Mide balonu uygulamasından sonra pipetle bir şey içmeyin

0
Obezite cerrahisini başarılı bir şekilde gerçekleştiren ve bugüne kadar iki bine yakın hastanın sağlıklı kilo vermesini sağlayan Doç. Dr. Halil Coşkun, mide balonu uygulanan hastalarda operasyonun sonrası beslenmenin ve egzersizin çok büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Obezite cerrahisinde kullanılan yöntemlerden biri de mide balonu uygulaması. Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Coşkun, “Mide balonu obezite ile mücadelede etkili bir araçtır. Bu işlem kısıtlayıcı prosedür olarak kabul edilir. Mideye yerleştirilen balon midede hacim kapladığı için tüketilen besin miktarında azalma olacaktır.

Balon sıvı içerdiği için midenizde serbestçe hareket edecektir. Mide balonuyla eskiye oranla besin tüketimi azaldığından daha erken tokluk hissi alınmaya başlanacaktır” diyor.

HER ÖĞÜNDE PROTEİN İÇERİĞİ YÜKSEK OLMALI

Dr. Coşkun, mide balonu operasyonu geçirmiş kişilerin yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:
• -Tüketilecek yiyecek ve içecekleri seçerken protein içeriğinin yüksek olmasına, karbonhidrat ve yağ içeriğinin düşük olmasına, şeker ilavesiz ve şekersiz olmasına özen gösterin.
• -Yemek sırasında sıvı tüketmeyiniz. Katı ve sıvı gıdaları tüketirken 30 dakika bekleyiniz. Katı ve sıvıyı birlikte tükettiğinizde mide bulantısı, şişkinlik ve yetersiz protein alımına neden olmaktadır.
• -Üç ana öğün ve 3 ara öğün tüketiniz. Öğün atlamayınız.
• -Her öğününüzde ilk protein tüketiniz. Meyve tüketiminiz son tercihiniz olmalı.
• -Yemeklerinizi tüketirken çok çiğneyiniz. 20-30 defa çiğnemek önemlidir.
• -Yemeklerinizi hızlı tüketmek rahatsız hissetmenize neden olabilir. Yemeklerinizi 20-30 dakikadan önce bitirmeyiniz.
• -Günlük kafein alımınızı sınırlandırınız. Kafein diüretiktir ve dehidretasyona sebep olabilir. Kahve tüketiminizi günlük 2 fincan ile sınırlandırınız. Daha fazla kahve tüketimi ülsere neden olabilir. Kafeinsiz kahve tercih edebilirsiniz.
• -Karbonatlı içeceklerden uzak durunuz. (soda, kola, gazoz gibi gazlı içecekler)
• -Pipet kullanmayınız. Pipet tek seferde çok hızlı ve fazla sıvı almanıza neden olabilir. Midenizi rahatsız edebilir.
• -Alkolden kaçınınız. Alkol tüketimi kalori alımının artması ve fazla tüketilmesi durumunda ülsere neden olabilir.
• -Vitamin ve minerallerinizi doktor kontrolünde düzenli kulanınız.

Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Coşkun, hareketsiz olmanın pek çok hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çekerek egzersizin mutlaka hayat biçimi haline gelmesinin belirterek mide balonu operasyonu geçirecek kişilere şöyle önerilerde bulunuyor:

EGZERSİZİ UNUTMAYIN

“Amerikan Kalp Derneği kalp hastalıkları ve inme riskini azaltmak için her gün düzenli olarak 30-45 dakika yürüyüşü önermektedir. Egzersiz iyi hissetmenin ve güzel görünmenin en kolay yoludur. Vücudun içinde kalp sağlına iyi gelirken dışında ise vücudun şekillenmesinde önemli rol oynar. Düzenli egzersiz sayesinde kalp daha az eforla kan ve oksijen pompalar, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur, vücut yağ oranı azalır, vücut kan yağları daha iyi seviyelere gelir, iyi kolesterol (HDL) artar, kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit düşer, kan şekeri, pıhtılaşma, adrenalin düzeyi daha normal seviyelere gelir, stres, depresyon ve anksiyetede azalma görülür, daha iyi uyku sağlar, güçlü kas ve kemikler oluşmasını sağlar, aynı işi yaparken daha fazla enerjik olmayı sağlar, iştahın azalmasına yardımcı olur, kişinin özgüvenini geliştirir.

Mide balonu uygulaması düşünenler öncesinde egzersiz yapmamışlarsa mutlaka başlamalılar. Operasyon öncesi egzersize başlamak işleme daha hazır hissetmenizi sağlar, komplikasyon riskini azaltır. Haftanın 3-4 günü kısa süreli de olsa yürüyüş, yüzme, bisiklet yapabilecek egzersizler olabilir. Mide Balonu operasyonu geçirmiş kişiler için de Coşkun şunları söylüyor:

“Erken dönem egzersizde ilk gün tamamen yatarak geçirmek zorunda değilsiniz. Evinizin içinde koridorda yürüyüşlere başlayabilirsiniz. Kan dolaşımını sağlamak pıhtı oluşumunu önlemek için bacaklarınıza 15-30 dakika esneme hareketleri yapabilirsiniz. Mide Balonu işlemi sonrası uzun dönem egzersizde ise İlk haftalarda yürüyüşle başladıktan sonra sabit bisiklet veya koşu bandında tempolu yürüyüşlere geçebilirsiniz. Egzersiz yaparken acı hissediyorsanız bırakınız. Kilo verdikçe daha rahat hareket edeceğiniz için egzersiz süreniz başlangıçta az olsa da zamanla arttırabileceksiniz. Dengeli egzersiz programı; esneklik, güçlendirme, aerobik kondisyondan oluşmalıdır.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe