Diyet sodadan uzak durun!

0
Ramazan bu sene de sıcak günlere denk geldi. Özellikle böbrek problemi yaÅŸayan kiÅŸilerin uzun süreli susuzluÄŸa dayalı saÄŸlık problemleriyle karşılaÅŸmamaları için yapmaları gerekenleri Hastane Derindere Ãœroloji Bölümü Uzmanı Op. Dr. Mustafa Esentürk’ten dinledik.

Ramazan’da deÄŸiÅŸen beslenme düzeni nedeniyle sıkıntı yaÅŸamamak için iftarla sahur arasında bol su tüketimine dikkat edilmesi gerektiÄŸinin altını çizen Op. Dr. Mustafa Esentürk; ‘Böbrek problemleri yaÅŸayan; ancak farkında olmayan kiÅŸilerde ortaya çıkmayan belirtiler bir anda görülmeye baÅŸlanabilir.

Özellikle hipertansiyon, diyabet, kalp damar gibi kronik hastalıkları olanlar, böbrek taşı, kum düşürmüş olanlar veya ailelerinde bu hastalıkları geçirmiÅŸ yakınları olanlar, gece sık tuvalete kalkanlar saÄŸlıkla ilgili herhangi bir problem yaÅŸamamak için Ramazan öncesi mutlaka hekimlerinin önereceÄŸi test ve kontrolleri yaptırmalıdır’ açıklamasında bulundu.

Etin Azı Karar ÇoÄŸu Zarar…
En büyük protein kaynağı olan et ve etli yemekler, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olsa da böbrek sağlığınızı tehdit edebilir. Protein sağlıklı bir diyet için çok önemlidir. Ama gereğinden fazla hayvansal protein ağırlıklı beslenme böbreklerinize taşıyabileceğinden fazla yük yüklemek anlamına gelir. Bu nedenle etin yerine geçebilecek yumurta, balık, fasulye, fındık gibi farklı protein alternatiflerini küçük porsiyonlarda tüketmeyi deneyin.

Tuzla vedalaÅŸma zamanınız geldi…
Hemen her hastalıkta kötü bir başkahraman olan tuzun fazla tüketimi, kan basıncını yükselterek böbrek hasarını hızlandırabilir. Mide bulantısı, şiddetli ağrı ve idrar problemlerinin yanı sıra böbrek taşı oluşumunu da tetikleyebilir.

Sigara kan akışınızı yavaşlatır.
Uzun süreli açlığın ardından içilen her sigara susuz kalmış böbreklerinize giden kan akışını daha da azaltarak böbrek hassasiyetiniz varsa ciddi böbrek sorunları yaşamanıza neden olabilir.
Soda her zaman masum olmayabilir!
Yemeği fazla kaçırıp üzerine soda içenlerdenseniz özellikle dikkat edin. Yapılan bir araştırmaya göre bir günde iki ya da daha fazla diyet soda tüketenlerde, normal soda tüketenlere göre böbrek hastalığı görülme oranı %30 daha fazladır.

Su hayattır!
Böbrekleriniz düzgün çalışmak için suya ihtiyaç duyar. Yeterli su tüketiminiz yoksa gelecekte böbrek hasarına zemin hazırlamış olursunuz. Bu nedenle iftarla sahur arasında en az 2 litre su tüketin. Ne kadar doğru su tükettiğinizin göstergesi de idrarınızın açık renkli olmasıdır. İdrarınız koyu renkte ise vücudunuzu ciddi anlamda susuz bırakmışsınız demektir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe