Konforunuz için beslenmeyin!

0
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, bazen sadece kendimizi rahat ve güvende hissetmek için tok olduğumuz halde yemek yediğimize dikkat çekiyor. Şeber, bu alışkanlıktan vazgeçmenin yollarını anlatıyor.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu 'İyi Yaşa” platformunda önerilerde bulunan Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, “sadece kendinizi daha rahat, güvende ve bilindik hissetmek için bazen tok olduğunuz halde de yemek yediğimizi belirtiyor. Şeber sözlerine şöyle devam ediyor: “Gece vakti kendinizi buzdolabının önünde buluyor olmak alışkın olduğunuz konforu yiyeceklerde arıyor olabileceğinizin göstergesi mi?”

İşte Şeber’e göre konfor alanı, konfor yiyecekleri ve konfor için sağlıktan vazgeçmemenin yolları…

ADI KADAR ÇEKİCİ OLMAYAN ALAN: KONFOR ALANI
Kendimizi daha rahat hissettiğimiz her alan konfor alanımız. Yıllardır içinden çıkamadığımız, değiştirmek istediklerimiz hakkında yol alamadığımız ve vazgeçmemiz gerektiği halde alışkanlık çıkmazı nedeniyle değiştiremediğimiz her şey bu alana ait aslında. Konfor alanı en kısa tabiri ile egomuzun bizi içinde tutmaya çalıştığı, sadece öğrendiklerimiz üzerinden ilerlediğimiz ve yeni bir şey öğrenmekten ve değişimden kaçındığımız alan olarak tanımlanabilir. Yani konfor alanının dışı bilmediğimiz her şey.

Bu alanda kendimizi rahat hissettiğimiz bütün alışkanlıklarımız da bizimle birlikte. O nedenle beslenme alışkanlıklarımız, besin tercihlerimiz, hareket ve fiziksel aktivite alışkanlıklarımızda aslında bu alanın içerisinde. Yanlış yaptığınızı biliyor ve yanlış yaptığınız konuda adım atmaya üşeniyorsanız konfor alanının cazibesine kapılmışsınız demektir. O her gece yediğiniz bir paket gofret veya yarım paket çikolata da o konfor alanının kolay fark edilmeyen askerleri aslında.

NEDEN BAZI BESİNLER RAHAT HİSSETTİRİR? KONFOR YİYECEĞİ NEDİR?
Bazı besinlerin içerdikleri besin öğeleri sebebi ile daha sakin ve dingin hissettirdikleri biliniyor. Yine dengesiz beslenme sonucunda herhangi bir mineral veya vitamin yetersizliği oluştuğunda kişinin daha mutsuz, tedirgin, agresif, uyuşuk hissettiği veya depresyona girme riskinin arttığı bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış gerçekler. Ancak bu besinlerin dışında bir de alışkanlıklarımız sebebi ile tüketerek rahatladığımız yiyecekler var. Kendimizi rahat, huzurlu ve güvende hissetmek için farkında olmadan yöneldiğimiz ve baş edemediğimiz öfke, sıkıntı, huzursuzluk, belirsizlik ve kaygı gibi durumları bastırabilmek için tercih ettiğimiz yiyecek ve içecekler mevcut. Bu kimi için çikolata, kimi için makarna, bazı kişiler için fast-food bazıları için cips.

Aslında kendimizi güvende hissetmek için bilindik alandan çıkmamak adına daha öncesinde güvensiz, mutsuz, depresif hissettiğimiz anlarda bize güven duygusu veren yiyeceklere yeniden yeniden farkında olmadan yöneliyoruz. İşte bu yiyecekler konfor yiyecekleri olarak adlandırılıyor.

KONFOR BESİNLERİNİ NEYE GÖRE
Yapılan araştırmalar konfor besinlerini seçmemizi sağlayan faktörlerin birden fazla ve birbiri ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Şu ana kadar kesinliği emin olunan iki faktör; cinsiyet ve o gün kişinin nasıl hissettiği. Yani kadınların ve erkeklerin konfor besin tercihleri birbirlerinden daha farklı. Ayrıca kişi öfkeli hissediyorsa başka bir besine, üzgün hissediyor ise başka bir besine yönelebiliyor.

Kadınların en sık tercih ettiği konfor besinlerinin başında çikolata, dondurma ve kurabiye gelirken; erkeklerin en çok yöneldiği konfor besinleri dondurma, pizza ve makarna. Araştırmacılar aradaki farkın erkeklerin daha çok öğün tüketmeyi kadınların ise atıştırmayı sevmelerine bağlamış. Tabi burada diyet yapma faktörünün de etkisi var. Kadınlar daha sıklıkla diyet yaptıkları için atıştırmalıkları öğünlere göre daha masum görebiliyor, oysaki tüketim miktarına göre atıştırmalıklar ana öğün kalorini ezip geçebilir. Yine başka bir bilimsel araştırmanın sonucuna göre, kadınların en sık söyledikleri diyet yalanı “sadece ufak bir parçaydı”. Bu diyet yalanı aradaki tercih farklarını açıklamaya yeterli gibi gözüküyor.

KONFOR YİYECEKLERİ HAPİSHANESİNDEN ÇIKMAK
*Bu konuda birçok bilimsel araştırma ve uygulama yapılmış olsa da bu hapishaneden çıkmak için önerilen çözüm yolları aşağıdaki ortak noktalarda buluşuyor.
*Konfor yiyeceğine yöneldiğiniz anların; kendinizi ve duygularınızı fark etmek için eşsiz anlar olduğunu düşünün… Çünkü rahatsızlık hissettiğimiz her durum eğer doğru mesajı alıp doğru sebepleri bulabilirsek bizi gelişime doğru götürür.
*Ne hissettiğinizi tanımlayın… Herhangi bir yiyeceğe sadece rahatlama isteği ile yöneldiğinizi anladığınızda başta ne hissettiğinize odaklanın. Öfke mi, üzüntü mü, mutluluk mu? Başta duygunuzu tanımlayın. Böylelikle zaman içerisinde hangi his ile hangi besine yöneldiğinizi ve hangi durumların/olayların sizde konfor gıdalarına yönelme isteği yarattığını belirlemiş olursunuz. Sonuca ulaşmanın tek yolu sebebi bulmaktır.
*Oyalanmanın başka bir yolunu bulun… Genelde konfor besinlerine ihtiyaç duyduğumuz anlar 15-20 dakika arasında son bulur. Bu nedenle bir şeyler atıştırmaya ihtiyaç duyduğunuz anda başka bir aktivite ile bir süre geçirmeye çalışın. Bir arkadaşınızı arayabilir, bilgisayar oynayabilir veya ne zaman düzeltmeye üşendiğiniz dolabınızı düzenleyebilirsiniz.
*Kendinizi suçlamaktan artık vazgeçin… Eğer ne yaptıysanız olmadı ve yiyecek aklınızdan çıkmadı ise yerken veya yedikten sonra suçlu hissetmekten vazgeçin. Sadece kendinizi, yiyeceği ve yeme anını gözlemleyin. Bedeninizde, zihninizde ve duygularınızda oluşan değişiklikleri takip etmek zamanla farkındalığınızı arttırarak, yiyecekleri bir çeşit duygusal uyuşturucu olarak kullanmanıza engel olacaktır.
*Kıtlık psikolojisine girmeyin… Konfor besinleri ile ilgili görüş ve davranışlarınızı değiştirmeye çalıştığınız dönemde, sevdiğiniz besinleri bir daha hiç tüketemeyecekmiş gibi düşünerek kıtlık psikolojisine girmeyin. Hayır dediğiniz yiyeceğin Dünyadaki son besin olmadığını unutmayın. *Alışkanlıklarınızı yenileyebildiğinizde her besinden yeniden tüketebileceğinizi unutmamak sürece adapte olmanızı kolaylaştırır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !