Şok Diyetler Kilo Değil, Kas ve Su Kaybettirir

0

Kilolardan hızla kurtulmak için yapılan ve haftada 4-5 kilo verdiren, çoğu besin öğesi yetersiz, düşük kalorili şok diyetler kilo değil, kas ve su kaybına neden oluyor.

Bu tarz diyetlere yönelmenin yanlış olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, “Şok diyetler, son derece düşük kalorilidirler ve vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktırlar. En önemlisi, bu tür diyetlerle yağlar kaybedilmez, su ve kas kayıpları gözlenir. Vücut ihtiyacı olan enerjiyi bu tür diyetlerle karşılayamaz ve enerjiyi sağlamak için kas proteinlerini ve karaciğerde bulunan bir tür şekeri kullanmaya başlar.

Gün boyunca aç kalan bir insanda kan şekeri düşer, halsizlik, güçsüzlük, yorgunluk ve baygınlık gözlenir, iş verimi, anlama ve öğrenme kabiliyetinde düşme gözlenir, baş ağrıları oluşur. Bütün bu olumsuzlara rağmen, sonuçta kaybedilen yağ değil, su ve kas olur. Bir gram kas kaybedildiğinde, yaklaşık 2,7 gram da su kaybedilir. Dolayısıyla tartıda görülen kayıplar aldatıcıdır. Doğru kilo kaybı vücut yağ dokusundaki azalma ile olur.

Öte yandan, vücuttaki kas kütlesi azaldıkça yağları yakma güçleşir. Şok diyetlerin diğer bir olumsuz etkisi metabolizmayı yavaşlatmasıdır. Bu tür diyetlerle yağ dokusundan çok kas dokusu kaybedildiği için metabolizma yavaşlar. Bir miktar kilo verilmiş olsa da bunlar ilk fırsatta geri alınır” dedi.

16 Beslenme Önerisi

1- Daha fazla sebze ve meyve yemek: Her öğünde en az bir ve daha fazla meyve veya sebze yemeye özen gösterin. Mutfakta görebileceğiniz yerlere doğranmış çiğ sebzeler ve meyveler koyun.

2- Daha az fast-food yemek: Fast food ataklarını önlemeye çalışın. Evden işe gidene veya gelene kadar sizi oyalayabilecek kuruyemiş ve meyveleri yanınızdan ayırmayın. Eğer karşı koyamıyorsanız, ızgara tavuk gibi düşük kalorili seçeneklerden yararlanın.

3- Daha sağlıklı ara öğünler yemek: Günde bir veya daha fazla sağlıklı atıştırmalık tüketin. Bir atıştırmalık olarak kurabiye veya cips seçmek yerine, küçük bir kâse kuruyemiş çeşitleri veya yağsız yoğurda bir şans verin.

4- Daha az dışarıda yemek: Her gününüzü planlayın, böylece tek seçeneğiniz dışarıda yemek olmaz. Yemeklerinizi akşamdan planlayıp hazırlayın, böylece akşam eve geldiğinizde yemek vaktinde sizi bekleyen bir yemeğiniz olur.

5- Çılgınca yemek yemekten kaçınmak: Eğer gerçekten açsanız yemek yiyin. Eğer doymuş hissediyorsanız, tabağınızda yemek kalmış olsa bile sofradan kalkın, bitirmeye çalışmayın.

6- İş yerinde daha az atıştırmalık yemek: Sağlıksız atıştırmalıkları ofisinizden içeri sokmayın ya da en azından direkt olarak görebileceğiniz yerlerde bulundurmayın.

7-Restoranlarda akıllıca seçimler yapmak: Çocuk menüsü veya daha küçük porsiyonlar sunan bir restoran bulun. Kendinizi çok fazla yiyecek kadar aç bırakmayın.

8- Daha az şeker tüketmek: Gün içinde içtiğiniz şekerli içeceklerin birinden vazgeçin. Bir kutu şekerli içecekten vazgeçmek, 30 gram yani 8 çay kaşığı şekeri vücuda sokmamak anlamına gelir. Asitli ve şekerli içecekleri diyet olanlarıyla, su ve şekersiz çaylarla değiştirin.

9- Her gün kahvaltı etmek: Eğer sabahları kahvaltı yapmak için vakit bulamıyorsanız, yemek için yiyeceğinizi yanınızda götürün. Taşınabilir kahvaltı öğeleri olan granola, kahvaltılık tahıl barlar, kutuda yoğurtlar, hızlı yulaf ezmesi paketleri veya doğranmış taze meyveler gibi yiyecekler işinize yarayabilir.

10- Doğru beslenmek için plan yapmak: Zamanınızın dışına çıktınız diye sağlıklı yiyeceklerden vazgeçmeyin. Eğer geç saatlere kadar çalışıp yetiştirmeniz gereken işler varsa, bu günler için beslenmenizi bozmayacak sağlıklı planları önceden oluşturun. Tam tahıllı gevrek veya meyve gibi besleyici atıştırmalıkları yanınızdan ayırmayın.

11- Parti ve davetlerde sağlıklı beslenmek: Evden çıkmadan önce sağlıklı atıştırmalar yapmak, gittiğiniz yerde fazla yemenizi engeller. Eğer açık büfe varsa, küçük bir tabak seçip en az yarım meyve ve sebze ile doldurun. Tatlılar ve yüksek kalorili yiyecekleri yalnızca tadına bakmak için bir iki çatal almakla sınırlandırın.

12- Yediklerinizin listesini tutmak: Yediklerinize dikkat etmek ve onları yerken ne hissettiğinizi anlamak için bir yiyecek günlüğü tutun. Her dakika yazamıyor olabilirsiniz fakat en azından haftada bir iki kere yazmak, neler yediğiniz ve nasıl yediğiniz hakkında fikir edinmenizi sağlar.

13- Hayır demeyi öğrenmek: Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda güçlü olmalısınız. Garson size salata sosunu ayrı alamayacağınızı söyleyebilir. İş arkadaşınız evde yaptığı kurabiyeleri denemeniz için size baskı yapabilir. Hayır deme nedeninizi açıklayın veya kibarca reddedin.

14- İhtiyacınız olandan fazla yememek: Küçük düşünün. Yemeğinizi tabağa koymak için servis kaşığı yerine yemek kaşığı kullanın. Tabağınıza koyduğunuz yiyeceği gerçekten yemek isteyip istemediğinizi düşünün. Beyine doyduğunuzu iletmesi için yavaş yavaş yiyerek vücudunuza zaman tanıyın.

15- Sağlıklı beslenmenize destek olacak birilerini bulmak: Etrafınızda arkadaşlarınız ve aileniz varsa her zaman güçlü olmanız daha kolay olur. Bir aile üyeniz veya arkadaşınızdan, sizinle beraber sağlıklı beslenmesini teklif edin. Birbirinizden sorumlu olun.

16- Başarılı olmayı istemek: Özel ve küçük bir sağlıklı beslenme hedefi planladığınızda, onunla yüzleşirken kendinizi ödüllendirin. Kendinizi ödüllendirirken sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızın dışına çıkacak yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Başardığınız hedefleri kutlamak için başka yollar deneyin, mesela gurme bitki çayları veya bir masaj gibi…

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !