Ramazan'da Çorbayı Çok Sıcak; Suyu Çok Soğuk İçmeyin!

0
Ramazan ayı süresince uzun süreli açlıkla beraber sınırlı zamanlarda yapılabilen ağız bakımıyla bu dönemi ağız ve diş problemleri yaşamadan nasıl geçireceğimizi Hisar Intercontinental Hospital Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dt. Enver Selman Sümer’den öğrendik…

Ağız ve diş sağlığının, kişilerin beslenme düzeninin tamamen değiştiği ve sindirimle ilgili çeşitli problemlerin yaşanabileceği Ramazan ayında daha da önem kazandığını dile getiren Dt. Enver Selman Sümer; ‘Ramazan ayını sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde geçirebilmek için oruç tutmaya başlamadan önce diş hekiminize başvurup ağız ve dişlerinizdeki mevcut sıkıntıların tespit edilerek giderilmesi gerekir. Çünkü çürümüş dişleri, diş eti rahatsızlıkları olan, eskimiş kron-köprü ve hareketli protezleri bulunan kişiler, oruç tutarken rahatsız edici bir ağız kokusuyla karşı karşıya kalabilirler. Bu tür durumlarda diş tedavilerinin tamamlanarak oruç tutmaya başlanması rahatsız edici kokuların en aza indirilmesi için çözüm olacaktır’ diye konuştu.

Ramazan'da Ağız Sağlığınızı Korumak İçin…
• İftardan ve sahurdan sonra dişlerinizi özenle fırçalayın. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir.
• İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra ağız içerisindeki asit oranı artarak bakteri oluşumuna zemin hazırladığı için diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği (gargara) kullanılması da ağız ve diş sağlığını korumada önemli bir kalkan oluşturur.
• Bol su için.
• Sahurda tüketilen besinler, kişilerin ertesi günkü ağız florasını direkt olarak etkilediği için vücuttan fazla miktarda su atılmasına neden olan çay, kahve, kola ve benzeri içecekleri sahurda tüketmeyin. Ertesi gün iftar saatine kadar herhangi bir şey tüketemeyeceğiniz için ağız kuruluğunun çok daha fazla oluşmasına neden olur. Bu da ağız kokusu oluşumunu hızlandırabilir.
• İşlenmiş, yağlı, şekerli, baharatlı besinlerin sindirilmesi güçtür; sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeni ile ağız kokusu meydana gelme riski bu tarz yiyecek tüketimlerinde artış gösterebilir. Bu nedenle sahurda bu tarz yiyeceklerden uzak durun.
• Liften zengin elma, portakal, brokoli, domates, marul, pırasa, havuç gibi yiyeceklerin tüketin. Bu yiyecekler sindirimlerinin kolay olması ve ağız içerisinde uzaklaştırılması zor kalıntılar bırakmamaları nedeniyle ağız kokusundan korunmada oldukça etkilidirler.
• Tarçın ağız içi bakterilerle mücadele etmekte önemli bir gıdadır. Uygun yiyecek ve içeceklere tarçın ilave ederseniz ağız kokusunun önlenmesinde etki sağlar.
• Yediklerinizi iyice çiğneyin. Lokmaların bolca çiğnenmesi hem daha fazla tükürük salgılanmasını sağlar hem de besinlerin daha kolay öğütülmesine yardımcı olur. Bu sayede besinlerin ağızdaki olası birikimlerinin de önüne geçilmiş olur.
• Oruç mide asit seviyesini artırarak midede yanma, ağırlık hissi, ağızda kötü, ekşi tat ve kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için iftarda liften zengin fasulye, nohut gibi baklagilleri; sahurda ise taze meyveleri tercih edin.
• Dişlerde çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını sağlayan çok fazla yağ, şeker ve beyaz un ihtiva eden kek, bisküvi, çikolata gibi besinlerden uzak durun.
• Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek/içecekleri aynı anda tüketmeyin. Sıcak bir çorba içerken yanında soğuk su içmeyin. Hem diş hem de dişeti sağlığınız olumsuz etkilenir. Isı farkı fazla olan yiyecek ya da içecekleri tüketirken dikkatli olun.
• Özellikle sahurda sigara içmeyin. İçiyorsanız ertesi gün ağız kokusu problemi yaşamaya hazır olun.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe