12 Basit Taktikle Kilolardan Kurtulun

0
Herkes kolay yoldan kilo kaybetmek ister. Diyetisyen Emre Uzun, yapılan araÅŸtırmalardan yola çıkarak 12 basit stratejiyi sizlerle paylaşıyor. 

Restoranlarda doğru yerde oturmak, sağlıklı beslenme e-mailleri okumak, uyurken ışıkları kapatmak, beslenmede suçluluk duygusundan vazgeçmek, daha az televizyon izlemek, doğru atıştırmalık, minik tabaklarda yemek, öğünlere baharat katmak, ekmeği sona saklamak, terlemek, soğuk odada uyumak ve alerji ilaçlarını kontrol etmek kilo kaybı için önerilen yöntemler arasında yer alıyor.

Diyetisyen Emre Uzun’un tavsiye ettiÄŸi bu küçük noktaları hayatınıza katabilirseniz, hızla kilo vermeniz çok kolay!

1-DoÄŸru yerde oturmak
Yapılan araştırmalara göre restoranların belli saat aralıklarında verdikleri indirimlerin insanları yemeğe daha çok yönelttiği ortaya çıkıyor. Bu durumu engellemek istiyorsanız masanın en kenarına oturmalısınız. Masanın ortasında ekmek, cips ve diğer yemek tabakları durur. En çok kilo aldıran şeyler de bunlardır aslında...Masanın kenarında oturarak bu tehlikeden uzak durabilirsiniz.

2-Sağlık yaşam ile ilgili web sitelere üye olmak
Diyetisyen Emre yaşam internet portallarından düzenli mail almak beslenme alışkanlıklarını düzenlemede önemli etkiye sahip olduğunu vurgulamaktadır. Yapılan çalışmalara göre, haftalık sağlıklı yaşam haberi okuyan kişiler 16 hafta sonra daha taze ürünler tüketmeye, daha az trans yağ yemeğe ve daha fazla spor yapmaya başlamıştır.

3-Işıkları kapatmak
‘’Uykuyu daha karanlık ortamda geçirmek kiÅŸiyi daha hafif yapabilir’’, diyor, Emre Uzun. Yapılan araÅŸtırmalara göre karanlıkta uyumanın ya da dinlenmenin , parlak ışıkta ya da televizyon ekranı karşısında uyuma ve dinlenmeye göre kiÅŸinin yemek yeme isteÄŸinde olumsuz deÄŸiÅŸim gösterdiÄŸini belirtiyor. Kaliteli geçirilen uykunun verimsiz bir uykuya göre daha az kalori alımına sebep olduÄŸu yapılan çalışmalarca gösterilmiÅŸtir.

4-Suçluluk duygusundan vazgeçmek
Sağlıksız ve çok kalorili bir yemekten sonra, kendinizi suçlamayı bırakmanızı öneriyor Diyetisyen Emre Uzun. Diyet uygulayanlar sosyal baskı ve kişisel stresin etkisiyle çok yeme isteği içerisine giriyorlar. Bu sebeple yemek yendikten sonra suçluluk duygusu taşımaya başlanıyor. Aslında yapılması gereken şey ertesi gün sağlıklı beslenme için gerekli adımlar atılmasıdır.

5-Daha az TV izlemek
Bir birey günde ortalama 5 saatini televizyon seyrederek geçiriyor. Yapılan çalışmalarda boş vaktini yüzde 50 daha az televizyon izleyerek geçiren bireylerin günde ortalama 119 kaloriden daha fazla yaktığı belirlenmiştir. Diyetisyen Emre Uzun, televizyon başında vakit geçirmektense spor salonlarına giden bireylerin fiziksel olarak iyi olmanın yanında mental olarak da daha iyi durumda olacağını belirtiyor.

6-Doğru atıştırmalık
Ara öğünler metabolizma hızını arttırır. Diyetisyen Emre Uzun, ‘iÅŸlenmemiÅŸ bütün besinlerin parçalanması ve hazmedilmesi iÅŸlenmiÅŸ gıdalara göre daha fazla enerji gerektirir’ diyor. O besinlerin yenmesi kalori yakımına daha fazla olumlu etkide bulunur. Basit deÄŸiÅŸ tokuÅŸlar ile de saÄŸlıklı atıştırmalıklar tüketilebilir. Normal grisini yerine kepekli grisini, hazır meyve suyu yerine elma yiyerek, zamanla bütün vücut yaÄŸlarında azalma saÄŸlanabilir.

7-Minik tabaklarda yemek
Diyetisyen Emre Uzun, küçük tabaklarda yenilen yemeklerin büyük tabaklara oranla daha az yemek yeme alışkanlığı oluÅŸturacağını belirtiyor. Avrupa’da açık büfe dondurmalar ile yapılan bir bilimsel çalışmada beslenme profesörlerine ve lisansüstü öğrencilerine 17 veya 34 ons’luk (1 ons= 28,35 gram) kâseler ve yanında 2 veya 3 ons’luk kaşıklar verilmiÅŸ. Büyük boy kâse alan kiÅŸiler küçük boy alanlara göre % 31 daha fazla dondurma tükettikleri ortaya çıkıyor. Burada hem büyük kaşığı hem de büyük kâseyi alanlar küçükleri alanlara göre %57 daha fazla dondurma servis ettikleri tespit ediliyor.

8-Baharat katmak
Araştırmacılara göre 1 kase çorbanın içine yarım çay kaşığı acı biber eklendiğinde, 1 sonraki öğünde ortalama 60 kkal daha az yemek yenildiği ortaya çıkmaktadır. Diyetisyen Emre Uzun, acı biberin metabolizma hızını arttırdığını bu sebeple de daha hızlı kalori yakımının olduğunu belirtiyor.

9-EkmeÄŸi sona saklamak
Karbonhidratları kısıtlamadıktan sonra yağı kısıtlamak kilo kaybında o kadar etkin sonuçlar saÄŸlamamaktadır. 2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre 100 obez kiÅŸi diyete girmiÅŸ protein alımları yüzde 20, karbonhidrat alımları yüzde 50 ve yaÄŸ alımları yüzde 30 olmuÅŸtur. Grup 1, gün boyunca niÅŸasta içerikli yiyecekler yemiÅŸ. Grup 2, bu yiyecekleri sadece akÅŸam yemeklerinde tüketmiÅŸ. 6 ay sonra, grup 2’nin gün boyu tok hissettiÄŸi ve daha fazla kilo, vücut yağı ve abdominal yaÄŸ kaybettiÄŸi rapor edilmiÅŸtir.

10-Terlemek
Diyetisyen Emre Uzun egzersiz yapmadan kilo vermenin zor olduğunu belirtirken, kalori alımını azaltmadan kilo vermenin çok mümkün olmadığının da altını çiziyor. Kardiyovasküler ve ruh sağlığı için yararlarına ek olarak, birkaç kilo kaybettikten sonra, kilo kaybının devam etmesi için egzersiz iyi bir kurtarıcıdır. Çünkü kaslar çalışmaya başladığında kalorileri yakarak aynı işlevi devam ettirir.

11-SoÄŸuk odada uyumak
SoÄŸuk yatak odasında uyumak hem uykuyu hem metabolizmanın çalışmasını olumlu yönde etkiler. “SoÄŸuk odada uyumak vücudunu ısıtmaya çalışırken direnç kazanmasını ve kuvvetlenmesini saÄŸlamak için iyi bir yoldur.

12-Alerji ilaçlarını kontrol etmek
Alerji kontrolü için alınan ilaçlar kişide kilo kazanımına neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre Antihistamin kullanan kişiler ilaç kullanmayan kişilerden 4,5 kg daha ağırdır. Bundan dolayı, antihistamin kullananlar kilolarını dengelemek için diyetlerini veya egzersizlerini ayarlayarak daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilirler.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe