Beslenmede dikkat edilmesi gereken 7 kural

0
SaÄŸlıklı bir vücut için beslenme önemli bir yer tutarken, siroz veya kronik karaciÄŸer hastaları için doÄŸru beslenme hayati önem taşıyor. SaÄŸlıklı kiÅŸilere göre neredeyse 2 misli enerji ve proteine ihtiyacı olan kronik karaciÄŸer hastalarının basit ÅŸeker, hazır market ürünleri ve fast food beslenme tarzından uzak durması gerekiyor. 

Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Oya Yönal, karaciğer hastalıklarında beslenmenin önemi ve tüketilmesi gereken gıdalar hakkında bilgi verdi.

Beslenme bozukluğu karaciğer komasına yol açabilir

Gıdaların ince bağırsaklarda sindirim ve emiliminden sonra kan yoluyla doğrudan ulaştığı karaciğer, kan kimyasının düzenlenmesi ve vücut beslenme dengesinin kurulmasında birinci role sahiptir. Bağırsaklardan gelen maddelerden yaşayabilmek için gerekli protein, şeker, kolesterol ve vitamini üreten karaciğer bu maddelerin metabolizmasında merkezi rol oynamaktadır. Siroz başta olmak üzere kronik karaciğer rahatsızlıklarında, kan kimyasında yaşanan sorunlarla birlikte yaygın olarak beslenme bozukluğu görülmektedir. Beslenme bozukluğunu kontrol altına alamayan hastalarda karaciğer koması ve enfeksiyon riski yaşanabilmektedir.

Hızlı kilo vermek de karaciğeri yağlandırıyor

Beslenme bozukluklarının nedenleri arasında; yetersiz gıda alımı, emilim sorunları, protein sentezinde azalma, yağ oksidasyonunda artma, insülin direnci ve enerji kaybının artması gelmektedir. Siroz gelişmemiş kronik karaciğer hastalarının bilinen dengeli beslenme kurallarına uymaları yeterlidir. Günde 0,8-1 gr/ağırlık protein, 30-35 kalori/ ağırlık enerji almaları gereken yetişkin hastaların gereksiz ilaç kullanımından ve özellikle alkolden uzak durmaları gerekmektedir. Aşırı kilolu ve obez kişilerde karaciğer yağlanması gelişebileceği gibi hızla kilo vermek de aynı etkiye neden olabilmektedir.

Enerjiniz düşmesin

Siroz hastalarının enerji gereksinimi sağlıklı insanlardan %50 oranında daha fazladır. Sağlıklı bir erişkin günde 1500-2000 kalori alırken, sirozlu erişkinlerin 2300-3000 kalori alması gerekmektedir. Karaciğer hastasının günlük enerjinin yarısı karbonhidrat olarak adlandırılan basit ve bileşik şekerlerden, üçte biri yağlardan ve geri kalanı proteinlerden gelecek şeklide hesaplanmalıdır. Karında su toplanması, yaygın şişlikler ve kanda tuz miktarının azalması durumlarında su ve tuz kısıtlaması uygulanmalıdır. Bu hastaların düzenli idrar söktürücü kullanmaları ve poliklinik kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Tuz tüketiminde 1-2 gram aşılmamalıdır.

Beslenmede dikkat edilmesi gereken 7 kural


  • Enginar: A ve B vitaminlerinden zengindir. Ä°drar sökücü ve antioksidan özelliÄŸi bulunan enginar karaciÄŸer hastalığının ilerlemesini yavaÅŸlatabilir.
  • Multivitamin desteÄŸi: Kronik karaciÄŸer hastalarına antioksidan ve Multivitamin preperatlarının verilmesi önem taşımaktadır.
  • Bulgur ve baklagiller: Çay ÅŸekeri, çikolata, bal, reçel, kola, gazoz gibi basit ÅŸekerli gıdalar az tüketilmelidir. Basit ÅŸekerler kan ÅŸekerinin hızlı yükselip düşmesine neden olur. Bunun yerine kan ÅŸekerinde ılımlı yükselmeye neden olan ve kan ÅŸekerinin uzun sürede istenen düzeyde kalmasını saÄŸlayan bileÅŸik ÅŸekerli gıdalar önerilir. KaraciÄŸer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileÅŸik ÅŸeker içeren gıdalar önerilir.
  • Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciÄŸer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
  • Et ve yumurta: 1 yumurta büyüklüğündeki et, bir yumurta ve 4 yemek kaşığı bakliyata eÅŸdeÄŸerdir. Beslenme de deÄŸiÅŸim bu oranlar göz önüne alınarak yapılmalıdır.
  • Süt ürünleri: 1 su bardağı süt, bir su bardağı yoÄŸurt, bir kibrit kutusu peynir ve 2/3 kibrit kutusu kaÅŸar peyniri eÅŸdeÄŸerdir. YoÄŸurt tüketilen gün karşılık gelen süt veya peynir azaltılmalıdır.
  • Tahıllar: 2 dilim ekmek, 4 yemek kaşığı makarna, pirinç pilavı ve bulgur pilavına eÅŸdeÄŸerdir. Günlük denge bu oranlara göre ayarlanmalıdır.
  • Kronik karaciÄŸer hastaları ve özellikle siroz hastalarında özel beslenme programı düzenlenmelidir. SaÄŸlıklı bireylere göre bir buçuk misli enerji ve protein gereksinimleri olan karaciÄŸer hastalarının gereksiz yere protein ve diyet kısıtlamasına yönelmesi beslenme yetersizliÄŸine ve hastalığın ilerlemesine neden olabilmektedir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !