'Bilinç' ve 'Bilinçaltı' terimleri, psikolojide zihin durumunu tanımlamak için çeşitli şekillerde kullanılırlar. Ancak sahip oldukları özellikler nedeniyle birbiriyle karıştırılıp kavram yanılgılarına neden olabilmektedirler.
İnsan zihni, bilinçli zihin ve bilinçaltı zihin olarak kategorilendirilir. Bu sınıflamayla, insan tutumlarını ve davranış kalıplarını nasıl tanımladıklarına ilişkin olarak analiz etmek için çeşitli araştırma çalışmaları yapılmıştır. Aslında temel zihinsel işlevler ve süreçler bilinç ve bilinçaltı arasındaki farkı yaratmaktadır. Bilinçli zihin, mantıksal düşünmeyi gerçekleştirirken, bilinçaltı zihin istemsiz eylemleri yönetmektedir.
Bilinç, dikkat etme, akıl yürütme ve rasyonelleştirmeden sorumludur. Örneğin, bir kişiden bir matematik problemi çözmesi istenirse, bilinçli zihin işlemi yapar ve cevabı ortaya koyar.
Ayrıca gönüllü olarak yaptığımız tüm günlük aktivitelerimizi kontrol ettiği de bilinmektedir. İnsan kendi zihninin bekçisidir. Alıcı duyumlar, düşünceler, konuşma, resimler, yazı ve fiziksel aktiviteler yoluyla dış dünyayı ve içsel benliğini takip eder, onlarla iletişim kurar.
Bilinçaltı zihin, günlük yaşamda alınan tüm istemsiz eylemlerden ve derindeki bilgilerden sorumlu olan zihin bölümü olarak tanımlanır. Örneğin, sürekli nefes alma, kan dolaşımı ve kalp atışının bireyin bilinçaltı tarafından kontrol edildiği düşünülmektedir. Ancak, kişi nefes alış verişine dikkat etmeye başlarsa ve onu kontrol etmeye çalışırsa, uzun süre gerçekleştirilemese bile bilinçli zihin bir süreliğine harekete geçer. Bu oldukça önemlidir. Çünkü bazı bilinçaltı süreçlerinin bilinç bölümüne taşınabileceğini gösterir.
Ayrıca, tüm duygularımız bilinçaltı zihin tarafından kontrol edilir. Bu nedenle, çeşitli koşullara tepki olarak, onları yaşamak istemesek de, üzüntü, korku ve endişe gibi olumsuz duygular hissedebiliriz.
Bilinçaltı zihnin, bireysel inançların, tutumların ve anıların yığıldığı depolama yeri olduğu da düşünülmektedir. Olumlamalar bilinçli bir düzeyde yapılır, ancak bilinçaltı zihin tarafından filtrelenme eğilimindedir ve genellikle inanç sistemiyle el ele gitmezler.
Bu nedenle, birinin inancını değiştirmenin ideal yolu, bilinçaltını inanç ögesinin arkasındaki mantığı elde etmeye rasyonel bir şekilde ikna etmektir. İlginç bir şekilde, bilinçaltı hatıraları, güçlü veya belirli bir tetikleyici ile kolayca bilinç düzeyine getirilebilir.
Bilinçli zihin, mantıksal ve entelektüel süreçler üzerinde kontrolü ele alır. Bilinçaltı zihin ise, esas olarak fiziksel işlevler üzerinde kontrole sahiptir. Karar verme, yaşamla ilgili ayrıntılar, planlama, strateji oluşturma, dil yoluyla iletişim ve organizasyon becerileri, bilinçli zihin tarafından gerçekleştirilen bazı işlevlerdir. Bilinçaltı işlevleri ise nefes alma ve sindirim, hafıza, duygular, duygular, inançlar, tutumlar ve içgüdüler şeklinde sayılabilir.
Bilinçli zihnin, kişinin şu anda bazı içsel zihinsel işlevleri ve dışsal olayları içeren bir olay hakkındaki farkındalığından sorumlu olduğu bilinmektedir. Örneğin, bir kişi kendi nefes alma düzenine dikkat ederken pencereden esen rüzgara konsantre olabilir. Bilinçaltı zihin ise hem içsel zihinsel işlevlerin hem de dışsal olayların farkında değildir.
Beyninizin sürekli değiştiğini biliyor muydunuz? Bilinç ve bilinçaltı dikkatlice birbirine bağlanır. Eski bağlantılar sürekli kopar ve yenileri oluşur. Aslında bu bağlantıların nasıl oluştuğunu belirleyen şeylerden biri de düşüncelerinizdir. Bilinçsiz zihninizi, geçersiz kılarak bilinçaltınızı şekillendirmek için kullanabilirsiniz. Bu kolay bir süreç değildir, tutarlılık gerektirir. Ama yapılabilir.
Hedeflerinizi ve arzularınızı desteklemek için bilinçaltınızı eğitmeye başladığınızda, başarıya giden yola çıkmış olursunuz. Beyniniz, hedeflerinize ulaşmanız için sizi güçlendirecek yeni bağlantılar kurmaya başlar. Korkunuz ve endişeniz azalır. Onların yerine güven ve kararlılık elde edersiniz.
Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. 24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik sertifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen olarak da İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde ICF Koçluk eğitimlerini yürütmektedir. ThetaHealing uzmanlığına sahiptir ve düzenli olarak çevrimiçi ya da yüz yüze seminerler vermektedir.