Bilinçsiz Diyet Kalpten Saç Teline Kadar Zarar Veriyor

0
Zayıf beden imajı günümüzde gitgide önem kazanıyor. Kilo vermek isteyenlerin başvurduğu şok diyetler ise sağlığa ciddi ölçüde zarar veriyor. 

Fazla kilolar nedeniyle yılda 2,8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, bilinçsizce yapılan diyetlerin sağlık üzerindeki etkilerini anlattı.

Mucizevi olarak sunulan diyetler iç organları tehlikeye sokuyor
Kısa sürede mucizevi kilolar verdirdiğini vadeden sağlıksız diyet listeleri bulunmaktadır. Kilo verme sürecinde en sık yapılan yanlışlar aç kalarak kilo vermeye çalışmak, öğün atlamak, tek tip beslenmek ve ani kilo vermek için şok diyetler yapmaktır. Ancak sık sık uygulanan bu diyetler, kısa vadede birçok hastalığa sebep olurken, uzun vadede hayati organları tehlikeye atmaktadır.

Bilinçsiz diyet saç döküyor, asabi yapıyor, kemik sağlığını bozuyor
Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelini oluşturmaktadır. İnsan vücudunun büyüyüp gelişebilmesi ve sağlıklı bir şekilde uzun süre yaşayabilmesi için birçok farklı besin öğesine gereksinimi vardır. Hızlı kilo vermek uğruna bilinçsizce yapılan diyetlerle yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerde; sağlıksız ve zayıf bir görünüş, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, üşüme, isteksiz ve ağır hareketler, baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon eksikliği, asabi ruh hali, kabızlık, adet düzensizlikleri, kansızlık, demir eksikliği, kemik yoğunluğunda azalma, sağlıksız ve kuru cilt yapısı, saç dökülmesi ve bozuk tırnak yapısı, düşük bağışıklık sistemi ve sık sık hastalıklara yakalanma şeklinde şikayetler görülmektedir.

Kilo vereyim derken kalp ritminizi bozmayın
Haftada 4-5 kilo verdiren diyetler, düşük kalorili olmakta ve gerekli besin öğelerini içermemektedir. Bu diyeti yapanlarda ağırlık kaybı yağ kütlesinden değil, kas ve suda olmaktadır. Bu kayıp, kalp kaslarında da söz konusu olabilir ve kalp ritminde bozukluklar meydana gelebilir. Metabolizma hızını düşüren bu diyetler sonrası verilen kilolar, hızla geri alınmakta ve daha sonra yapılan diyetlerle kilo vermek daha da zorlaşmaktadır.

Protein diyetleri beslenme uzmanı kontrolünde yapılmalı
Son dönemlerde hayli popüler olan protein içerikli diyetlere de dikkat edilmelidir. İnsan vücudu proteinden zengin gıdaları sindirebilmek için daha fazla enerji harcar. Bu besinler, mideyi geç terk ettiği için daha uzun süreli tokluk sağlar. Fakat günlük tüketilecek protein miktarına fiziksel özellikleriniz ve kan değerlerinizi göz önünde bulundurarak mutlaka diyetisyeninizin karar vermesi ve bu yiyecekleri beslenme planınıza dengeli bir şekilde oturtması gerekmektedir.

Bilinçsiz diyet kalp, böbrek ve karaciğerinizde kalıcı hasar bırakabilir
Protein ağırlıklı besinler kolesterol ve yağ içerir. Doymuş yağların ve trans yağ asitlerinin fazla tüketimi damar tıkayıcı özelliktedir ve kalp hastalıkları ile ilişkilendirilmektedir. Uzun süreli uygulanan protein diyetleri böbrekler üzerinde geçici ya da kalıcı hasara neden olabilir. Bilinçsiz diyetlerle kilo vermeye çalışırken hayati önem taşıyan böbrek, karaciğer ve kalp gibi organlar riske girebilir. Yüksek protein içerikli diyetlerde yeteri kadar sebze ve meyve tüketilmez. Ancak yeterli sebze ve meyve tüketimi kardiyovasküler hastalıklar, mide kanseri ve kolorektal kanser riskini azaltmaktadır.

Gazete, dergi ya da internetteki diyet programları herkes için uygun değil
Beslenme tamamen kişiye özel olmalıdır. Zayıflama programının ilk adımı doktor kontrolüdür. Ardından bireyin yaşı, boyu, cinsiyeti, mesleği, mevcut hastalıkları ve beslenme alışkanlıkları incelenir. Bütün bunların sonucunda diyetisyen tarafından beslenme programı hazırlanır. Gazete, dergi ve internette yayınlanan diyetler herkes için uygun değildir.

Dengeli ve sağlıklı beslenmeyi hayatınızın bir parçası haline getirin
Diyet, kısa vadeli ve sadece zayıflama amaçlı olmamalıdır. İdeal ağırlığa ulaşıldıktan sonra kişiye mutlaka kilo koruma programı düzenlenerek yaşam tarzına adapte edilmeli, uzun vadede sürdürülebilir olmalıdır. Yaşamın her evresinde yeterli ve dengeli beslenme, temel unsurdur. Uzun vadede maksimum sağlık için yeterli ve dengeli beslenmeye ek olarak; düzenli fiziksel aktivite (Her gün 30 dk./orta şiddette), düzenli uyku, stresten uzak bir yaşam tarzı benimsenmeli ve düzenli sağlık kontrolü yapılmalıdır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe