Yüzü dengeli gençleştirmenin yolu

0
Akıp giden yıllar, yerçekimi, güneş ışığı ve menopoz, bir zamanlar Yunan heykellerine benzeyen en güzel yüzleri bile yaşlandırıyor! Yıllara yenik düşmek istemeyenler için ise doğru yöntemle yapılan yüz germe ameliyatları kurtarıcı oluyor. Volümetrik yüz germe ameliyatlarıyla ‘germe’ ve ‘dolgu’ birlikte yapılarak, yüzün gençleşmesi sağlanıyor.

Yaşlanan yüzleri gençleştirmede temel hedefin, yüzün dolgunluğunu dengeli bir şekilde yeniden restore etmek olduğunu vurgulayan Türkiye İş Bankası iştiraklerinden Bayındır Sağlık Grubu bünyesinde hizmet veren Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi, Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Erçöçen, yüz yaşlanmasının nedenlerini ve çözüm yollarını anlattı:

YERÇEKİMİNİN OYUNU: Yüz yaşlanması; üstteki derinin kırışıklıkları ve alttaki destekleyici yumuşak dokular (yağ, kas ve fasya) ile iskelet yapısının (kemikler ve dişler) üç boyutlu değişiklikleri sonucunda kendini gösterir. Yüz yaşlanmasında etkili olan en önemli faktörler; yerçekimi, iskelet değişiklikleri, cilt altındaki yağ dokusunun yer değiştirmesi ve kaybı, hormonal düzensizlikler(menopoz), kronik güneş ışığına maruz kalma ve sigara gibi alışkanlıklar. Diğer etkili olan faktörler ise; stres, beslenme bozuklukları, iş alışkanlıkları, ilaç alışkanlıkları ve kronik süreğen hastalıklar.

AKIP GEÇEN YILLARIN İZLERİ: Yüz yaşlanmasıyla birlikte ortaya birtakım görünüm değişiklikleri çıkıyor. Yüzün dolgunluğunun azalması, ilerleyici kemik hacmi kaybı, doku elastikiyetinin kaybı ve yerçekiminin etkisiyle yüzde yaşlı yüz görünümü kendini belli etmeye başlıyor. Her ne kadar yüz bir bütün olarak ele alınsa da, ortaya çıkan yapısal değişiklikler ve uygulanacak girişimlerdeki farklılıklar dolayısıyla yüzü üç bölümde değerlendirmek gerekiyor:

ŞAKAKLARA KARLAR YAĞMASIN: 1. Üst Yüz: Alın, kaş, şakak ve üst göz kapaklarında cilt altı dolgunluğun kaybı, üst yüzdeki yaşlanmanın ilk belirleyicisi. Özellikle göz çukurlarının üst ve alt kemik kenarlarının belirginleşmesiyle ve uzun süreli kaş çatmaya bağlı dikey ve yatay alın çizgilenmeleri, kırışıklıkları artıyor. Şakaklarda ve kaşların dış kenarlarındaki destek dokusu kaybıyla kaşlarda düşüklük meydana geliyor. Üst göz kapağı destek dokularının incelmesi ve cilt elastikiyetinin azalmasıyla üst göz kapağı kırışıklıkları, katlantıları ve torbalanmaları belirginleşiyor.

GÖZLER YAŞIN AYNASIDIR: 2. Orta Yüz: Yanakların çıkıntılığının kaybı, yanaklardaki dolgunluğun azalması, alt göz kapaklarındaki yumuşak doku desteğinin zayıflaması, kas dinamiğinin artmasıyla kazayağı 'crow's feet' deformitesi belirginleşiyor. Alt göz kapağındaki hacim kaybı, gözyaşı oluğunun 'tear-through' derinleşmesine, alt göz kapağında torbalanmaya ve göz çevresi cildinde koyulaşmaya yol açıyor. Burunda kıkırdaklar arasındaki bağ dokusu desteğinin azalmasıyla, burun uzunluğunda artış görünümü ve burun ucunda basıklık gelişiyor. Böylece alın ile burun kökü arasındaki dolgunluğun kaybı çok belirginleşiyor.

KUĞU GİBİ BİR BOYUN MAZİ OLMASIN: 3. Alt Yüz: Alt yüzde derinin gevşekliğinin artışı, ağız çevresi ve yanaklardaki yağ dokularının azalması, alt çene kemiğinde hacim kaybının etkisiyle alt çene konturunun bozulmasına yol açıyor. Yanak yağ yastıkçıklarının destek dokusunu kaybetmesiyle ve alt çene kenarlarına kadar inmesiyle yanak torbaları 'jowl' oluşuyor. Çene altı tükürük bezlerinin sarkıklığı da bu deformitenin belirginleşmesine yol açıyor. Ayrıca çene altı yağ yastığının artışı ve sarkıklığı ile boyun platizma kasının alt yüz dokularını aşağı çekmesiyle 'hindi boynu' görünümü belirgin hale geliyor. Gırtlak yapılarının sarkıklığı buna eşlik ettiğinde çene-boyun açısı düzleşiyor.

DENGELİ YÜZ GERMEYLE YILLARA MEYDAN OKUYUN

DOĞRU YÖNTEMLE GERDİRİN: Yüz gençleştirmede temel hedef, yüzün dolgunluğunun dengeli bir şekilde yeniden restore edilmesi. Geleneksel yüz germe ameliyatları; genellikle cildin elastikiyet kaybı ile ortaya çıkan cilt sarkıklığı ve torbalanmalarına odaklanırken, yüzde yaşlanmayla ortaya çıkan yumuşak doku kaybı, kontur düzensizlikleri ve dolgunluk kaybının giderilmesi mümkün olmuyor. Güncel yaklaşımlar, cildi germek ve fazla deriyi çıkarmaktan ziyade, derin yumuşak dokulara müdahale ederek, yer değiştiren yapıların anatomik olarak restorasyonu, hacim kayıplarının giderilmesi, kas dinamiğine modifikasyonlar uygulamak şeklinde gerçekleşiyor.

GERME VE DOLGU BİRLİKTE: Yüzde yaşlanmanın etkilerinin giderilmesinde güncel ve en akılcı yaklaşım, yüzün üst, orta ve alt bölgelerine aynı anda bölgesel farklılıkları gözeterek uygulanan, germe 'lifting' ve dolgu 'filling' şeklindeki Volümetrik Yüz Germe ameliyatı.

YAĞ FAZLALIĞI DA İŞE YARAR: Volümetrik yüz germe ameliyatlarında, derin SMAS lift ile yer değiştiren anatomik yapıların eski yerlerine taşınması ve buna bağlı oluşan deformitelerin kalıcı olarak giderilmesi hedefleniyor. Ayrıca, vücudun yağ fazlası olan bölgelerinden elde edilen yağ greftleriyle hacim kaybı olan bölgelerin restorasyonu ve kontur düzensizliklerinin giderilmesi ile üst ve alt göz kapaklarına yönelik girişimler de eş zamanlı gerçekleştiriliyor.

YAĞ YOKSA DOLGU VAR: Yağ grefti alınması mümkün olmayan olgularda, geçici/kalıcı dolgu maddeleri ile hacim kayıpları giderilebiliyor. Özellikle iskelet yetersizliği belirgin olan durumlarda, yanak-elmacık bölgesi ile üst ve alt çeneye protezlerle kontur düzeltme girişimleri eş zamanlı uygulanabiliyor.

TORBALARLA VEDALAŞIN: Yüz germe ameliyatı ile birlikte özellikle çene altındaki, yanaklardaki aşırı yağlanma veya torbalanmayı gidermek mümkün. Aynı zamanda yüz bölgesinde anormal yağ dağılımını düzeltmek amacıyla çok ince kanüller yardımıyla yağ alma (microliposuction) işlemi yapılarak yüze üç boyutlu yeni bir görünüm de kazandırılabiliyor.

HİNDİ BOYNUNDAN KURTULUN: Boyundaki yaşlanmayı gidermek için çene altında platizma kasına yönelik girişimler, ilerlemiş olgularda ise boyun germe ameliyatı girişime dahil edilebiliyor.

YÜZ YAŞLANMASINA KARŞI BUNLARI YAPIN:Yeryüzünde hiçbir şey yerçekiminin etkisinden bağımsız değil, dolayısıyla yüz ve boyunda sarkıklığa yol açabilecek aşırı kilo alma ve yağlanmadan korunmak için dengeli beslenme ve egzersiz çok önemli.

Yaşla beraber, çenelerde diş kayıpları, menapoz ve andropoz etkisiyle yüz iskeletinde ortaya çıkabilecek hacim kayıplarını önlemek için dişlerin korunması ve erken implant/prostetik restorasyonu, hormon, vitamin ve eser elementlerin replesmanı da önem taşıyor.

Yüz cildinde en önemli değişiklik ve hasara yol açan güneş ışığından UVA-UVB koruyucu (tercihan SPF 30+) kremlerle korunmanın hayat boyu uygulanması ve alışkanlık haline getirilmesi, cildin kurumasına karşın (pahalı kozmetiklerden kaçınarak) sadece nemlendirici kremler yeterli oluyor.

Ayrıca yüz mimik kaslarının dinamizmini etkileyen stressten uzak durmak gerekiyor. (yılda 6 ay aralıklarla 1-2 defa Botulinum toksin uygulamaları bunda oldukça etkili), sigara ve alkol gibi alışkanlıkların terkedilmesi ve varsa kronik süreğen hastalıkların da tedavi edilmesi gerekiyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe