Güneş ışığının sebep olacağı 7 göz hastalığı

0
Güneş yüzünü göstermeye, gözlerimizi kamaştırmaya başladı. Açık alanlarda geçirilen süre arttı, güneşten yayılan ultraviyole ışınları sağlığımızı tehdit eder hale geldi. 

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, gözün güneş ışınlarından korunmadığı zaman oluşabilecek olumsuz etkileri anlattı. Coşar; “Güneşin ultraviyole ışınları, gözlerimize pek çok zarar verebilir. Bu zararlardan korunmak için UV filtreli güneş gözlüğü veya fotokromik(güneşte rengi koyulaşan) gözlük camı kullanılmalıdır” uyarısı yaptı

Sıcakların da artmasıyla sosyal yaşamını açık alanlarda geçirenler güneş ışını tehlikesiyle karşı karşıya. Güneş mor ötesi yani ultraviyole denilen ışınlarıyla gözün tüm tabakalarına zarar verebiliyor. Kalıcı güneş yanıklarına sebep olabilen bu ışınlara maruz kalmamak için ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü veya fotokromik gözlük camı kullanmak gerekiyor.

Güneş Işığı Birçok Hastalığa Zemin Hazırlıyor
Ultraviyole ışınların gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ve uzun yıllar içinde oluşturabileceği hasarlar konusunda bilgiler veren Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, gün ışığının sebep olabileceği 7 hastalığı sıraladı:

1-Göz kapağı cildine hasar: Cildin diğer tüm bölgeleri gibi göz kapakları da radyasyondan etkilenir. Ama kapak derisi daha ince olduğundan, daha fazla koruma gerekir.
2-Gözlerde yaşarma ve ışık hassasiyeti (fotokeratokonjonktivit): Aşırı güneş ışığına maruz kalma, bu duruma yol açabilir ve gözleri kapalı tutma ihtiyacı yaratır. 6-12 saat içinde bu durum düzelir.
3-Gözde et (pterjiyum): Gözde et oluşumunun ultraviyole ile ilişkisi kesin olarak saptanmıştır.
4-Gözün akında sarımsı renkte kabarıklıklar oluşabilir.
5-Gözün şeffaf tabakasında olan sarı lekelere neden olabilir
6-Katarakt: gözümüzdeki lensin şeffaflığını yitirmesinde ultraviyole ışınların etkisi çok fazla.
7-Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı: Güneşin UV ışınları, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı için de risk faktörüdür. Bu hastalık görmeyi tehdit eden önemli bir hastalıktır.

Ultraviyole ışınlardan fotokromik gözlük camları ile korunun
Ultraviyole ışınların zararlı etkileri kaybolmaksızın yıllar içinde birikme özelliğine sahip olduğundan bu ışınlardan her mevsim ve günün her saati korunmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Banu Coşar, “Fotokromik camlar, kapalı mekanlarda şeffaf olup, güneş ışığı ile karşılaşınca rengi koyulaşan camlardır. Güneşin UV ışınları, gözlerimize pek çok zarar verir. Bu zararlardan korunmak için güneş gözlüğü veya fotokromik gözlük camlarının kullanılmasını öneriyoruz” dedi.





Fotokromik gözlük camlarını tercih etmek için 3 neden
Fotokromik gözlük camlarının sağladığı avantajlardan da bahseden Prof. Dr. Banu Coşar; “Bu camların en büyük avantajı bizi 2 gözlük kullanmaktan; yani hem şeffaf hem de güneş gözlüğü kullanmaktan kurtarması. Çünkü fotokromik camlı gözlükler hem kapalı mekanlarda, hem de açık havada ve güneşte kullanılmak için dizayn edilmiştir” vurgusu yaptı. Fotokromik gözlük camlarının işlevselliği konusuna da değinen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar; fotokromik camları tercih etmek için 3 neden sıraladı:

1-Konfor: Güneşin; gözlerimizi kısma, tek gözümüzü kapatma ihtiyacı doğuran parlaklığı karşısında rahat etmemizi sağlar. Fotokromik cam seçiminizde, güneşe karşı 90 saniye gibi kısa bir sürede en az yüzde 45 koyulaşan camları tercih edin. Yine bu camların güneşsiz bir alana geçtiğinizde bir dakika içinde yüzde 20’nin üzerinde açılabiliyor olmasına dikkat edin. Bunları gözlükçünüze de sorun.
2-Göz sağlığı: Fotokromik camlar yukarıda saydığımız göz hastalıklarından gözlerimizi korur.
3-Estetik: Eskiden fotokromik camların demode bir görünümleri vardı. Şimdi ise doğal renk seçenekleri ve modern görünüşleriyle çok cazibeli seçenekler bulmak mümkün.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !