Günümüzde evli çiftlerin çocuk sahibi olamama korkuları gün geçtikçe artıyor. En az 1 yıl boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edemiyorsanız;
Gebeliğin oluşması için; kadın ve erkekte sağlıklı yumurta hücresi ve sağlıklı sperm hücresi bulunması gerekiyor. Ayrıca açık ve sağlıklı en az bir tüp ve döllenmiş yumurtanın yerleşebileceği normal bir rahim boşluğuna ihtiyaç oluyor.
Spermle yumurtanın kadının tüplerinde birleşerek rahime yerleşmesi ile gebeliğin oluştuğunu anlatan Elab Laboratuvarları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal; “Bu aşamalarda olabilecek herhangi bir problem kısırlığa neden olabilir. Hiç gebelik oluşmamışsa primer (birincil) infertilite, canlı doğumla sonuçlansın ya da sonuçlanmasın en az bir gebelik oluşmuş ise sekonder (ikincil) infertilite olarak tanımlanır” dedi.
Kısırlığın Nedenleri Nelerdir?
Kısırlık erkek ve kadınlarda farklı şekillerde ortaya çıkıyor. Erkekte yapılacak ilk inceleme oldukça basit bir test olan semen analizi (spermiogram) ile belirleniyor. Semen anormallikleri genellikle testiste sperm üretiminde problem nedeniyle oluşuyor. Bunun nedeni de genellikle bilinmemekle beraber, kalıtsal veya hormonal bozukluklar, geçirilmiş enfeksiyonlar, aşırı alkol ve sigara üretimi, stres, bazı ilaçlar, kimyasal maddeler, radyasyon ve radyoterapi nedeniyle de olabiliyor.Spermiogramda saptanabilen anormallikler arasında; hiç sperm bulunmaması, sperm sayısının az olması, sperm hareketliliğinde azalma ve normal şekilli spermin az olması yer alıyor.
Diğer bir sorunun semenin taşınmasından kaynaklı olabildiğine dikkati çeken Dr. Beykal; “Testislerde normal olarak üretilen spermin taşındığı kanalların doğuştan ya da sonradan oluşan bir hastalık nedeniyle tıkalı olmasıdır” dedi. Varikosel olarak tanımlanan damar genişlemesi, yani testislerden kirli kanı taşıyan toplardamarların genişlemesi de testislerin sıcaklığını artırarak sperm üretimi ve hareketi üzerinde olumsuz etkiler yapabiliyor.
Kadınlar oluşabilecek kısırlığa ait nedenler arasında rahim ağzı salgısında sperme karşı antikor olabiliyor. Böylece spermin fonksiyonları bozuluyor ve gebeliği engelliyor. Rahim boşluğunun anormallikleri de gebeliğin oluşmasında büyük bir faktör oluşturuyor. Gebeliğin oluşması için kadının en az bir tüpünün açık olması gerektiğini söyleyen Dr. Beykal; “Fallop tüpleri denen yumurtalık kanallarında bu tüpler olgunlaşan yumurtayı içine alır, döllendikten sonrada rahime taşırlar. Bu tüplerde oluşan genital enfeksiyonlar, diğer karın içi organlardan kaynaklanan enfeksiyonlar veya tüpte yerleşmiş dış gebelik gibi olaylar tüplerde hasara neden olarak gebeliği engelleyebilir.
Kadının yaşı gebelik için çok önemlidir
Kadına ait kısırlık nedenlerinin üçte biri tüplerle ilgilidir” dedi. Normal koşullarda her ay yumurtalıktaki olgunlaşmamış yumurtalardan bir tanesi gelişip büyüyerek çatlıyor ve yumurtlama oluyor. Adet düzensizlikleri ve kısırlığın en önemli nedeni yumurtlamanın olmamasından kaynaklanıyor.Toplumun birçok kesimindeki genel kanının tersine, insanlarda üreme kapasitesi doğadaki birçok canlıya göre daha düşük olduğunu anlatan Dr. Beykal; “ Hiçbir sağlık problemi olmayan tamamen normal bir çiftin bile, kadının tek bir adet döneminde, her gün ilişkide bulunsalar dahi gebelik oluşma olasılığı % 25 dir. Ayrıca kadının yaşı gebelik için çok önemlidir. Kadının üreme potansiyeli 20-30 yaş arasında zirvededir. 30 yaştan sonra azalan bu potansiyel 35 yaşından sonra keskin ve hızla bir düşüş gösterir” dedi.
Kadının evlenme yaşının gecikmesi, cinsel özgürlükle birlikte cinsel yolla bulaşan hastalıkların artması ve tüm dünyada global olarak son 15-20 yılda erkekte sperm sayısında azalma bu durumun nedeni olabiliyor. Ancak bir yandan da üreme tekniklerinde gelişmeler infertilite tedavisinde başarı oranlarını arttırıyor.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!