Miyom oluşumuna yol açan 10 faktör

0
Miyomlar, rahimde ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümör olarak adlandırılıyor. 

35-40 yaş arasındaki kadınların %30-40'ında görülüyor. Miyomlar tedavi edilmediği takdirde zamanla büyüyerek idrar kesesi ile kalın bağırsağa baskıya, gebelikte düşüklere ve ani kanamalara neden olabiliyor. Memorial Dicle Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Yunus Çavuş, miyom oluşumunu tetikleyen 10 neden hakkında bilgi verdi.

Östrojen miyomların büyümesine neden olur

Miyomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, östrojen hormonunun miyomların büyümesine yol açtığı bazı araştırmalarda gösterilmektedir. Vücuttaki östrojen düzeyleri, vücudun doğal seyrine bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Örneğin; gebelikte östrojen seviyesi artar, menopozda ise düşer. Bazı ilaçlar da östrojen düzeylerinde değişikliğe neden olabilir. Ayrıca çevresel ve genetik faktörlerin de miyom oluşumunda etkisi olduğu düşünülmektedir.

Miyom oluşumunu tetikleyen nedenler;

1.Hiç doğum yapmamak,
2.Adet döneminin çok erken yaşta başlaması,
3.Düzensiz beslenme,
4.Aşırı kilo,
5.Aşırı alkol kullanmak,
6.Ağırlıklı olarak kırmızı et ve şarküteri ürünleriyle beslenmek
7.Östrojen ve progesteron fazlalığı nedeniyle oluşan hormonal dengesizlik
8.Yüksek tansiyon
9.Aşırı stres
10.Genetik faktörler

35 yaş sonrası düzenli muayene

Miyomlar genellikle herhangi bir belirti vermez. Muayene sırasında tesadüfen tespit edilir. Ancak çoğu zaman büyüme ile orantılı yani hastalığın ilerlediği durumlarda, aşırı miktarda adet kanamaları, sık idrara çıkma, karında büyüme ve şişlik, adet dönemlerinde kuyruk sokumunda ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle 35 yaş sonrası her yıl düzenli jinekolojik muayene yaptırılması çok önemlidir.

Ameliyat altın standart

Miyomların kalıcı ve kesin tedavisi ameliyattır. Tedavide kullanılan bazı ilaçlar yumurta üretimini baskılayıp geçici bir süre menopoz etkisi yaratarak miyomların küçülmesini sağlayabilir. Bu uygulama genellikle cerrahi öncesi miyomların küçülmesini sağlamak ve kanamayı azaltmak için kullanılır. Miyomun büyüklüğü, sayısı, bulunduğu yer, hastanın yaşı ve gebelik planlaması ameliyatın şeklini belirler.

Hasta konforu sağlayan kapalı cerrahiler

Miyomektomi, miyomun rahim duvarından çıkarılması işlemidir. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda, rahmin korunmasını sağlayan bir yaklaşımdır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik ya da açık cerrahi ile yapılabilir. Miyom ameliyatları günümüzde artık kapalı olarak yapılabilmektedir. Hastanın karın bölgesine özel aletler ile girilerek açılan birkaç delikten yapılan ameliyatlar, açık cerrahiye göre hastaya ayrıcalıklar sağlar.

Laparoskopik miyomektomi;
Hastanede yatış süresini kısalır.
Kanama, enfeksiyon ve fıtık riskini azaltır.
Ortaya çıkacak karın içi yapışıklık riskini en aza indirir.
Kısa sürede iyileşme sağlar ve daha az ağrıya neden olur

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe