Kadınları tehdit eden genital kanserler arasında rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vajina ve dış genital kanserleri yer alıyor. Neolife Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Saraç, “Kadın genital kanserleri; menopoz sonrası dönemde kanama gibi belirgin bir şekilde, bazen de karında şişkinlik hissi ile az şüphe uyandırarak ortaya çıkabiliyor.
Kadın kanserleri içinde, rahim ve rahim ağzı kanserleri daha erken tanınırken, yumurtalık kanseri en geç tanınabilen kanser tipi arasında bulunuyor.” diyor ve özellikle menopoz sonrasındaki kadınların doktorlarına bildirmeleri gereken işaretleri şu şekilde sıralıyor:
1. Anormal vajinal kanama: Menopoz sonrası çok az da olsa kanama olması normal değildir. Ayrıca adet döneminde çok kanama olması, adet dışı ve ilişki sonrası kanama olması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekiyor.
2. Karın, bel ve kasıklarda ağrı: Adet dönemi dışında geçmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin habercisi olabiliyor.
3. Sindirim sistemine ait alışkanlıklarda değişiklikler: Kabızlık, gaz, ishal, bulantı, hazımsızlık gibi şikayetler bağırsak üzerine basınç yapan karın içi kitlelerin göstergesi olabiliyor.
4. İdrar yollarına ait değişiklikler: Sık sık idrara gitme, mesanede basınç hissi, idrar yapma zorluğu, karın içinde büyüyen bir kitlenin işareti olabiliyor.
5. Karında ele gelen şişlik, gaz, şişkinlik hissi ve bel ölçüsünde artma: Yumurtalık kanseri ve karın içinde biriken sıvının belirtisi olabiliyor.
6. Genital bölgedeki değişiklikler: Geçmeyen yanma ve kaşıntı, genital bölge derisinde ortaya çıkan renk değişiklikleri, yaralar ve kabarıklıklar dış genital kanserle ilişkili olabiliyor.
7. Genital akıntı: Kanlı, koyu ve kötü kokulu akıntı genellikle bir enfeksiyonu göstermekle beraber, rahim ve rahim ağzı kanserinin de belirtisi olabiliyor.
8. Bacaklarda şişme: Bacakta neden olmaksızın ortaya çıkan şişme, beraberinde genital akıntı ve ağrı, rahim ağzı kanserinin işareti olabiliyor.
9. Doğum ve düşüğü takip eden anormal kanamalar: Gebelik dokularından kaynaklanan kanserlere bağlı olabiliyor.
10. Erkek tipi saç dökülmesi ve anormal kıllanma gibi androjen etkilerinin ortaya çıkması: Yumurtalıklardan kaynaklanan tümörlerin belirteci olabiliyor.
Bu Belirtilere de Dikkat!
Bölgesel belirtilerin dışında bütün vücudu ilgilendiren şikayetlerin de önemli olduğunu söyleyen Saraç, ayrıca şu noktalara da dikkat çekiyor:
• Kilo kaybı: Yiyecek alışkanlıkları değişmediği halde açıklanamayan bir şekilde kilo kaybı olan kişilerin düzenli olarak takip edilmesi gerekiyor.
• İştah kaybı: Karında sürekli şişlik hissi ile birlikte görülen iştah kaybı yumurtalık kanserinin belirtisi olabiliyor.
• Halsizlik: Dinlenmekle geçmeyen uzun süreli halsizlikler ciddi bir hastalık belirtisi olabiliyor.
• Ateş: 7 günden uzun süren, nedeni bilinmeyen ateşin araştırılması gerekiyor.
Yukarıdaki şikayetlerin 2 hafta veya daha uzun süre devam etmesi halinde mutlaka doktora başvurulması öneriliyor. Bu belirtilerin çoğu başka nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmış olabileceği gibi tanı listesinde jinekolojik kanserlerin de bulunması oldukça önem taşıyor.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!