Çocukları siber zorbalıktan korumanın 5 yolu

0
Bu aralar yaz tatilinin keyfini çıkarmakla meşgul olan çocukların internette geçirmek için her zamankinden daha çok zamanı var. Çeşitli konularda bilgilenmek, sosyalleşmek ve oyun oynamak gibi amaçlarla genellikle keyifli vakit geçirdikleri dijital dünya, zaman zaman bazı problemleri de beraberinde getirebiliyor. 

Bunlardan birisi de tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok çocuğun hayatını olumsuz etkileyen siber zorbalık. Siber zorbalık, genellikle iletişim ortamlarında bir veya bir grup çocuğun bir diğeri hakkında olumsuz konuşması, onu dışlaması, dalga geçmesi, provoke etmesi, istenmeyen mesajlarla sürekli olarak rahatsız etmesi gibi birçok şekilde vücut bulabiliyor.

Okulda başlayıp internette devam etme ve tatil dönemlerinde artma olasılığı yüksek olan siber zorbalık, çocukların internet üzerinde karşı karşıya kalabileceği başlıca tehlikeler arasında. Kaspersky Lab’ın son bir yıl içerisinde iconKids & Youth ile gerçekleştirdiği bir anket, dünya çapında her 10 çocuktan 6’sının siber zorbalık konusunda endişe duyduğunu ortaya çıkardı.

Şirketin Türkiye’de gerçekleştirdiği Tüketici Güvenliği Riskleri Anketi’ne katılan ve çocuk sahibi olan kullanıcıların ise %32’si çocuklarının siber zorbalık kurbanı olabileceğinden korkarken, %7’si çocuklarının son 12 ayda en az bir siber zorbalık olayının kurbanı olduğunu söylüyor. %27’lik bir kesim ise çocuklarının çevrimiçi ortamlarda ne yaptığına dair bir kontrol sağlayamadıklarını itiraf ediyor ve buna rağmen yalnızca %19’luk bir kısım çocuklarını internetteki tehditlerden koruyabilecek yazılımları kullanıyor.

İşte çocuğunuzun siber zorbalığa karşı güvende olması için yapabilecekleriniz:

Onunla konuşun
Çocuğunuz internetle tanışır tanışmaz ona siber zorbalığın ne olduğuna dair bilgi vermeniz iyi olacaktır. Başına neler gelebileceğini anlamalı ve siber zorbalıkla karşılaşırsa kendisine yardım edilebileceğini bilmeli. Ayrıca, kurban ister kendisi, isterse bir başkası olsun, yardım edilebilmesi için çekinmeyerek sizinle açık açık konuşması gerektiğini ona uygun bir dille anlatıp güven verin, onu cesaretlendirin.

Kurallarınızı belirleyin
Çocuklarınıza başkalarını küçük düşürecek veya onları üzecek şeyler söylememeleri gerektiğini öğretin. Çocuğunuz yalnızca siber zorbalık kurbanı değil, siber zorbalığı uygulayan kişi de olabilir. Bu yüzden onu durum hakkında bilgilendirin; bu eylemin çok yanlış olduğunu ve ne gibi tatsız sonuçlar doğurabileceğini anlatın.

Cihazını elinden almak çözüm değil
Çocuğunuzun elinden cihazını alarak benzeri bir durumun tekrarlanmasını engelleyebileceğiniz fikrine kapılmayın. Bunun yerine, ona bazı temel güvenlik ve gizlilik kurallarını öğretin. Bu kuralların ne olduklarını, ne anlama geldiklerini ve özellikle de sosyal ağlarda neden bu kadar önemli olduklarını anlatın. Çocuğunuza cihazları veya sosyal medya hesapları özelinde gizlilik ve güvenlik ayarlarını nasıl değiştirebileceklerini, fotoğraflarının ve verilerinin yabancılar tarafından görülmesini nasıl engelleyebileceklerini gösterin.

Okul görevlileri ile konuşun
Çocuğunuzun sosyal medyada iletişim kuracağı kişiler ilk etapta okul arkadaşları olacaktır. Çocuğunuza siber zorbalık yapan kişi okulundan veya sınıfından olabilir. Bu yüzden okul otoriteleri ile konuşarak olası sorunları detaylı bir şekilde öğrenebilir ve gereken adımları birlikte atabilirsiniz.

Bir güvenlik yazılımından destek alın
Çocuklarınızın bilgisayar ve mobil cihazlarında ne yaptığını daima arkalarında durarak takip edemezsiniz. Ebeveyn denetimi özelliği sunan çeşitli güvenlik yazılımları sayesinde işiniz bir hayli kolaylaşabilir. Örneğin Kaspersky Safe Kids, çocuklarınızın internet kullanımını belli çerçeveler içinde sınırlandırmanızı, sakıncalı siteleri engellemenizi ve daima nasıl sitelere giriş yaptıklarını takip etmenizi sağlıyor. Böylece çocuğunuz tehlikelerden uzak bir şekilde dijital dünyanın sunduklarından güvenle faydalanabilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !