Deve Tabanı

0
Deve Tabanı

Kalp yapraklı, Deve Tabanı evlerde en yaygın olarak görülen bitkilerden biridir. Evinde bitki yetiştirmeyi sevenler için son derece gösterişli bir alternatif haline geldi. Deve Tabanı yaprakları, doğal ortamlarında bulunan kavurucu güneş ışığından mümkün olduğunca kaçmak için evrimleşmiştir. Deve Tabanı yapraklarındaki delikler bitkinin çoğalması için yardımcı olur.
 
 Bitkinin Latince adının "deliciosa" olan kısmı, doğal ortamında taşıdığı ananas benzeri meyveden gelmektedir. Ev bitkisi olarak iki farklı Deve Tabanı türü yetiştirilir Bu iki türden biri Deve Tabanı Deliciosa ve Deve Tabanı Adansonii’dir. 
 
 İç mekanlarda nadiren çiçek açarlar ve yenilebilir meyveler üretirler. Deve Tabanı, birçok aroid bitki türü gibi, Orta Amerika'nın yerli halkları tarafından çok daha uzun süredir. Bilinmesine rağmen, botanik dünyasında 20. yüzyılın başlarında resmen tanınmıştır. 
 
 Işık Gereksinimi
 
 Işık deve tabanı bitkisi bakımı denince akla ilk gelen unsurdur. Parlak ve dolaylı ışıklı ortamlarda gelişir. Aydınlık ortamlarda gelişimi daha hızlı olur ve yaprakları canlı görünür. Direkt güneş ışığını sevmez. Güneş ışığı yanıklara ve bitki yapraklarında hasara neden olur.
 
 Yaşam alanınızın hemen hemen her yerine konumlandırabileceğiniz bakımı oldukça kolay bit bitkidir. Deve Tabanı evin içinde yarı gölge bir yere yerleştirilmelidir. Güneş ışığına yöneleceği için sürekli saksı yönünü çevirerek eşit bir büyüme sağlanmaya çalışılabilir. Direkt güneş alması önerilmez. Özellikle öğle saatlerinde sıcak güneşten korunmalıdır. 
 
 Su İhtiyacı
 
 Su ihtiyacı deve tabanı bitkisi bakımı dendiğinde önemlidir. Suyu çok soğuk olmamalıdır. Çok soğuk su ile sularsanız tropik bitkiniz zarar görür. Sulama sırasında doğrudan çeşmeden doldurduğunuz suyu değil, bir süre dinlenmiş kireçsiz suyu kullanmanız önerilir. İki haftada bir sulamanız gerekir, bir sonraki sulamada toprağın kuru olup olmadığına dikkat edin.
 
 Işığa az maruz kaldığı zamanlarda daha az sulamayı tercih edin. Deve Tabanı, genel olarak kuraklığa dayanıklı olduğu için sürekli sulama stresini size yaşatmayan bitkilerden biridir. Deve Tabanı bitkisinin sulanmasındaki ana kural her zaman daha az ve daha sık sulama, daha fazla sulamadan daha iyidir. Saksı dibinde biriken su köklerin çürümesine neden olur ve bitkinize fayda yerine geri dönüşü olmayan zararlar verebilir.
 
 Çok sıcak yaz günlerinde her gün sulama yapılabilir ancak kış mevsiminde toprağının nemi kontrol edilerek su verilmelidir. Yaz aylarında yeterli nem sağlanamıyorsa yapraklar sprey ile sulanabilir. Kasım, Aralık, Ocak gibi soğuk havaların iyi hissedildiği dönemlerde bitkinizi daha az sulayarak dinlenme dönemine geçebilirsiniz. 
 
 Nem
 
 Nem, deve tabanı bitkisi bakımı dendiğinde önemlidir. Doğal nem seviyesinin önemli ölçüde daha yüksek olduğu Orta Amerika ve Güney Meksika'nın tropikal tropikal ormanlarında yaşar. Deve tabanı türlerinin sağlıklı gelişimi için iç mekanlarda nem seviyeleri yapay olarak arttırılmalıdır. Deve Tabanı normal oda nem (%50-60) koşullarında uyum sağlar, ancak doğal ortamlarında olduğu gibi mümkünse nemli koşulları tercih eder. 
 
 Sıcaklık
 
 Sıcaklık, deve tabanı bitkisi bakımı dendiğinde dikkate alınmalıdır. 20-26 derce arasındaki normal oda sıcaklıklarını tercih eder. Aslen tropikal yağmur ormanlarından, benzer bir tropikal ve nemli atmosfer bu bitkinin kendi evinde hissetmesini sağlayacaktır. 
 
 Deve Tabanı Toprak Karışımı
 
 Nem koruması deve tabanı bitkisi bakımı için önemlidir. Nemli toprağı sever fakat aşırı sulama yapmayın. Bitkinin gelişmesinin tam olarak sağlanabilmesi için geçirgenliği iyi olan bir toprak karışımı kullanılmalıdır. Bu sayede suyun toprakla buluşması doğru bir şekilde olacaktır.
 
 Bu toprak karışımı, Deve Tabanının ihtiyaç duyduğu besin açısından zengin ortamı yaratır. Alt kısmında drenaj delikleri olan bir saksı kullanarak köklerin durumunu izleyebilir ve köklerin çürümesini önleyebilirsiniz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !