İşte yaza özel sağlıklı içecek piramidi

0
Yaz sıcaklarının arttığı şu günlerde hararetimizden kurtulmak için birçok içecek tüketiyoruz. Diyetisyen Gizem Şeber, tükettiğimiz içecekleri bir sağlık piramidine yerleştirsek hangi içecek nerede olurdu sorusunu yanıtlıyor.

İçecekleri piramide yerleştirsek en aşağıdan en yukarı neler olurdu?

SU: Hayat kaynağımız, olmazsa olmazımız tabi ki yaz aylarının da vazgeçilmezi. Yaz aylarında terle kaybettiğimiz su arttığından ötürü tüketimine daha da özen göstermek gerekiyor. Yaz aylarında günde en az 2 litre su tüketmek gerekli. Güneşli saatlerde güneş altında kalanlar ve spor yapanlar ise günlük su tüketimini 2.5-3 litreye çıkarmalı.

BİTKİ ÇAYLARI: Yazın içilmez diyorsanız yanılıyorsunuz. Şekersiz tüketilen bitki çayları su yerine geçiyor. Günde 2-3 kupa tüketmenin ise sağlık açısından herhangi bir olumsuz etkisi yok. Sıcakta sıcak içecek tüketmem diyenlerdenseniz buz ilave ederek kendi buzlu çayınızı hazırlayabilirsiniz.

MADEN SUYU: Gastrit ve hipertansiyon hastaları için uygun bir içecek olmasa da, kalorisiz olması ve içerdiği mineraller sebebi ile sağlıklı kişilerin tercih edebileceği içeceklerin başında yer alıyor. İçerdiği sodyum sebebi ile şişlik hissetmemek için aşırıya kaçmamakta fayda var.

TAZE SIKILMIŞ SEBZE SULARI: Hazır olanların birçoğu sodyumdan zengin olduğu için en sağlıklısı evde hazırlamak veya taze sıkılmış olanları tercih etmek. Soğuk sıkım yöntemi ile hazırlanmış sebze suları da bu mevsim için oldukça faydalı. Hem günlük sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcılar hem de içerdikleri vitamin ve mineraller ile daha zinde hissetmemizi sağlıyorlar. Üstelik meyve sularına göre kalorileri çok daha düşük.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Süt, ayran ve kefir de yazın düşünülmeden tercih edilebilecek içecekler arasında geliyor. Protein içerikleri ile daha uzun süre tok kalmamıza yardımcı olmalarının yanı sıra, içerdikleri kalsiyum ile de daha fit bir yaz geçirmemize destek oluyorlar.

BADEM SÜTÜ, PİRİNÇ SÜTÜ, SOYA SÜTÜ: Ülkemizde son yıllarda oldukça fazla gündeme gelen bu içecekler de yaz mevsiminde tercih edilecek sağlıklı içecekler kategorisinde yer alıyor. Eğer fiyatlarını yüksek buluyorsanız evde kendi badem sütünüzü hazırlamanızda mümkün.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI: Reflü gibi sindirim sistemi problemi olanların ve şeker hastası olanların tüketim miktarına ve meyvelerin çeşitlerine dikkat etmesi gerekse de, taze sıkılmış meyve suları hem sıvı ihtiyacımızı hem de ter ile kaybettiğimiz potasyum mineralini karşılamaya yardımcı.

FROZEN, SMOOTHİE: Meyve ve süt veya yoğurtla hazırlanan smoothiler veya meyve ve buz ile hazırlanan frozenlar da yazın gözdesi. Eğer bu tür bir içecek tercih ediyorsanız içerisine ekstra şeker eklenip eklenmediğini gözden geçirin.

ÇAY VE KAHVE: Vücuttan sıvı kaybını hızlandırabileceklerinden ötürü yaz mevsiminde tüketimini minimal tutmamız gereken içeceklerden çay ve kahve. Soğuk kahve tercih edenlerdenseniz, küçük boy ve şurupsuz olanları seçmek ekstra kalori almanızı engelleyecektir.

ASİTLİ VE ŞEKERLİ İÇECEKLER: Gereksiz şeker ve kalori yükü olan bu içeceklerin mümkün olduğunca az sıklıkta ve az miktarda tercih edilmesinde fayda var. Bazı bilim otoriteleri günde maksimum 1 bardak tüketilebilecekleri konusunda hemfikirler.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe