'Bu Akşam Başım Ağrıyor' Efsanesi Gerçek Mi?

0
“Bu akşam başım ağrıyor!” sözünü daha çok kadınların cinsel ilişkiye girmek istemedikleri zamanlarda söyledikleri varsayılsa bile, bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. 

Yapılan araştırmalar kadınlar gibi erkeklerin de cinsel ilişki öncesinde, cinsel ilişki yaşarken veya sonrasında baş ağrıları olabiliyor. Ayrıca cinsel aktiviteler sırasında yaşanan baş ağrıları sağlık açısından çok tehlikeli bir durumun habercisi olabiliyor. Ancak cinsel ilişki sırasında oluşan baş ağrıları çok dikkate alınmıyor, hatta bunun için doktora başvuranların sayısı oldukça düşük. Oysa cinsel aktiviteler sırasında aniden ortaya çıkan şiddetli bir baş ağrısı, beyinde bir kanamanın işareti olarak gündeme gelebiliyor, bu ağrılar cinsel ilişkiden sonra geçmeyip günlerce sürebiliyor, devamında beyin felcine hatta ölüme bile yol açabiliyor. Nadir görülen ama merak edilen seksüel baş ağrılarıyla ilgili sorulara yanıtlar Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinsel terapistlerinden geldi…

Cinsellikte Ortaya Çıkan Baş Ağrısı Ölümcül Olabilir!

CİSED Onursal Başkanı Dr. Cem Keçe, cinsel ilişki öncesinde, boşalma anında veya sonrasında ortaya çıkan baş ağrılarının tehlikeli bir durumun işareti olabileceğini, hatta ölüme bile sebebiyet verebileceğini söyledi. Cinsel birleşme sırasında nadir de olsa şiddetli bir baş ağrısının oluşabileceğini belirten Dr. Keçe; “Özellikle boşalma sırasında aniden ortaya çıkan şiddetli baş ağrıları beyinde bir damar balonlaşması ya da damar yumaklaşmasının yırtılmasına işaret edebiliyor. Seksüel baş ağrısı olarak isimlendirilen bu durum, beyin kanaması ve ani ölüm riskinin ilk haberci olabileceğinden, mutlaka nörolojik olarak araştırılma yapılması için bir hekime başvurulması gerekiyor.” dedi. Kendisinde veya ailesinden birinde migren hastalığı olanlarda seksüel baş ağrılarının daha çok görülebileceğine dikkati çeken Dr. Keçe; “Erkeklerde üç kat daha fazla görülen seksüel baş ağrıları herkeste olabilir ama en sık yirmili yaşlar ve 35-45 yaşları arasında görülüyor. Hatta mastürbasyon bile seksüel baş ağrılarına yol açabiliyor. Bu nedenle ‘bu akşam başım ağrıyor yatak efsanesi’ bazıları için gerçek olabiliyor” diye konuştu.

Partnere Karşı Hissedilen Öfke de Baş Ağrıtıyor

Cinsel ilişki sırasında kalp hızı ve tansiyonun arttığını ve buna bağlı olarak baş ağrılarının meydana gelebileceğini söyleyen CİSED Genel Başkanı Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cebrail Kısa ise şu bilgileri verdi:

“Baş ağrıları, öksürük, eksersiz ve cinsel ilişki ile tetiklenip başlayabiliyor, bunlar bir tür efora bağlı baş ağrılarıdır. Eğer kişi partnerine karşı isteksizlik yaşıyorsa ya da ona öfkeli veya kırgınsa stresli olur, stres de baş ağrısını tetikleyebilir ve cinsel ilişki tam bir kâbusa dönüşebilir, bunlar da strese bağlı baş ağrılarıdır. Migrendeki gibi aşırı stres, uykusuzluk, hava değişimi gibi olaylar baş ağrılarını tetikleyebilir. Bu nedenle migreni olanlarda veya gerilim baş ağrısı çekenlerde seksüel baş ağrıları daha sık görülebiliyor. Cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların, doğum kontrol haplarının ve soğuk algınlığı ilaçlarının yan etkisi olarak baş ağrıları ortaya çıkabiliyor. Ayrıca bu tip baş ağrılarının cinsel ilişki sırasında harcanan efor ile bir ilgisi olmuyor.”

Cinsel İlişkiden Soğutuyor

Cinsel ilişkiye bağlı baş ağrılarının iki tipi olduğunu ifade eden CİSED Genel Sekreteri Psikolog Serap Güngör, “Altta yatan bir beyin hastalığı bulunmayan ve iyi huylu seksüel baş ağrıları adını verdiğimiz ilk tip, kalıcı bir hastalık yapmıyor ve hayati bir tehlike yaratmıyor. Kadın ve erkeği etkileyebilmekle birlikte, migrenin aksine erkeklerde daha sık görülebiliyor. 20-40 yaşları arasında yani cinsel aktifliğin yoğun olduğu yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Cinsel aktivite ve heyecan arttıkça ağrısı yoğunlaşan iyi huylu seksüel baş ağrıları, boşalma veya orgazm öncesinde veya sırasında baş ve ensede, her iki tarafta birden olabiliyor. Mastürbasyon ile de başlayabiliyor. Birkaç dakika sürebildiği gibi saatleri de bulabiliyor. Çok rahatsız edici olabiliyor ve genellikle cinsel ilişkiyi sınırlıyor veya sonlandırabiliyor. Ağrıyı yaşayanlar, yine olabilecek endişesiyle cinsel ilişkiden kaçabiliyorlar. Ağrı başlayınca boşalmadan önce ilişkinin sonlandırılması ağrıyı kesilebiliyor. Bu tip baş ağrılarının kasların kasılmasından veya damarların genişlemesinden dolayı olduğu düşünülüyor. İkinci tip olan cinsel ilişki sırasında ilk kez ortaya çıkan seksüel baş ağrılarını hastalar hayatlarında yaşadıkları en kötü baş ağrısı olarak tanımlıyorlar. Bu nedenle aksi gösterilene kadar ciddi bir acil durum olarak değerlendiriliyor. Çünkü bu tip baş ağrıları genellikle anormal bir damarın yırtılması sonucu akut bir beyin kanamasına bağlı olabiliyor, hayatı tehdit edebiliyor, acil değerlendirme ve tedavi gerektirebiliyor” diye konuştu.

Ne Yapmak Gerekiyor?

Seksüel baş ağrılarında bilinçlenmek ve gerektiğinde tıbbi yardım aramak için bir hekime başvurmak gerektiğini söyleyen CİSED Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Kemal Özcan ise şu açıklamalarda bulundu:

“Hekimler önce hastayı dinliyor, sonra muayene ediyor, şüphe uyandıracak bir durum varsa tomografik inceleme yapıyor ve sonuçlara göre uygun bir tedavi planlanıyor. Muayenenin ve incelemelerin normal olması, hayati riski ortadan kaldırıyor, fakat ağrının rahatsız edici ve cinselliği sınırlandırıcı etkisi devam edebiliyor. Hatta ağrının yaşanması ve bu nedenle cinsel ilişkilerin sınırlandırılması, oldukça önemli ilişkisel sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle her ne olursa olsun bir tedavi gerekiyor. Seksüel baş ağrıları genellikle kendi kendine geçiyor. Ancak baş ağrısı uzadığında basit ağrı kesiciler almak gerekebiliyor. Eğer baş ağrısı sık ve rahatsız edici oluyorsa ilişki öncesinde baş ağrısını önleyici ilaçlar (Beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve antienflamatuar ilaçlar, vb.) kullanılabiliyor. Sadece ensede veya başın arkasında ağrı oluyorsa, boyun kaslarını gevşetecek hareketler veya masaj işe yarayabiliyor. Cinsel faaliyeti ve seksüel heyecanı yavaş yavaş arttırmak da faydalı olabiliyor. Yorgun ve stresli dönemlerde, rahatsız pozisyonlarda veya kısa aralarla birden fazla kez ilişkiye girildiğinde seksüel baş ağrıları daha kolay ortaya çıkabildiği için, bu durumlardan kaçınmak gerekiyor, bazen birkaç hafta cinsel ilişkiden kaçınmak gerekebiliyor. Hatta seksüel baş ağrılarında stresi azaltmak, kilo vermek, eksersiz yapmak ve cinsel ilişkide daha pasif bir rol üstlenmek, ilişki sırasında her zaman uygulanan duruşu veya pozisyonu değiştirmek ve aynı gün ekstra cinsel aktiviteden veya aktivitelerden kaçınmak faydalı olabiliyor.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe