Uyku hijyenine dikkat

0
Ruh ve beden sağlığı için düzenli uyku şart olsa da çalışma hayatı, şehir stresi gibi birçok neden uyku sorunlarına yol açabiliyor. Herkesin uyku sorunu çekebileceğini ancak sorunun ne kadar süre devam ettiği önemli.

Anadolu SaÄŸlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. YaÅŸar Kütükçü, “Uyku ritmini bozan vardiyalı çalışmalar, jet-lag, gebelik, depresyon, uykuda solunum bozuklukları, aÄŸrı durumları, kronik yorgunluk sendromu gibi hastalıklar uykuyu bozan nedenlerin başında geliyor” dedi. Prof. Dr. Kütükçü uykusuzluktan kurtulmak için uyku hijyeninin saÄŸlanması gerektiÄŸini söyledi.

Uykusuzluk ya da diÄŸer adıyla “insomnia” en basit ÅŸekliyle uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorluk olarak tanımlanıyor. Ä°nsanların çoÄŸu uykusuzluk ÅŸikâyeti ile deÄŸiÅŸik zamanlarda karşılaÅŸabiliyor. Uykusuzlukta sorunun ne kadar süredir devam ettiÄŸinin önemli olduÄŸunu söyleyen Anadolu SaÄŸlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. YaÅŸar Kütükçü, “Geceleri uykuya dalmakta zorluk, sık uyanma, sabahları erken uyanma, uykusuzluÄŸa baÄŸlı olarak sabahları yorgun uyanma, gün içinde uykulu olmak ve yorgunluk; konsantrasyon ve dikkat bozuklukları, huzursuzluk, depresyon anksiyete, uykusuzluÄŸa baÄŸlı baÅŸ aÄŸrısı, iÅŸ hayatında baÅŸarısızlık ve hatta kazalara neden olabiliyor. Uykusuzlukları sürelerine göre geçici, akut ve kronik olmak uykusuzluk olmak üzere üç baÅŸlık altında toplayabiliriz” dedi.

Önemli bir sınava girmek ve ev değiştirmek geçici uykusuzluğa sebep oluyor
Geçici uykusuzluÄŸun bir ya da birkaç gece sürebileceÄŸini belirten Anadolu SaÄŸlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. YaÅŸar Kütükçü, “Geçici uykusuzluk en sık görülen uykusuzluk tipidir. Önemli bir sınav ya da iÅŸ görüşmesi öncesi olan veya yatak, ev gibi ortam deÄŸiÅŸtirme sonrası ortaya çıkan uykusuzluklardır. Bu uykusuzluk tipi bazen birkaç haftaya kadar uzayabilir. Ä°kinci olarak akut -ya da kısa süreli- uykusuzluk da geçici uykusuzluklara benzer olarak aşırı sıkıntı, stres ve gerginlik sonrasında geliÅŸebiliyor. Genellikle stres nedeninin ortadan kalkmasıyla düzelen ve 1-4 hafta kadar süren uykusuzluklardır. Bunlar iyi izlenmezse uzun süreli kronik uykusuzluÄŸa dönüşme riskleri yüksektir” açıklamasında bulundu.

Uzun süreli uykusuzluklar yıllarca sürebiliyor
Kronik yani uzun süreli uykusuzlukların aylar ve hatta bazen yıllarca sürebildiÄŸini anlatan Prof. Dr. YaÅŸar Kütükçü “Uykuyu etkileyebilen psikiyatrik, nörolojik, metabolik, kardiyak, endokrinolojik sorunlar olduÄŸu gibi, solunum sistemi sıkıntıları, deÄŸiÅŸik ilaç ve madde kullanımları da kronik uykusuzluÄŸa neden olabilir. Özellikle nörolojik hastalıklardan huzursuz bacak sendromu, periyodik bacak hareketleri, parkinson hastalığı, kaslarda istemsiz ve aÄŸrılı kasılmaların gerçekleÅŸmesi, kol ve bacaklarda ortaya çıkan titremeler, geceleri olan epileptik ataklar gibi birçok neden uykusuzluÄŸa yol açabilmektedir. Tedavide nedenin ortaya konulması ve buna göre tedavinin planlanması büyük önem taşıyor” dedi.

Uyku hijyeni için bu adımlara dikkat
• Gündüz uyumayın, bu, gece uykunuzu bozabilir.
• Kafein ve nikotin gibi uyarıcıları almayı en az yatmadan 3 saat öncesinde kesin.
• Egzersiz iyi bir uyku için yararlıdır fakat uykuya yakın bir saatte yapılmamalıdır. Uyku öncesinde daha rahatlatıcı olan yoga yapılabilir.
• Uyku saatine yakın fazla ve ağır ÅŸeyler yenmemelidir. Çikolatada kafein olduÄŸunu ve uykunuzu kaçırabileceÄŸini unutmayın.
• Gündüz gün ışığına maruz kalmak uyku sıklığınızı düzenlemede çok önemlidir.
• Bunun tersine bilgisayar ve TV gibi aletlerden yayılan ışınlar ise uykumuzu bozar yani TV seyrederek uyumayın bilgisayarla çalışmayı yatmadan 2-3 saat önce sonlandırın ya da telefonunuz ile yatmadan önce fazla uÄŸraÅŸmayın. Uyku düzensizlikleri yaÅŸayanların sabah kalkınca gün ışığına maruz kalması çok önemlidir.
• Uyku saatinizden önce rahatlamalısınız. Gün içindeki problemleri yatmadan önce tartışmak iyi fikir deÄŸil.
• Uyku rutini ve uyuduÄŸunuz yer çok önemlidir. Uyku ve uyanma saatleri hafta sonu dahil aynı saatlerde olmalıdır.
• UyuduÄŸunuz yer karanlık, sessiz ve serin olmalı. Yatak sadece uyumak içindir. Yemek yemek, çalışmak ya da TV seyretmek için deÄŸil.
• Uyku sorunları olan kiÅŸilerin uyku günlüğü tutması faydalı olur.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !