BariatrikLAB ekibinin kurucusu Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun, yüzbinlerce şeker hastasını boş yere umutlandıran haberlerin perde arkasını şöyle açıkladı
SADECE OBEZ BİREYLER İÇİN GEÇERLİ
“Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 1980’li yıllarda dünyada 108 milyon insan diyabetli iken, bugün bu sayı 500 milyon dolayına ulaştı. Bu sayının yaklaşık yüzde 90’nını Tip2 Diyabetli hastalar oluşturuyor. Obezite oranı arttıkça Tip2 Diyabetli hasta sayısı da artıyor. Çünkü Tip2 Diyabetli hastaların yüzde 90’ı obezite grubunda bulunuyor.
Tip2 Diyabet için yapılan özel bir ameliyat şekli hala yok maalesef. Yapılan ameliyatlar obezite ameliyatlarının kendisi. Tüm obezite ameliyatları belli oranda Tip2 Diyabetin düzelmesini sağlıyor. Ama buna rağmen günümüzde ‘obezite ve diyabet cerrahisi’ diye bir kavram gündeme geldi.
‘Diyabet cerrahisi’ kavramı bugün için sadece obez bireyler için geçerlidir. Diyabet cerrahisinin hiç bir şekilde normal kilolu hastalara uygulanması söz konusu değildir.
Bu ameliyatlardan Tip2 Diyabet hastaları fayda görmektedir, Tip1 Diyabet hastaları için uygun değildir.
Obezite ameliyatında uygulanan cerrahi yöntemler Tip2 Diyabeti yüzde 60-90 oranında tedavi etmektedir ancak her yöntem herkes de aynı etkiyi göstermemektedir. Burada diyabetin süresi, diyabete bağlı komplikasyonların oluşup oluşmadığı, diyabetin kontrol altında olup olmadığı gibi bir çok değişken faktör rol oynamaktadır.
ÇIKIPTA BEN “HİPERTANSİYON CERRAHİSİ” YAPIYORUM DERSE...
Tek başına diyabet cerrahisi kavramını doğru bulmuyorum çünkü yapılan ameliyatlar sadece diyabeti değil diğer metabolik hastalıkları da ciddi oranda düzeltmektedir. Dolayısıyla yarın bir gün bir meslektaşım çıkıp da ‘ben hipertansiyon cerrahisi yapıyorum’ derse, söyleyecek bir lafımız olamaz! Söylediğine yanlıştır diyecek hiç bir verimiz bulunmamaktadır çünkü obezite ameliyatları hipertansiyonu yüzde 50-85 oranında tedavi etmektedir.
TEHLİKELİ VE GEREKSİZ
Son dönemde maalesef bir çok meslektaşımız ve hatta hastanelerimiz diyabeti farklı bir şekilde tedavi etmekte olduklarını vurgulayan haberler ile gündeme gelmektedirler. Hele ki “Diyabeti bitiriyoruz!”, “İnsülin iğnelerini kaldırıp atın!” vs benzetmeli çıkarımlar son derece tehlikeli ve gereksiz sorunlarla karşılaşmamıza neden olabilir. Bugün için ülkemizde Sağlık Bakanlığı, SGK ve Türk Tabipler Birliği (TTB) bünyesinde diyabetin cerrahi tedavisine yönelik tariflenmiş hiç bir özel ameliyat tipi bulunmamaktadır.
Uzun yıllardır bu alanda çalışmalar yapan, yurtiçi ve yurtdışı bir çok merkezde çalışmış birisi olarak “diyabet cerrahisi” kavramının yerine “metabolik cerrahi” kavramının kullanılmasını öneriyorum. Tabi ki bu bir öneri, kimseyi buna zorlayamam. Ancak kendilerini özellikle obezite ve diyabet cerrahı olarak tanımlayan meslektaşlarımın olası etik ve hukuki sorunlarda karşılaşacakları problemlere karşı dikkatlerini çekmeyi bir hekim olarak görev biliyorum.”
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!