Uyku Apnesi Belirtilerine Dikkat

0

Eğer gece iyi uyuyamadığınızı düşünüyorsanız, sabahları yorgun uyanıyorsanız, herkes horlamanızdan şikayet ediyorsa, belki de sorununuzun çok kolay bir çözümü vardır.

 Uyku Apnesi’nin çok sinsi bir rahatsızlık olduÄŸuna dikkat çeken Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı:

Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın, Uyku Apnesinin uyku sırasında nefes almanın duraksaması ile karakterize ciddi ve sık görülen bir uyku bozukluÄŸu olduÄŸunu belirterek “ÇoÄŸunlukla horlama ile birlikte görülür ancak her horlayan kiÅŸide uyku apnesi vardır denilemez” dedi. Uyku Apnesi’nin genellikle erkekleri etkilediÄŸini ve her yaÅŸta görülebildiÄŸini belirten Yalçın, “ Fakat, 40 yaşın üzerinde iseniz, kilonuz fazla ise bademcikleriniz büyük, diliniz büyük ama çeneleriniz küçükse, ailenizde Uyku Apnesi varsa, burun yollarında, allerji, septum eÄŸriliÄŸine baÄŸlı tıkanıklık varsa; daha fazla risk altındasınız demektir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

İki farklı şekilde görülür;
Yalçın, Uyku Apnesi’nin iki farklı ÅŸekilde görüldüğünü belirterek şöyle devam etti: “Tıkanıklığa baÄŸlı olarak oluÅŸan apnede, boÄŸazın gerisinde yumuÅŸak dokuda daralma olur. Obezite(aşırı ÅŸiÅŸman olma durumu) sorunun artmasına sebep olur. DiÄŸer bir tipi, merkezi uyku apnesi olarak adlandırılır. Solunum yolu tıkalı deÄŸildir. Beyin solunum yapan kaslara doÄŸru iletiyi verememektedir. Bu tip apne, kalp hastalıkları, beyin tümörü gibi ciddi hastalıklarda görülür.

Tedavi edilmezse ne olur ?
Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın Uyku Apnesi’nin tedavi edilmezse ne olacağını ise şöyle aktardı: “Yüksek tansiyona sebep olabilir. Kalp yetmezliÄŸi, kalp krizini tetikleyebilir, inme, Åžeker hastalığı, Depresyon, ADHD (hiperaktivite) belirtilerinde artış.”

Nelere dikkat etmeliyiz?
Yalçın Uyku Apnesi olan kişilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini şöyle sıraladı:
“Uyku sırasındaki pozisyonumuzu düzeltmekten baÅŸlayabiliriz. Uyku apnesi olan kiÅŸilerin, sırtüstü ve dümdüz ÅŸekilde yatmamaya özen göstermeleri gerekiyor. Uyku sırasında sürekli pozitif hava desteÄŸi saÄŸlayan cihazlardan kullanmak (CPAP), Ağız içine yerleÅŸtirilen apareyler aracılığıyla, solunum yollarındaki sıkışma engellenebiliyor. Bu aygıtlar vasıtasıyla alt çene önde konumlandırılıyor. Yapılan çalışmalar orta ÅŸiddetteki apnenin, ağız içine yerleÅŸtirilen bu tip aygıtlarla düzeldiÄŸini göstermektedir. Ameliyat. DiÄŸer yöntemler iÅŸe yaramadığında baÅŸvurulabilir.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !