Diş Hekimi Korkusu Olanlar İçin Genel Anestezi

0
Çoğunlukla diş hekimi korkusu olan kişilere, engelli yetişkin ve çocuklara, mide bulantısı olan kişilere uygulanan anestezi yönteminin diş çekiminden, ileri cerrahi işlemlere kadar diş hekimliğinin tüm alanında başarı ile uygulandığını ileten Hospitadent Diş Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Tamer Yen, anestezi ile ilgili merak edilen konuları açıkladı.

Genel anestezi altında diş tedavilerinin engelli, çocuk ve yetişkin hastalar başta olmak üzere, diş hekimi korkusu olanlarda, bulantı refleksi fazla olanlarda ve bazen de genel konfor açısından uygulandığını belirten Hospitadent Diş Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Tamer Yen, “ Uygun şartlarda herkes genel anestezi ya da sedasyon alabilir ancak hastanın mevcut hastalığı varsa mutlaka hekime bildirmesi istenir.

Hastanın tanı konulmamış bir hastalığını tespit edebilmek için kan değerleri, kanama değerleri, EKG, akciğer röntgeni ve açlık kan şekeri gibi tetkikler istenir ve gerekirse başka bir uzman hekimin görüşlerini alır. Genel durumu kötü olan; kontrolsüz şeker, tansiyon, kalp hastalığı olan ve gebeliğinin ilk dönemlerinde olan hastalar ancak sağlık durumlarının daha uygun olduğu şartlarda anestezi alabilirler” dedi.

Anestezi ve Sedasyon Arasındaki Fark Nedir?
Öncelikle tüm anestezi işlemlerinin tam teşeküllü ameliyathane şartlarında anestezi uzmanı ve teknisyeni eşliğinde gerçekleştirilmesinin önemini vurgulayan Dr. Yen anestezi ve sedasyonun farkını şu şekilde açıkladı:

“Genel anestezide; operasyon odasında hastanın kolundan açılan damar yolundan verilen anestezi ve kas gevşetici ilaçlar ile tamamen derin uyku sağlanır; bu esnada hastanın solunumu ise burun ya da ağızdan takılan solunum tüpünden oksijen/anestezi gazı karışımı verilerek gerçekleşir. Böylece uyum sağlanacak ve bu durum anestezi cihazı ile desteklenecektir. İşlem biterken tüm ilaçlar ve uyutucu gazlar kesilerek uyanma sağlanacaktır.

Tüm diş operasyonları bu yöntemle yapılabilmektedir.
Sedasyonda ise hastanın koluna takılacak damar yolundan aralıklı olarak verilen rahatlatıcı bir ilaç ile hafif uyuma ve konfor sağlanarak ilaçların kesilmesi ile tamamen hastanın uyanması gerçekleşir. Yetişkin hastalarda tüm işlemler, çocuk hastalarda kısa işlemler sedasyon ile yapılabilmektedir. Bu yöntemin genel anesteziden farkı daha hafif olması, işlem sonrası toparlanmanın daha hızlı ve daha az riskli olmasıdır.”

Anestezi Tedavisi Zararlı Mıdır? Yan Etkileri Var Mıdır?
Genel anestezinin halkımız tarafından narkoz olarak bilindiğini söyleyen Dr. Tamer Yen, “Narkozun hiç bir yan etkisi yoktur. Yani anestezi sonlandığında narkoz etkileri tamamen geriye döner ve kalkar. Narkoz, yıllar sonra beyin hasarı yapmaz, felç bırakmaz, bağımlılık yapmaz. Gerektiği takdirde bir kişi aynı gün içerisinde defalarca narkoz alabilir. Ailesel olarak narkoz ilaçlarına karşı duyarlılığı olanlar için ise (muayene sırasında sorulur) farklı bir ilaç ya da yöntem seçilir. Burada önemli olan husus anestezinin tam teşekküllü bir ameliyathanede, anestezi uzmanı ve teknisyeni gözetiminde profesyonelce yapılmasıdır” diye konuştu

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe