Karın Beyazına Aldanmayın!

0
Tüm yurtta ve uzun zaman sonra da İstanbul’da görülen beyaz tablo aldatıyor. Renginden dolayı temiz olduğu düşünülen kar, içinde pek çok kimyasalı ve mikrobu barındırıyor.

Kar yağışının mikropları öldüreceği ve kar yemenin bağışıklık sisteminin direncini arttıracağı inançları üzerine açıklamada bulunun Prof. Dr. Yonca Tabak; kar yağışı ile birlikte hava sıcaklığındaki düşüşün, bazı mikropların yaşam alanlarını kısıtladığını, ancak bunun tüm mikropların yok olduğu anlamına gelmediğini belirtiyor.

Soğuk Mikropları Öldürmez

Tabak, “İddia edilenin aksine soğuk mikrobu kırmıyor. Yapılan çalışmalar soğuk ve kuru havanın grip virüsünün yaşam süresini uzattığını ve havada daha uzun süre kaldığını gösteriyor. Şu an kar ve soğuk hava ile birlikte grip virüsü yayılımı için en elverişli hava koşulları oluşmuş durumdadır.” Açıklamasında bulunuyor Yonca Tabak; soğuk havanın bağışıklık sistemimizi de zayıflattığına değinerek hastalıklara karşı dikkatli olmamız gerektiği konusunda uyarıyor.

Rengine Aldanıp Sakın Yemeyin!

Yağan karın yenilmesinin, bağışıklık sisteminin direncini arttırdığı düşüncesine de değinen Yonca Tabak, büyük şehirlerde karın, beyaz rengi gibi temiz olmadığını belirtiyor. Hava kirliliği, atıklar ve daha pek çok etken yağan kar ile birleşiyor. Kar yemek mikropları bilerek vücudunuza almanız demektir diyor.

Tek Kat Yerine Kat Kat Giyinin

Özellikle soğuk havalarda giydiğimiz giysilere özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Tabak, birkaç kat kıyafetin üst üste giyilmesinin, kıyafet katları arasındaki hava geçişi nedeniyle kalın tek bir kat giyilmesinden daha sağlıklı olabileceğini belirtiyor.

Yünlü giysilerin, özellikle astımı olan kişilerde, terlemeyle beraber alerjiyi tetikleyebileceğine değinen Tabak, yünlü kumaşlar kullanılacaksa mutlaka pamuklu bir kumaşın üstüne giyilmelidir diyor. Mümkün olduğunca, terlemeye neden olabilecek, polyester ve naylon karışımı kumaşlar yerine pamuklu kumaşların tercih edilmesini öneriyor.

Bağışıklık Siteminizi Güçlendirin

Özellikle kış aylarında soğuk ve kar ile zayıflayan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine değinen Tabak, kış boyunca dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyor:

D Vitamini: Yeterince güneş görülmeyen kış aylarında ciltte D vitamini sentezi yetersiz kalır, eksikliğinde enfeksiyonlar daha zor atlatılır. D vitamini bağışıklık sistemi için mutlaka gereklidir. Bu nedenle kış aylarında D vitamini takviyesi şarttır.

Omega 3: Enfeksiyona karşı direnci arttıran bir diğer madde de omega 3 yağ asitleridir. Balık ve balık yağında bol bulunan bu maddenin kış aylarında çocuklara destek olarak verilmesi bağışıklık istemini güçlendirir.

Beslenme: Beslenme bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bol meyve sebze, tavuk, balık, kırmızı et ve tahıldan zengin beslenme antioksidan düzeyini arttırarak kışın daha iyi geçmesini sağlar.

Su: En iyi balgam söktürücünün su olduğu düşünüldüğünde çocukların meyve suyu yerine su tüketimi konusunda teşvik edilmesi de çok önemlidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !