Pandemi sürecinde hareketsizlik ve dengesiz beslenme nedeniyle alınan fazla kilolar da bu kiloları verme süreci de kişiyi mutsuz edebiliyor.
Diyet yaparken tartı odaklı yaÅŸanmaması gerektiÄŸini söyleyen uzmanlar, bu durumun strese yol açabileceÄŸine dikkat çekiyor. Diyet yaparken profesyonel destek alınabileceÄŸini belirten uzmanlar, “Süreci profesyonellere bırakın. Tartı odaklı yaÅŸamak iniÅŸli çıkışlı göstergelerle motivasyonunuzu düşürebilir” uyarısında bulunuyor. Eski baÅŸarısız diyet denemelerinin unutulmasını tavsiye eden uzmanlar, yeni sayfa açılmasını öneriyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, diyet sürecinde yaşanan psikolojik durumlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
En büyük motivasyon kaynağınız, diyete baÅŸlama nedeniniz…
Diyet sürecine baÅŸlamadan önce ilk olarak cevap verilmesi gereken sorunun “Neden?” olması gerektiÄŸini aktaran Merve Umay CandaÅŸ Demir, “Neden kilo vermek-almak istendiÄŸine, neden kilo vermeye-almaya ihtiyaç olduÄŸu sorusuna doÄŸru cevap verilebilirse, doÄŸru baÅŸlangıç yapılmış olacaktır. SaÄŸlık problemleri, beden algısı, form, ortalama deÄŸerler ve öncelikle neden diyet yapmak istediÄŸinizi bilmeniz, size hem motivasyon kaynağı olacak hem de doÄŸru bir yol haritası çizmenizi saÄŸlayacak. Bilinçsiz diyet bedensel ve ruhsal saÄŸlığı olumsuz etkiliyor, kısa vadeli kazanımlar uzun vadeli zararlara yol açıyor” diyor.
Geçmişin tecrübelerini edinin ama yüklerini taşımayın!
Diyet sürecine hazırlanırken neden kilo alınıp-verildiÄŸinin bulunmaya çalışılması gerektiÄŸini kaydeden Merve Umay CandaÅŸ Demir, cevapsız soruların stres ve kaygı yaratacağını ifade ederek “Vücudunuzu suçluluk psikolojisi altında üzmemek için kilo verme-alma nedenlerini bir uzman desteÄŸi ile arayabilirsiniz. Yoksa duygusal açlık mı yaşıyorsunuz? GeçmiÅŸe odaklanmayın. Diyet sürecinin geçmiÅŸ baÅŸarısız deneyimleri sizi negatif düşüncelere sürüklemesin. GeçmiÅŸin tecrübelerini edinin ama yüklerini taşımayın. Yeni bir sayfa açıyorsunuz” diye konuÅŸtu.
Diyetisyeninizi severseniz başarı gelecektir
Ä°lk adımın neden diyet yapmak istendiÄŸine verilen “doÄŸru cevap” ile atılacağını, sonra da vücut deÄŸerleri ve uygun diyete yatkınlığının öğrenmek için en uygun diyetisyenin seçilmesi gerektiÄŸini söyleyen Merve Umay CandaÅŸ Demir, diyetisyen seçiminde iletiÅŸim becerileri, güven, alan yeterliliÄŸi, motivasyon, destek gibi ikili uyumu etkileyecek özelliklere dikkat edilmesini tavsiye ederek “Unutmayın, diyet kiÅŸiseldir ve doÄŸru iletiÅŸim baÅŸarıyı getirir. Diyetisyeninizi severseniz baÅŸarı gelecektir” uyarısında bulundu.
Kilo bir suç nedeni değil
Kilo almak, kilo vermek, fazla kilolu olmak, çok zayıf olmak gibi durumların bir suç, mahcubiyet, utanç özelikleri taşımayacağını belirten Uzman Klinik Psikolog Merve Umay CandaÅŸ Demir, “Buradaki tek kaygı beden ve ruh saÄŸlığı tehdididir. Kendinizi sevmekten vazgeçmeyin. Özel olduÄŸunuzu, varlığınızın baÅŸlı başına anlam taşıdığını unutmayın” dedi.
Süreci profesyonellere bırakın
Diyet yaparken tartı odaklı yaÅŸanmaması geriktiÄŸini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Merve Umay CandaÅŸ Demir, bunun strese yol açacağını kaydetti. Diyetisyenle alınan yolda zaten kilo takibinin kontrol altında olacağını vurgulayan Demir, “Süreci profesyonellere bırakın. Tartı odaklı yaÅŸamak iniÅŸli çıkışlı göstergelerle motivasyonunuzu düşürebilir. Kilo verme-alma sürecinde zamana dikkat edin. Kısa süreli fazla kilo deÄŸiÅŸimleri bedensel algınızı bozabilir. Aynada kendinize düşman yaratmayın. Aynalar rakibiniz deÄŸildir” diye konuÅŸtu.
Diyet mutsuz ediyorsa psikolojik destek alın
Kilo takıntısı olmaması gerektiğini söyleyen Merve Umay Candaş Demir, ideal kilonun diyetisyen tarafından belirleneceğini ifade etti. Hayat içerisinde ideal kilonun altına düşülen ya da üstüne çıkılan durumlar olacağını dile getiren Demir, erken tedbirlerle kontrol altında tutulabileceğini ve bireylerin kendilerini tartıda mutsuz bırakmaması gerektiğine dikkat çekti.
“Diyet deneyimleri sizi depresyona sürükleyebilir” uyarısında bulunan Demir, “Çağımız kilo verme-alma sürecini sadece diyet yapma ile sınırlı tutmuyor. Diyetisyen desteÄŸi almak ÅŸart; bunun yanında psikolojik destek gerektiren noktaları da kaçırmamak gerekiyor. Diyet dediÄŸimiz süreç, saÄŸlıklı bir yaÅŸam formu demek, dolayısıyla insan saÄŸlıklı yaÅŸam için kendine yatırım yaparken “mutlu” olamıyorsa, uzun süreli isteksizlik ve mutsuzluk hali yaşıyorsa muhakkak psikolojik destek almalıdır” diye konuÅŸtu.
Sağlıksız besinler yerine doğru besinleri koymalıyız
Beslenme programları, diyet listeleri hazırlanırken beynimizin beklentilerini göz ardı edemeyeceÄŸimizi hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay CandaÅŸ Demir, beynin de besinlerden beklentileri olduÄŸuna iÅŸaret etti. Merve Umay CandaÅŸ Demir, ÅŸu önerilerde bulundu: “SaÄŸlıksız besinlere alışkın haline getirdiÄŸimiz, tatmin ettiÄŸimiz beynimizi artık bu besinlerden kurtarmalıyız; yerine doÄŸru besinleri koymalıyız. Beyin saÄŸlığımızın beslenmeyle iliÅŸkisi artık uzmanlarca kanıtlanmış bir gerçek, bu konuda yazılmış kitapları, makaleleri muhakkak okuyunuz.”