Sonbahar depresyonu kilo aldırmasın!

0
Sonbahar, bağışıklık sistemine bağlı hastalıkların en sık görüldüğü mevsim olmakla birlikte “sonbahar depresyonu"nu da beraberinde getiriyor. Sonbaharda azalan güneş ışınları mutluluk hormonu olan seratonin salgılamasının azalması ve beyin kimyasının değişmesiyle birlikte depresyona da sebep olabiliyor. 

Liv Hospital Ankara Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir “Seratonin miktarının artırılmasında magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren yiyecekler tüketilmelidir. Sonbaharda depresyona karşı hindi eti, yumurta, keten tohumu, badem, soya gibi besinlere günlük olarak yer vermek çok önemlidir” diyor.

Depresyon belirtilerinin arttığı, fiziksel aktivitelerin azalarak su tüketiminin azaldığı sonbaharda kilo alımı da hızla artar. Metabolizma da yavaşlar, bu yüzden herkesin yediğine dikkat etmesi gerekir. Soğuk hava insan fizyolojisini etkileyerek karbonhidrat alımı ihtiyacını artırır. Bununla birlikte depresyon belirtilerinin artması da insanları gerektiğinden fazla yemek yemeye iter.

SONBAHAR YORGUNLUĞUNA KARŞI ÖNERİLERE KULAK VERİN

B ve C vitamini açısından zengin olan vitaminleri, potasyumu ve magnezyumu taze sebzelerden ve meyvelerden, mevsiminde tüketin.

Lif bakımından zengin olan besinleri günlük olarak her öğünde tüketmeye çalışın.

Günlük olarak alınan sıvı miktarı 3 litre kadar olmalıdır. Bunun için bir kısmını su ile alın. Birkaç şişe doğal maden suyu içmekte de fayda var.

Terleme, havada bulunan elektrik yükünü dengelemede ve metabolizma hızında etkili olan kıyafet seçimlerinde sentetik yerine pamuklu ürünleri tercih edin.

Hem ruh sağlığınız için hem de fiziksel olarak iyi bir zindelik sağlamak için açık havada yürüyüş yapabilirsiniz.

Hazır satılan ve kolaylıkla bozulan kremalı yiyecekler yerine vitamin içeren meyveleri ve sebzeleri tercih edin.

Sonbahar Detoks İçeceği Tarifi (2 kişilik)
1 orta boy portakal
3-4 dal ıspanak
Yarım demet maydanoz
1 adet salatalık
1 adet yeşil elma
Yarım çay kaşığı zencefil

Not: İçine yarım tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ekleyerek tarifteki sebze ve meyvelerin emilebilirliğini artırabilirsiniz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe