Ellerinizin düşmanı su olabilir!

0
Soğuk havalar kadar su da ellerinizin düşmanı olabilir. 

Medical Park Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç.Dr. Erol Koç, kış aylarında egzama oluşumunun 3 kat artığını belirterek, “Günde 6 kereden fazla elleri suyla temas ettirmek egzama oluşumuna neden olabilir.

Bulaşık yıkarken, ev temizlerken, yemek yaparken içi pamuklu eldivenler kullanılmalı. Bunun dışında nemlendirici sürmek de alışkanlığımız olmalı” uyarısında bulundu ve şu bilgileri verdi:

Ellerimiz sürekli dış ortamla temas kurmamızı sağladığından çok çeşitli tahriş edici ve alerji yapabilecek maddeye en çok maruz kalan organımız. Masum görünen su bile ellerin düşmanı olabiliyor. Sürekli suyla temas etmek, el, çamaşır ya da bulaşık yıkamak deterjan ve sabun kullanılmasa bile ellerde egzama oluşmasına neden olabilir. Bu durum derinin doğal yapısını bozarak nem miktarının azalmasına yol açıldığından deride kuruma, çatlama, soyulma gibi şikayetler oluşabiliyor. Bu yüzden günde yemek ve tuvalet sonraları dışında elleri suyla temas ettirmemek gerekiyor. Günde 6 kereden fazla el yıkamak ellerinizde egzama oluşma riskini artırıyor.

EGZAMALAR EN ÇOK ELLERDE OLUŞUYOR
Egzama, kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Alerjenlere ve kimyasallara karşı oluşan olmak üzere ikiye ayrılırlar. Herhangi bir alerjene vücudumuz aşırı tepki verebilir. Böylece derinin verdiği reaksiyon sonucu bölgede egzama dediğimiz lezyonlar oluşabilir. Kimyasallara karşı oluşanlarda ise durum biraz daha farklı. Kimyasallar, el derisinin bariyerinin bozulmasına neden olur. Deri de kendini kurtarmak adına reaksiyon verir. Özellikle el egzamalarında en sık karşılaşılan durumdur. Kullandığımız kimyasallarla yüzünden ciltte kuruluk oluşur. Bu da elde yaralar oluşmasına sebebiyet verir.

BULAŞIK YIKARKEN İÇİ PAMUKLU ELDİVEN KULLANIN
Masum görülen su bile aslında çok sık temas etmemiz halinde egzama nedeni olabilir. Su, özellikle sabun, deterjan gibi kimyasallarla birleştiği zaman daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ama cildi hassas olanlarda su, tek başına bile ele zarar verme nedeni. Yani el yıkamanın aşırısı da birçok soruna yol açabilir. Bu nedenle yemek ve tuvalet sonrası elimizi yıkamamız yeterli. Bunun dışında bulaşık yıkarken, temizlik yaparken içi pamuklu eldivenler kullanılmalı. Lastik eldivenler de egzama oluşumuna sebebiyet verebilir.

KIŞIN 3 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Kış aylarında el egzamaları üç kat daha fazla görülür. Çünkü yaz aylarında hava kuru değil, nemli olur ve vücudumuzun her noktası terler. Bu sayede derimiz nemli kalır. Öte yandan ellerde egzama oluşumunu engellemek için nemlendirici kullanmak da çok önemli. Her evde sabunlukların yanında nemlendirici de olmalı. Ancak bu şekilde egzama oluşumunun önüne geçebiliriz. Nemlendirici aslında deriyi nemlendirmez. Derinin su tutmasına yardımcı olur. Bu nedenle elimize su ve sabundan sonra nemlendirici sürersek kimyasalların verdiği negatif etkiyi düzeltene kadar cildimiz savunmasız kalmaz. Ellerimiz de egzamalardan kurtulur.

EGZAMA OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN:
• Kısa sürede banyo yapın
• Sıcak su ile banyo yapmayın
• Lif ve keseyi uzun süre vücudunuza sürtmeyin
• Her gün nemlendirici kullanın
• Kuru bir cilde sahipseniz, vücut yağı kullanın
• Banyodan sonra süreceğiniz nemlendiricileri etkisinin daha fazla olduğunu unutmayın
• Günde 6 kereden fazla ellerinizi yıkamayın
• Soğuk havaların etkisini azaltmak için kalın kıyafetler tercih edin
• Ev içi havanızı nemli tutun

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe