Çocuk gelişimi ve oyuncaklar

0

Çocuk gelişimi ve oyuncaklar

Çocukların kendisi ile ilgili algıları oyun yoluyla gelişir. Neler yapabileceklerini ve yeteneklerini keşfederler.  Daha sonra çevreleri ile ilgili bağları da oyun yoluyla güçlenir. Oyun oynarken gerek kendileri gerekse çevreleri ile sürekli bir iletişim halindedir.   Bu etkileşim onların zekâsını, duygularını ve hafızasını geliştirir. Bu nedenle çocuklara oyuncak alırken öncelikle yaşı daha sonra ilgi alanları göz önünde bulundurulmalıdır. Bilinçli oyuncak tercihi çocukların hem sıkılmadan vakit geçirmesi hem de sağlıklı gelişim göstermesi açısından önemlidir.


Çocukların en sevdiği aktivitelerin başında anne babalarıyla birlikte alışverişe gitmek gelir. Her alışverişte de marketteki oyuncak reyonu mutlaka ziyaret edilir. Bunda medyada yapılan oyuncak haberlerinin de etkisi büyüktür. Çocukların ısrarla istediği oyuncaklar çocukların ruhsal ve kişilik özellikleri ile ilgili ipuçları verir. Bu nedenle ailelerin çocukların oyuncak tercihlerine dikkat etmesi gerekir. Çocuklarını tanımak adına onlarla onların sevdikleri oyuncakla oynamalarında yarar vardır. Özellikle çocuğun yaşı ve ilgi alanı göz önüne alınarak seçilmiş bir oyuncakla ebeveynleri ile birlikte oynaması, çocuğun gelişimi üzerinde olumlu etkisi oldukça fazladır. 


En etkili gelişim aracı

Çocukların özellikle 0-3 yaş arası, motor ve fiziksel becerilerin geliştiği dönemdir. Bu dönem emekleme, tırmanma gibi aktivitelerle bu becerileri gelişir ve fiziksel dirençleri artar. İnce motor becerilerin gelişimi ise küçük oyuncakların tutulması ile olur. Yani ellerde ve ayaklardaki küçük kasların koordinasyonunun gelişimidir. Ayrıca göz kaslarının gelişmesi de dikkat yoğunluğu için gereklidir. Bu dönemdeki çocuklar için Legolar ve aktivite masaları ince motor becerilerin gelişimini destekler.


Bütün bunların yanında çocuk gelişiminin en önemli süreçlerinden bir de duygusal gelişmeleridir. Bu nedenle çocuklara fiziksel ve sosyal becerilerini geliştirecek oyuncakların yanında duygusal becerilerinin de gelişimini sağlayacak oyuncaklar alınması gereklidir. Bu tarz oyuncaklar sayesinde çocuk, korkularının ve yaşadığı olumsuz deneyimlerinin yarattığı heyecanların üstesinden gelmeyi öğrenir. Oyun oynayan çocuk kendini güvende hisseder. Bu nedenle yaşadığı olumsuz deneyimleri oyun ile dışarı vururken “Evet sorun yaşadım, korktum fakat atlatabilirim. Korkulacak bir şey yok” algısı uyanır ve bu da onun özgüvenini arttırır.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !