Saçtaki sağlığın sırrı sudan geçiyor

0
Son yılların en sıcak yazının etkisiyle havuzlar, plajlar dolup taşıyor. Bunun sonucu olarak havuzda klorlu su, denizde tuzlu sudan etkilenen saçlarımız da sağlıklı görüntüsünden uzaklaşıyor. Bu durum sizi mutsuz ediyor ve bir önlem almak istiyorsanız, Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy’un önerdiği basit ama etkili yönteme kulak verin. 

Aksoy, “Deniz, havuz ve güneş ışınlarının etkisiyle saçlar nemini kaybederek cansız ve mat görünür. Su ise, nem dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Sağlıklı, parlak, güçlü ve ipeksi saçlar için günde en az iki litre su için” diyor.

Yazın hayatımız oldukça hareketli geçiyor. İş çıkışı arkadaş buluşmaları, hafta sonu deniz, havuz, özellikle bu aylarda sürekli katıldığımız düğünler, kokteyller… Bu hareketlilik ruhumuza iyi gelse de, saçlarımız için durum biraz farklı. Sık sık işlem gören, düzleştirilen, boyanan saçlar, deniz, havuz ve güneş ışınlarının da etkisiyle gün geçtikçe nemini kaybedip kırılmaya, hatta dökülmeye başlıyor. Sağlıklı, parlak ve güçlü saçlara yeniden kavuşmanın yolu ise, vücudun ihtiyacı olan suyu karşılayarak nem dengesini düzenlemekten geçiyor.

Yetersiz su tüketimi sonucunda saçta kırılma ve dökülmelerin yanı sıra ciltte kuruluk ve kepeklenme oluştuğunu da söyleyen Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, “Yetersiz su tüketimi saç kuruluğuna, kırılmalarına ve saç kayıplarına neden olabiliyor. Su sadece nemlendirmiyor, vücudu temizliyor, sağlıklı, ipeksi ve parlak saçlara kavuşmamızı sağlıyor. Su içilerek derinin temizlenmesi ayrıca, kuruluğu, kepeklenmeyi ve saç dökülmesini de önlüyor” diyor.

Saç kökten beslendiği için sağlıklı saçların sırrını, dengeli beslenme ve yeterli su tüketimi olarak açıklayan Canan Aksoy, protein, omega-3, çinko, demir ve biotin alımının da canlı saçlar için gerekli olduğunun altını çiziyor.

Kadınlarda iki, erkeklerde iki buçuk litre
Besin maddelerinin hücrelere taşınması, atık maddelerin vücuttan atılması gibi birçok yaşamsal fonksiyonun yerine getirilmesini sağlayan su, vücuttan solunum, ter, idrar ve dışkı yoluyla atılabiliyor. Özellikle yaz aylarında yaşanan sıvı kaybı artışına dikkat çeken Diyetisyen Canan Aksoy, “Kadınların günde ortalama iki litre, erkeklerin ise iki buçuk litre suya ihtiyacı var. Yatmadan önce içilen su, gece boyunca cildin su ihtiyacını karşıladığı için çok önemli. Çay, kahve gibi içecekler su yerine geçmediği gibi idrarda artış yaparak, vücudun daha fazla sıvı kaybetmesine yol açıyor. Bu durum da, cilt hücrelerine yeterli besin maddesinin taşınmasını engelliyor” diyerek yeterli su alımının önemine değiniyor.

Saçlarınızın dökülmesine bu tariflerle dur deyin!
Demir bakımından zengin yeşil sebze ve meyvelerin saç dökülmesi karşısında etkili olduğunu belirten Aksoy, saç dökülmelerinin bir diğer nedeni olan stresi önlemek için de kırmızı sebze ve meyvelerle birlikte muz tüketilmesini öneriyor.

Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy’un verdiği alkolsüz sebze-meyve kokteyl tarifleri, saçlardan başlayarak tüm vücuda sağlık katıyor.

Yeşil alkolsüz sebze-meyve kokteyli
1 avuç donmuş ıspanak
1 demet maydanoz
3-4 adet salatalık
1 yeşil elma
1/2 bardak su
Hazırlanışı: 
Katı malzemeleri blender veya katı meyve sıkacağından geçirdikten sonra suyla karıştırın.

Strese karşı kırmızı alkolsüz sebze-meyve kokteyli
1 küçük boy haşlanmış pancar
1 küçük boy muz
1 avuç karadut
1 bardak su
Hazırlanışı: 
Katı malzemeleri blender veya katı meyve sıkacağından geçirdikten sonra suyla karıştırın

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe