Her 3 Dakikada Bir Acil Servislere Alerji Nedeni İle Başvuru Yapılıyor

0

Bahar dönemi, her 3 dakikada bir acil servislere alerji nedeni ile başvuru yapılıyor. Her 13 çocuktan birinde besin alerjisi bulunuyor. Alerji her yaşta ortaya çıkabiliyor ve besin alerjisi başta olmak üzere hastalığın görülme sıklığının %50 arttığı belirtiliyor.

Alerjik reaksiyonların %90’ı süt, yumurta, yer fıstığı basta olmak üzere kabuklu kuruyemişler, buğday, balık ve deniz ürünleri ile gelişiyor. Her türlü besinin alerji ve anafilaksi yapma potansiyeli bulunuyor.

Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, günümüzde artış gösteren besin alerjilerine bağlı olarak hayati tehlike oluşturan, aniden gelişen, bütün vücut fonksiyonlarını durduran “Anafilaksi”ye karşı anne babalar uyarıyor.

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı, insanın hayatı boyunca karşılaştığı, bütün besinlerin alerji yapma potansiyeli olduğunu, fakat en çok besin alerjisi yapan gıdaların başında süt, yumurta, buğday, fındık, fıstık ve deniz ürünlerinin geldiğini söyledi. Doç. Dr. Akpınarlı şöyle konuştu: “Besin alerjileri genellikle erken çocukluk döneminde, başlama eğilimindedir, fakat anne karnında başlayabileceği gibi erişkin yaşlarda ya da yaşlılıkta da ortaya çıkabilmektedir.

Çocuklukta başlayan besin alerjileri genelde %80-90 geçer, %10-20 besin alerjileri ömür boyu devam edebilir. Besin alerjileri bazen hafif alerjik bulgular ile kendini gösterirken bazen de hayati tehdit eden, ANAFILAKSI denilen, aniden gelişen bütün vücut fonksiyonlarının durduğu şok seklinde kendini gösterebilir. Besin alerjilerinin bulguları tutulan organa göre değişir. Besin alerjilerini vücutta tutmadığı organ ya da sistem yoktur.”

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony besin alerjilerinin, ciltte: hassasiyet, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık döküntü, ürtiker ya da kurdeşen denilen lezyonlar ve çocukluk çağı egzaması denilen “atopik dermatit’’ yapabileceğine dikkat çekti. Solunum yollarını tuttuğunda: burunda tıkanıklık, alerjik rinit, geniz eti ve bademcik büyümesi, öksürük hırıltı ve nefes darlığıyla giden astıma sebep olduğunu söyledi.

Sindirim sistemini tuttuğunda ise bulantı, kusma, ishal, kabızlık, kanlı kaka yapma, kilo alamama ve büyümede duraklamaya neden olabileceğine vurgu yaptı. Besin alerjilerinin yaptığı her türlü organ tutulumun çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilediğini ama en çok dikkat edilmesi gereken durumun, besin alerjisine bağlı gelişebilen anafilaksi olduğunu belirterek, besin alerjisi teşhisinin hastanın öyküsüne, fiziki muayene, bulgularına, alerjik deri testlerine ve kanda spesifik olarak bakılan IgE ile konulabildiğine değindi.

Tedavide alerjik olunan besinin ve o besinin türevlerinin diyetten çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !