteri kadar su tüketebiliyoruz?

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay, toplumda suyun önemine dair bir farkındalık olduğunu, ancak iş su içmeye gelince çeşitli bahanelerin arkasına sığınıldığını söylüyor.

ERTELEMEYİN, SU İÇİN!

Sağlıklı bir insan vücudunun ısını korumak ve toksinleri atmak için günde 2,5 litre su kaybettiğini belirten Gülünay “ İdrarla 1,5 kg. ,terlemeyle 500 ml. , dışkı ve solunum ile 300’er ml. olmak üzere her gün 2,5 lt. su kaybediyoruz. Kaybettiğimiz bu suyu mutlaka yerine koymalıyız. Aksi takdirde böbrek yetmezliği, tansiyon, yorgunluk, hafıza bozukluğu, dikkat dağınıklığı gibi problemler ortaya çıkar. Daha büyük su kayıplarında ise kas spazmı, sistem bozuklukları, dolaşım-böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları kaçınılmaz olur” diyor.

SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN

Beslenme gibi, su içmenin de sağlıklı yöntemleri olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay, her 15 kaloriye karşılık vücuttan 1 yemek kaşığı su kaybettiğimizi ve vücudun kaybettiği bu suyun mutlaka yerine konması gerektiğini belirtiyor. Gülünay yeteri kadar su içmeyen veya içemeyenler için aşağıdaki öneriler sıralıyor:

-Su içmek için susamayı beklemeyin.
-Suyu direk dikleyerek içtiğinizde size idrar olarak geri dönecektir. Bu yüzden besinlerin sindirilebilirliğini kolaylaştırmak adına suyu yudum yudum için.
-Doygunluk hissini artırmak adına yemeklerden 15 dk önce su tüketin.
-Su tüketiminizi gün içine eşit dağıtarak bölün.
-Kendinize su içmeyi cazip hale getirmek adına güzel bardak,sürahiler alın.
-Su içmeyi unutuyorsanız kendinize hatırlatıcılar koyun.(telefon uygulamaları,notlar vb)
-Suyun tadını sevmiyorsanız tat katmak amacıyla içine limon,meyve dilimleri gibi besinler koyarak suyunuzu tatlandırın.

AZI KARAR FAZLASI ZARAR

Böbreklerin belirli bir oranda “su atma” kapasitesi olduğu için gereğinden fazla su tüketimi böbreklere zarar veriyor. Böbrekler tarafından atılamayan su kanda birikerek elektrolit dengesinin bozulmasına, mineral kayıplarına, halsizlik, bulantı gibi sorunlara yol açabiliyor.

UYUMADAN ÖNCE DİKKAT!

Uyumadan önce çok su içilmesi de uyku kalitesini bozuyor. Bunun nedeni de uyku sırasında deliksiz uyumanızı sağlayan anti diüretik hormonu. Bu hormon uyku sırasında salgılanarak vücudun susuz kalmaması için böbrekleri idrar üretmesini engelliyor. Bu şekilde uyku sırasında kanda bulunması gereken asgari miktardaki su miktarı ve su-tuz dengesi korunuyor. Ancak gereğinden fazla su içip yatıldığında vücudun bu dengesi bozulur, böbrekler sürekli çalışıyor ve gece boyu tuvalete taşınılıyor.

İnsan vücudunun su içeriği, yaş-cinsiyet-boy uzunluğu-vücut ağırlığı ve fiziksel aktiviteye göre değişiklik gösteriyor. Çocukların vücudunun % 70, yeni doğan bebeklerin vücudunun ise % 90’ı sudur. Yaş ilerledikçe suyun yerini yağ dokusu almaya başlar. Dolayısıyla yaş ilerledikçe suyu daha çok tüketmek gerekir. Yetişkinlerde vücut su oranı % 60 yaşlılarda ise % 50’dir

SUYUN YARARLARI

1-Vücut ısısını düzenler.
2-Böbrek taşı oluşumunu önler.
3-Genel sistem sağlığını korur.
4-Kan şekeri dengesini düzenlemede etkilidir.
5-Metabolizmayı hızlandırır.
6-Dışkının yumaşamasına yardımcı olur.
7-Kas ve sinir sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.
8-Vücutta biriken zararlı maddelerin ve toksinlerin atılmasına yardımcıdır.
9-Besinlerin sindirilebilirliğini artırır.
10-Stresten kaynaklı sivilce vb cilt sorunlarının önlenmesinde etkilidir.
11-Selülitin önlenmesinde etkendir.
12-Emziren kadınlarda ,süt üretimini artırır.
13-Vücutta depolanan yağ miktarının azalmasında yardımcıdır.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe