Online seyahat bileti, araç kiralama ve otel rezervasyonu platformu obilet.com, sonbaharda şefleri ile ünlü 10 şehri keşfe çağırıyor. İskender kebap için Bursa, zeytinyağlılar için İzmir, deniz ürünleri için Antalya, rakipsiz kebaplar için Adana ve kaburga dolması için Mardin’e doğru yola çıkmanın tam zamanı…
Yaz sıcaklarının yerini serin bir sonbahara bırakmasıyla birlikte ülkemizin birbirinden güzel kültüre sahip şehirlerini keşfe çıkmanın zamanı geldi. Online seyahat bileti, araç kiralama ve otel rezervasyonu platformu obilet.com, bu sonbaharda sizi Anadolu’nun her biri birbirinden güzel mutfakları ve şefleri ile ünlü şehirlerimize doğru yolculuğa çıkarmaya davet ediyor. Hala “yerinde” keşfetmediğiniz lezzetler varsa zengin bir mutfak kültürüne sahip olan ülkemizin en batısından en doğusuna birçok yerel lezzeti denemek mümkün. Zeytinyağlıları ve Ege lezzetleriyle İzmir’i, Akdeniz mutfağından eşsiz örneklerle Antalya’yı, kültürlerin buluşma noktasındaki lezzet şöleni için Mardin’i, hamsili tarifler için Trabzon’u, İskender Kebabın izinde Bursa’yı, etli ekmek için Konya’yı, bir kağıda 40 mantı sığdıran iddialı mutfağıyla Kayseri’yi, rakip tanımayan kebaplar için Adana’yı, tantuni ve sıkmasıyla ünlü Mersin’i ve dolmalarıyla ünlü Malatya’yı ziyaret etmenin tam zamanı. Haydi, Anadolu lezzetleri sizi bekliyor!
İşte Türkiye'de gurme lezzetleri ile bilinen 10 şehir:
1.İzmir: Ege lezzetlerinin vazgeçilmezi; zeytinyağlılar
Ege mutfağının merkezi olarak kabul edilen İzmirli şefler deniz ürünleri, zeytinyağlı yemekleri ve bölgeye özgü otları ve sebzeleri ile iddialı. İzmir mutfağını sınırlarımız dışına taşıyacak lezzetlerin arasında lokma, keşkek, boyoz, kumru, şevketi bostan, zerde, sura, İzmir köfte gibi yerel lezzetler geliyor.
2. Antalya: Akdeniz mutfağının dünyaya açılan hali
Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetlerini sunan Antalya’da özellikle taze deniz ürünleri, kebaplar ve portakal bahçelerinden elde edilen narenciye ürünleriyle harmanlanan lezzetler Antalyalı şeflerin spesiyalleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin turizmde dışarıya açılan kapısı olarak da görebileceğimiz bu şehirde özellikle de 5 yıldızlı oteller içinde yer alan ünlü şefler sadece Akdeniz değil tüm Türk mutfağını turistlere tanıtan turizm elçilerimiz.
3. Mardin: Kültürlerin buluşma noktasında lezzet şöleni
Güneydoğu Anadolu’nun zengin mutfak kültürünün en güzel örneklerinden birini oluşturan Mardin mutfağı tam anlamıyla bir lezzet şöleni sunuyor. Mardinli şefler Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) gibi yöresel lezzetlerle damak tadını bilenlere ziyafet garantisi veriyor. Ülkemizin en geniş mutfak kültürlerinden birine ev sahipliği yaopan Mardin’de “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi denemenizi tavsiye ederiz.
4. Trabzon: Hamsili lezzetlerin kenti
Karadeniz bölgesi, ülkemizde farklı bir damak tadına sahip yerler arasında dikkat çekiyor. Bölge içinde Trabzon’un yeri ise ayrı. Hamsinin tavasından çorbasına hatta tatlısına her türlü halini sunarak Türk mutfağında eşsiz bir yere sahip olan Trabzon, mısır ekmeği, kuymağı, kara lahanası, pazılı kavurması, turşu kavurması, Akçaabat köftesi gibi yerel lezzetleriyle sadece Türk değil dünya mutfağı için de eşsiz bir kaynak niteliğinde.
5. Bursa: İskender Kebabın adresi
İskender kebap denince aklan ilk gelen yerlerden Bursa, sadece İskender’iyle değil başka lezzetleriyle adından söz ettiriyor. Mihaliç peyniri, dağ çileği ve İznik şeftalisi ise şeflerin her sunumda yardımcı olan yerel lezzetler arasında geliyor. Tatlılarıyla da iddialı olan Bursa mutfağı kestane şekeri, düğün helvası, İznik tatlısı gibi özgün tatlarla mutfağını zenginleştiriyor.
6. Konya: Etli ekmeği ile iddialı
Konyalı şefler içinde bulgurun bulunduğu bir çok lezzeti başarıyla sunmalarıyla tanınıyor. Bunun yanı sıra etli ekmeği, etli yaprak sarması ve mevlana şekerlemesi gibi geleneksel lezzetler Konya mutfağını temsil ediyor.
7. Kayseri : Bir kaşığa kaç mantı sığar?
Mantısı, pastırması, sucuğu, yağlaması, çemeni gibi bir çok lezzetiyle ünlü Kayseri mutfağı, Türkiye’nin hamur işi ve şarküteri ürünleriyle en iddialı mutfakları arasında geliyor. Bir kaşığa 40 mantı sığdırmayanın başarılı sayılmadığı Kayseri’de şefler, lezzetli yöresel yemekleri ve gastronomi alanındaki başarılarıyla şehirlerine UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 'Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi'ne eklemeyi başardılar.
8. Adana: Kebapta rakip tanımıyor
Türk mutfağının en lezzetli kebaplarının kaynağı olarak kabul edilen Adana, yöresel baharatlar ve dana kıymasıyla hazırlanan ve özellikle acı sevenler için ideal olan Adana kebabıyla sınırları Türkiye’yi aşan bir üne sahip. Adanalı şeflerse kebapta rakip tanımıyor.
9. Mersin: Tantunisi, sıkması ve Tarsus Kebabı…
Adana’nın komşu şehri Mersin, her ne kadar benzer mutfağa sahip olmasa kozmopolit yapısı ve farklı yerel lezzetleriyle listeye giriyor. Mersinli şeflerin en iddialı yerel lezzetleri arasında Tantuni, sıkma, Tarsus Kebabı, içli köfte, dövme pilavı, Tarsus lahmacunu ve gövelez gibi lezzetler geliyor. Çok fazla bilinmese de tatlılarıyla da ünlü olan bu şehirde kerebiç, mamül, cezerye ve karsambaç şehre gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken listesinde…
10. Malatya: Eşi bulunmaz lezzetler
Boşuna dememişler; “Malatya, Malatya bulunmaz eşin” diye… Söz konusu Anadolu lezzetleri oldu mu Malatya bir kenara… Nohutla yapılan vitamin deposu pirpirim çorbası, yeşil mercimeği, kayısılı kavurması, analı-kızlısı, tandır ekmekleri, özellikle de dolmaları ile Malatyalı şefler eşi bulunmaz lezzetleri sunma konusunda çok iddialı. Aynı iddiayı yemek sonrası meyve-sebze kuruları ve pestillerde de bulmak mümkün.