Sıcaklarda Migren Ataklarına Dikkat

0
Migren modern çağın en sinsi hastalıklarından biri. Çocuklar dahil milyonlarca kişi bu hastalıkla yaşıyor. Üstelik neden olduğu tam bilinemiyor ve kesin tedavisi henüz yok. 

Bazı cerrahi çalışmaların başarılı sonuçlar verdiği bilinse de, etkilediği kitle açısından migren halen büyük bir sorun. Migreni olan kişi, özel ve sosyal yaşamını bazı durumlarda bu rahatsızlığa karşı dizayn etmek zorunda dahi kalabiliyor. Sorun bu denli önemliyken, migren hastalarının özellikle yaz sıcaklarına dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü sıcak hava migren ataklarını tetikliyor. Yazın neden daha çok migren ağrısı çekeriz, ağrı yaşamamak için neler yapmak gerekir?

Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay cevapladı:

Neden yaz aylarında migren ağrıları artar?
Yaz sıcaklarında damarların genişlemesiyle migren ağrılarının arttığını söyleyebiliriz. Ayrıca migreni olan kişi sürekli ve uzun saatler klimaya maruz kalırsa yine ağrıları tetiklenebilir.

Sıcak, ağrıyı daha da şiddetlendirir mi?
Kronik migreni olan hasta rutin atak geçiriyor sanabilir ancak, yaz sıcaklarında ağrının şiddeti biraz daha artabilir. Çoğu zaman hasta bunun farkında dahi olmayabilir. Her zamanki ağrıyı yaşadığını düşünebilir. Ancak bilimsel çalışmalar sıcak havanın migren ağrısını artırdığını kanıtlar nitelikte..

Sıcak hava normal kişilerde de şiddetli başağrısı yapar mı?
Evet, yapabilir. Güneş altında uzun süre kalmak, klimaya uzun saatler maruz kalmak başağrısı yapabilir. Ancak her ağrının migren atağı olmadığını söylemek lazım.

Migren hastaları yaz sıcaklarında atak yaşamamak için neler yapmalı?
Yaz aylarında birçok hastalığa davet çıkaran en sıcak saatlerde dışarda olmaktan kaçınılmalı. Çıkmak zorunda kalınırsa muhakkak kişi kendini şapka veya benzeri bir şey ile korumalı. Ayrıca ani ısı değişimlerinden de kaçınmak gerekiyor. Örneğin, tüm gün dışarda vakit geçirdiniz ve güneşe maruz kaldınız. Direkt olarak klimalı soğuk bir ortamın içinde bulunmayın. Geçişi yavaş yapın. Tansiyon dengeleyici ayranı ve suyu bol bol tüketin. Alkol migren ağrılarını tetikler, içki kullanımını minimuma indirin.

Bunun yanı sıra düzenli uyuyun, hafif ve sağlıklı beslenin. Haftada en az üç gün hafif egzersiz yapmak da migren ağrısını önlemenizde etkili olacaktır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe