Üniversite öğrencilerinin %78,1’i flört şiddetiyle karşı karşıya

0
Üniversite öğrencilerinin %78,1’i flört şiddetiyle karşı karşıya


"Toplumsal cinsiyet eşitsizliği flört şiddetini normalleştiriyor"     

TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi Araştırma Görevlisi Tuğçe Çetinkaya: “Üniversitelerde flört şiddetine maruz kalan ve profesyonel desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler için psiko-sosyal ve hukuki danışmanlık alabilecekleri birimlerin kurulması oldukça önemlidir.” 

TED Üniversitesi (TEDÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, flört şiddeti farkındalığı konusunda güncel bir araştırma gerçekleştirdi. %78’i TEDÜ’lü kadın öğrencilerden oluşan katılımcıların %61,8’i ankete katıldığı dönemde bir flört ilişkisinin bulunduğunu söylüyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, her 4 erkek üniversite öğrencisinden 3’ü (%74,4) “cinsellik konusunda ‘hayır’ cevabını kabul etmeme ve ikna etmeye çalışma” davranışının flört şiddeti olduğunu düşünüyor. Aynı oran, kadın öğrencilerde %97,8’e yükseliyor. 

Erkeklerin %15,4’ü cinsiyet eşitsizliğinin flört şiddetini normalleştirdiğini düşünmüyor

TED Üniversitesi Araştırma Görevlisi Tuğçe Çetinkaya, öğrencilerin flört şiddetine yönelik farkındalık düzeylerini ortaya çıkarmak amacıyla hayata geçirilen araştırma hakkında bilgi vererek, kadın öğrencilerin erkeklere kıyasla flört şiddeti konusunda bilgi paylaşımına daha fazla ilgi gösterdiklerini belirtti. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin flört şiddetinin normalleştirilmesindeki rolüne katılmama oranının %15,4 ile erkek öğrencilerde kadınlara göre (%1,4) daha yüksek olduğunu belirten Çetinkaya, “Bana göre araştırmanın en önemli sonuçlarından biri, araştırmaya katılan öğrencilerinin %78,1’inin flört şiddetine maruz bırakıldıkları bir ilişki yaşadıklarını ifade etmeleri" dedi.

Toplumsal kabuller şiddeti tanımlamayı güçleştiriyor

Üniversitelerde flört şiddetine maruz kalan ve profesyonel desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerin psiko-sosyal ve hukuki danışmanlık alabilecekleri birimlerin kurulması ve bu birimlerin etkin bir çalışma yürütebilmesinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Çetinkaya, sözlerine şöyle devam etti: “Flört şiddeti anlamına gelen davranışlar, toplumsal kabullerin flört ilişkisi içerisindeki yansımaları olabiliyor. Şiddetin toplumsal kabuller üzerinden olağanlaştırılması, maruz kalınan davranışların tanımlanmasını güçleştiriyor. Tanımlanamama durumu, maruz kalınan şiddetin farkına varamama ve ilişkiyi sonlandıramama riskini beraberinde getiriyor. Flört ilişkisinin genellikle ergenlik döneminde deneyimlenmeye başlandığını düşündüğümüzde, flört şiddetine yönelik toplumsal farkındalığı artırılabilecek çalışmalar daha da önemli bir hal alıyor. Ancak bu şekilde flört şiddeti anlamına gelen davranışların olağan ya da kişisel meseleler olmadığının anlaşılması mümkün olabilir.”

Başkaları önünde küçük düşürmek de şiddet olarak görülüyor

Kadın ve erkek öğrenciler arasında cevap farklılıkları bulunduğu gibi benzerlikler de bulunduğunu söyleyen Çetinkaya, "Bu benzerlikler, araştırma sonuçlarının umut verici yönlerine işaret ediyor. Genellikle sevgi duymanın olağan sonuçlarından biri olarak görülen kıskançlık davranışı, tüm öğrenciler tarafından “sevgi” kavramıyla en az ilişkilendirilen iki davranıştan biri oldu. İkinci olarak, flört şiddeti anlamına geldiğine katılma oranının en yüksek olduğu davranışın, “yıkıcı eleştiriler yaparak başkaları önünde küçük düşürmek” olduğu görülüyor. Dolayısıyla fiziksel şiddet kadar görünür ve tanımlanabilir olmayan psikolojik şiddetin bir örneği olan bir davranış kalıbının, katılımcı öğrencilerin tamamı tarafından şiddetle en fazla ilişkilendirilen davranış kalıbı olduğu anlaşılıyor.” dedi.

Araştırma sonuçlarına göre harekete geçtiler

Çalışmanın tamamlanmasının ardından araştırmada tespit edilen sorunlara odaklandıklarını ifade eden Tuğçe Çetinkaya, “Yanındaki kim? Flört Şiddeti ve Drama” başlıklı çevrimiçi bir etkinlik gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Yaz dönemindeki staj çalışmalarında ise flört şiddetine yönelik bir çalışma grubu oluşturduk ve çıktılarıyla bir farkındalık broşürü hazırladık. Ayrıca toplumsal cinsiyet rolleri, erkeklik ve rıza inşası gibi konular üzerine seminerler ve Psikoloji Bölümü ile birlikte öğrencilerin kişilerarası ilişkilerinde karşılaşabilecekleri sorunlarla baş etmelerinde yardımcı olabilecek faaliyetler düzenlemeyi planlıyoruz” dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !