Yeni saat uygulaması ritmimizi koruyacak!

0
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte bu yıl uygulanmayacak olan kış saati uygulaması, birçok olası sağlık problemini de önleyebilir. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özel Optimed Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Nurdoğan Yavuz, saatlerde değişiklik yapıldığında “sirkadyen ritim” adı verilen biyolojik saatin olumsuz etkilediğine değindi. Uygulamanın kaldırılmasıyla birlikte zihinsel işlev bozuklukları, okul performansı, mesleki başarıda düşüş ve günlük hayat kalitesinde bozulma gibi problemlerin azalabileceğini ifade etti.

Türkiye’de 1972 yılından beri gerçekleştirilen yaz-kış saati uygulaması, bu yıl itibariyle artık uygulanmayacak. Saatlerin geri alınmaması teknolojik cihazların kullanımı ve diğer ülkeler ile olan iletişim açısından değerlendirilirken, sağlık açısından da bir değerlendirme yapıldı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özel Optimed Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Nurdoğan Yavuz, bu yıl kaldırılan uygulamanın birçok olası sağlık probleminin önüne geçebileceğinin altını çizdi.

Saat değişikliklerinin, insan sağlığında biyolojik ve psikolojik birtakım sorunlar oluşturduğunu belirten Yavuz, bunlardan en önemlilerinin duygu-durum bozuklukları, uyku veriminin azalması ve depresyon olarak öne çıktığını ifade etti.

Sirkadyen Ritmine Dikkat!
Saatlerde değişiklik yapılmasının “sirkadyen ritim” adı verilen biyolojik saati olumsuz etkilediğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Yavuz, bu durumun beynin ve vücudunun çalışmasını, vücut sıcaklığının düzenlenmesini, bazı hormonların salgılanmasını ve uyku-uyanıklık zamanını belirleyen aktiviteleri değiştirdiğini söyledi.

Hastalıklara Karşı Direnç Artacak!
Kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla insanların biyolojik olarak daha az etkiye maruz kalacağını vurgulayan Yavuz, zihinsel işlev bozuklukları, okul performansı ve mesleki başarıda düşüş, günlük hayat kalitesinde bozulmalar, hastalıklara karşı vücut direncinin azalması, ağrı ve acılara dayanma gücünün zayıflaması, ruhsal problemlerin çıkması gibi sorunlarla daha az karşılaşacağı değerlendirmesinde bulundu. Bu sayede sert geçen kış aylarında vücudun daha dirençli olabileceğini vurgulayan Uz. Dr. Yavuz, birçok hastalığın da önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe