Ruhunuz kış uykusundan uyanıyor!

0

Soğukların yerini güneşli havaya bıraktığı şu günlerde, sebze meyve ağırlıklı beslenme programlarıyla uygulanan detokslar kadar, ruhumuzu da detoksla canlandırmamız gerekiyor. Yoğun iş temposu, kışın enerjisi azalan sosyal yaşantımız, soğuk hava şartları gibi nedenlerle yaşadığımız iç sıkıntısı, dikkat edeceğimiz bazı detaylarla etkisiz hale getirilebiliyor. 


İlkbaharda ruhumuzun da detoksa ihtiyacı olduğunu belirten Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Öncelik stresten arınmaya verilmeli
Yaşam kalitemizi büyük ölçüde ve olumsuz etkileyen stresten arınarak ruhumuzu canlandırmamız, yaşam kalitemizi yükseltmemiz mümkündür. Hayatımızda uygulayacağımız bazı ufak değişiklikler, yaşantımızda önemli değişimler yaratabilir.

Örnek olarak; olaylara çok yönlü bakmaya çalışmak, olumlu düşünmek, nedenlere takılmadan çözüm odaklı düşünmek, yaşanan her olaydan bir ders çıkarmak, kendimizi daha iyi hissetmemize ve rahatlamamıza yardımcı olacaktır.

Hobiler ve egzersiz stresten arınmaya yardımcı olur
Sevdiğiniz işlerle uğraşmak stresi azaltmanıza yardımcı olur. Bu nedenle öncelikle nelerden hoşlandığınıza karar verin ve bunları düzenli olarak yapmaya çalışın. Daha önce düzenli egzersiz yapmadıysanız yavaş yavaş başlayıp giderek seviyesini artırabilirsiniz. Egzersizler ve hobiler, stresten arınmaya yardımcı yöntemlerdir. Egzersize, arabanızı gideceğiniz yerin uzağına park etmekle, asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmakla başlayabilirsiniz.

Derin nefes alarak rahatlayın
Derin nefes alarak, psikolojik ve fizyolojik olarak gevşeyip rahatlayabilirsiniz. Sırtınız dik olarak oturarak veya ayakta durarak, yavaş ve derin derin nefes alın. Havanın vücudunuza dolması ile birlikte karnınız şişecektir. Nefes alışınızı hissetmek için elinizi karnınıza koyun. İçinizi mümkün olduğunca havayla doldurduktan sonra birkaç saniye süreyle nefesinizi tutun. Sonra bir mum üflüyormuş gibi nefesi dudaklarınızın arasından verin. Nefesiniz vücudunuzdan dışarı çıkarken hissettiğiniz duygu üzerinde yoğunlaşın. Bu işlemi dört beş kez tekrarlayın ve sonra da birkaç dakika sakince oturun.

Fazla kilolardan kurtularak depresyonu kendinizden uzak tutun
Kış aylarında olumsuz hayat şartları, alınan kilolar gibi birçok sebep ile ortaya çıkabilen depresyon, kişilerin yaşam konforunu tehdit eder. Alınan kiloları doğru beslenme alışkanlığıyla vermek, düzenli egzersiz alışkanlığı kazanmak depresyona karşı yenilmemenizi sağlar.

Beslenme alışkanlığı için öneriler
• Sabah kahvaltısı yapın. Öğün atlamayın, ara öğünlerle günlük öğün sayınızı arttırın. Söz gelimi iki tabak yemek yiyecekseniz tabağın birinin yemek değil, salata tabağı olmasına dikkat edin.
• Açık büfe restoranlarından uzak durun. Siparişlerinizi mümkünse tezgahtaki yemekleri görmeden verin.
• Bol bol su için.
• Mümkünse her gün aynı saatte kalkın.
• Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçaladıktan sonra muhtemelen canınız bir şey yemek istemeyecektir.

Egzersizi düzenli yapmaya özen gösterin
• Sporu hayatınıza dahil etmek için özen gösterin. Egzersize vakit bulamadığınız ya da kısıtlı zaman ayırabildiğiniz takdirde ise günlük hayatınıza daha enerjik ve aktif hale getirebilecek ufak detaylar katın.
• Açık hava yürüyüşlerini ve oksijenin yoğun olduğu yerleri tercih edin.
• Kısa mesafelerde aracınızı kullanmayın, yürümeye özen gösterin.
• İşyeriniz, eviniz asansörlü ise kullanmayın, merdivenleri kullanın.
• Özellikle masa başı işiniz var ise arada yerinizden kalkıp ofisi dolaşın, gün içinde vücudunuzu hareketsiz bırakmayın.
• Her gün mutlaka duş alın. Önce sıcak, sonra soğuk geçişlerde vücudunuza jimnastik yaptırın. Suyun terapi etkisini unutmayın.

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe