Bu yiyecekler çok yağlı, ama bir o kadar sağlıklı

0
Yağların tamamen zararlı olduğuna yönelik algıyı kıran, farklı bir liste hazırlandı. Balıktan zeytine, fındıktan kabak çekirdeğine günlük hayatımızdaki pek çok besin, aslında içindeki çoklu ve tekli doymamış yağlarla vücudumuza sayısız fayda sağlıyor. Bu listedeki besinleri, yağlı olmalarına rağmen daha çok yemek gerekiyor.

Çoğumuz yağlı yiyeceklerden tamamen uzak durmaya çalışırız. Oysaki onların içlerinde de masum ve yararlı olanlar bulunuyor. Örneğin, çoklu ve tekli doymamış yağların vücuda pek çok fayda sağladığı uzmanlar tarafından artık daha çok dile getiriliyor. Bu doğrultuda Yemek.com, bu yağlar bakımından zengin besinleri, Yağlı Olmasına Rağmen Aslında Daha Çok Yemeniz Gereken 10 Sağlıklı Yiyecek listesinde derledi.

Mevsiminde yeneni makbul: Balık
Balıkta yüksek oranda omega 3 bulunur. Tekli doymamış yağ asidi olan omega 3, başta beyin ve kalp olmak üzere vücudumuzda birçok organın düzenli ve sağlıklı işleyişine katkı sağlar. Balık yağının besin takviyesi şeklinde üretiliyor olmasının nedeni de budur. Bu yüzden her balığı mevsiminde yemek gerekir ki, güzelce yağlansın, hem lezzetli hem sağlıklı olsun.

Müthiş üçlü: Fındık, ceviz, badem
Fındık, badem ve cevizde de yararlı tekil yağlardan bolca bulunur. Bu nedenle bu üçlü, kolesterolü düşürme, hafızayı güçlendirme, kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini en aza indirme gibi birçok fayda sağlar. Doğru ölçü, bu üçlüden her gün bir avucu geçmeyecek kadar yemektir.

Antioksidan özelliği de var: Zeytin ve zeytinyağı
Zeytin ve zeytinyağında da bolca tekli doymamış yağ var. Bu sayede kalp sağlığını korumada önemli bir yardımcı görevi görüyor. İçindeki antioksidanlar sayesinde birçok kanser türüne karşı da koruyucu olduğu düşünülüyor. Özellikle zeytinyağını bildiğimiz tüm tariflere eklemek mümkün.

Sadece mutlu etmez: Bitter çikolata
Çikolata sadece seratonin hormonunu harekete geçirip bizi mutlu etmekle kalmıyor. Bitter çikolatanın içindeki faydalı yağlar sinir sisteminizin düzenli işlemesini sağlıyor, bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor.

Aşırıya kaçmadan, az yağla: Yumurta
Akını mı yesek sarısını mı tartışmalarını bir kenara bırakalım ve içindeki yağlara odaklanalım. Bir yumurtada ortalama 5 gram kadar yağ bulunuyor. Bu yağların 3 grama yakını tekli ve çoklu doymamış yağlardan oluşuyor. Üstelik içinde bol bol omega 3 barındırıyor. Yumurtayı aşırıya kaçmadan ve az yağla pişirdiğinizde, kesinlikle çok faydalı.

Masum ve sağlıklı: Kabak çekirdeği ve chia tohumu
Tuzla kavrulmamış kabak çekirdeği ve chia tohumu gibi işlem görmemiş çekirdekler omega 3 yağ asitleri ile dolup taşıyor. Bu nedenle hücrelerimizde besleyici ve güçlendirici bir etki yaratıyor. Tuzlu ve işlenmiş olanlarından uzak durduğunuz takdirde, çekirdekler sağlıklı bir vücudun en leziz yardımcıları.

Protein deposu:Az yağlı ve ev yapımı peynirler
Çok yağlı peynirlerin içinde bulunan doymuş yağlar damarlarımız üzerinde olumsuz etki eder. Ancak az yağlı ve ev yapımı peynirlerde yağ oranı ortalama yüzde 8,5'in üzerine çıkmıyor. Öte yandan içindeki bol miktarda protein, kalsiyum ve sodyumla vücudumuza katkı sağlıyor. Kısacası ölçülü şekilde yenen peynir vücudumuza pek çok fayda sağlıyor.

Yağlı ama yararlı: Keten tohumu
Keten tohumu çok yağlı, ancak bunlar çoklu doymamış yağlar, yani zararlı değil yararlı. Bu sayede sindirim sistemini düzenliyor, kalp ve damar sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor. Günde 1-2 yemek kaşığı kadar yemeniz bu faydalarından yararlanmanız için büyük önem taşıyor.

Sağlıklı destek: Soya fasulyesi
Soya fasulyesinin içinde bolca proteinin yanı sıra çoklu doymamış yağlar da bulunuyor. Bu yağlar da soya fasulyesini özellikle diyabet, kanserin çeşitli türleri ve kalp sağlığımız için kullanabileceğimiz doğal bir destek ilaç haline getiriyor.

Tüm bunlarla birlikte, sağlıklı beslenme kurallarının kişiden kişiye değiştiği bir gerçek. Özel bir diyet uyguluyorsanız ya da bir rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız, menünüzde değişiklik yapmadan önce doktora başvurmak en doğrusu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !