Sigara içen kadınlar erken yaşlanıyor

0
Yapılan son araştırmalara göre, dünyada ve Türkiye’de erkekler sigara içme alışkanlıklarından vazgeçerken kadın içicilerin sayısı sürekli artıyor. Uzmanlar, sigaranın kadın cildinde kırışıklıklara, deri ve damar yolu hastalıklarına ciddi oranda sebep verdiğine dikkat çekiyor.

Araştırmalar, sigaranın günümüzde hala en çok erkekler tarafından tüketildiğini ancak sigara içen kadınların sayısının her gün daha da yükseldiğini, özellikle gelişmekte olan ülkelerde kadın içicilerin arttığını gösteriyor. Dünya genelinde sigara içen kadın sayısı ise 200 milyona ulaşıyor. Gelişmekte olan ülkelerde sigara içen kadınların yüzdesi, sigara içen erkeklerin sayısına ulaşırsa, bir sonraki nesilde sigara içen kadın sayısı 500 milyondan fazla olacak.

Yeşilay Dergisi’nin Mayıs sayısında sigaranın kadınlar üzerindeki etkisi detaylı olarak ele alındı. Günde bir paket sigara içen kişinin cildi, yaklaşık bir gün boyunca yeterli oksijeni alamıyor. Bu nedenle sigara içen kadınlarda, ciltte ve özellikle yüzdeki kırışıklıklar, sigara içmeyen kadınlara oranla daha çok oluyor. Sigara içen kadının normal yaşından iki-üç yıl daha yaşlı göstermesinin yanı sıra sigaranın ana maddesi olan nikotin, derideki kan damarlarında daralmaya da yol açıyor. Kan damarlarındaki daralmayla damarın beslediği dokunun yeterli oksijeni alamaması sonucunda ise ciltteki yaraların iyileşmesi gecikiyor.

Akciğer kanseri ilk sırada…
Sigara içen kadınlarda, görünüşlerine ne kadar dikkat ederlerse etsinler, erken yaşlanma belirtileri ve cilt kırışıklıkları gözlemleniyor. Endişe bozukluğu olan kadınların sigara içmeye daha meyilli olmasının yanı sıra sigara içen kadınların içmeyenlere oranla daha depresif oldukları belirtiliyor. Kadınlarda, nedeni kanser olan ölümlerin başında akciğer kanserinin gelmesi, rahmi ağzı kanseri ve osteoporoz gelişme riskinin sigara içmeyen kadınlara oranla daha fazla olması, hamilelik ve emzirme döneminde sigara içen annelerin sütleri üzerinde kötü etkileri olması da sigaranın zararlı diğer yönlerinden.

Amerika’dan 101 bin hemşirenin sağlık durumunun 30 yıl boyunca izlenmesiyle sonuçlanan bir araştırmaya göre; kadınlar sigarayı çok az, hatta günde bir tane bile içse kalp hastalığı, dolayısıyla ani ölüm riskleri iki kat artıyor. American Heart Association dergisinde yayımlanan araştırmada, sigarayı bırakanların kalp krizi riskinin birkaç yıl içinde hızla azaldığına değiniliyor. Yapılan araştırmalar ayrıca, sigara içilen her beş yılın ani kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 8 artırdığını gösteriyor.

Sigarayı bırakan kadınlarda ise, 20 yıl sonra bu riskin hiç içmemiş biri düzeyine indirdiği görülüyor. Kanada'daki Alberta Üniversitesi'nden Dr. Roopinder Sandhu "Bu araştırmanın en önemli sonucu kadınlara sigarayı derhal bırakmanın ne kadar önemli olduğu mesajını vermesidir" diyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe